Dizaino kritikas: šiandien reiktų klausti, kas nėra dizainas

Parodoje „Baldai 2014” vykstančiose „Dizaino šnekose“ pranešimą skaitęs dizaino kritikas, tinklaraščio Lucas_Berlin autorius Lucas Verweij sako, jog jam patinka tai, kur šiandien yra dizainas, tačiau ši situacija kartu kelia daug naujų klausimų – pavyzdžiui, ne kas yra, o kas šiandien nėra dizainas arba ar geru dizainu galima vadinti objektą, laimintį apdovanojimus, bet abejotinai pritaikomą realiame gyvenime ar veikiantį su trūkumais.

Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro kvietimu Lietuvoje viešintis dizaineris Lucas Verweij pastebi, prieš 25-erius metus niekas nežinojo, kas yra dizainas ir kam jis reikalingas, o pats žodis ilgai reiškė objekto stilizavimą ir buvo naudojamas kaip būdvardis, o ne veiksmažodis.

Tuo tarpu šiandien, pasak dizaino kritikos straipsnių autoriaus, dizainas absorbavo ir asimiliavo daug įvairių kūrybinių profesijų, apimančių ne tik produkto, interjero ir grafinį, bet taip pat socialinį, skaitmeninį, maisto ir kitų objektų dizainą. Pasak L. Verweij, galutinis dizaino produktas gali būti ir paslauga, sistema ar net procedūra, todėl dizainas šiandien yra labiau mąstymo būdas nei profesija.

T.Kapočiaus nuotr.

Kūrybiškumo vertė šiandien pasiekė iki šiol neregėtas aukštumas, o inovacijos pritraukia daug investicijų. Vizijas kuriančiam ir tendencijas diktuojančiam dizaineriui visuomenė suteikė didelį pasitikėjimo kreditą - būtent jiems patikima spręsti įvairias problemas. Dizaineriai imasi kurti įvairius gyvenimo kokybę gerinančius sprendimus, skirtus ne tik buičiai, bet ir kai kurių ligų identifikavimui ar kontroliavimui, taip pat įvairių sričių pramonei. Dizaineris gali ne tik naujai pažvelgti į minų paiešką ir nukenksminimą, bet ir spręsti smogo Pekine problemas.

Tačiau, L.Verweij teigimu, tame slypi ir rizika. „Aš manau, kad lūkesčiai dizaino atžvilgiu yra toli gražu ne realistiniai. Kai kurių problemų sprendimo turėtų būti ieškoma ne dizaino, o politiniu keliu. Be to, kad praktiškai beveik visos dizaino disciplinos yra neapsaugotos – dizaineriu gali pasivadinti kas tik nori, todėl kokybės garantijų nėra“, - sako L.Verweij.

T.Kapočiaus nuotr.

Nyderlandų Eindhoveno dizaino akademijoje industrinį dizainą studijavęs, įvairiose architektūros ir dizaino mokyklose dėstantis bei šiuo metu Berlyne gyvenantis L.Verweij užsiima ne tik dizaino publicistika ir kritika, bet ir įvairių projektų inicijavimu ir kuravimu. Gausybę interviu su įvairiais dizaineriais paskelbęs L.Verweij taip pat turi daug patirties bendarbiaujant su Europos valdžios institucijomis ir viešuoju sektoriumi. Jo projektų, kurie apima viešas erdves, architektūrą ir vizualinę komunikaciją, tikslas - parodyti institucijoms, kaip geriau išnaudoti kūrybines disciplinas dialogui su visuomene.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis