Kalėdiniai patiekalai, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus

Kalėdinis vaišių stalas, palyginus su saikingu Kūčių stalu, tiesiog lūžta nuo įvairiausių šaltų užkandžių, karštų kepsnių bei saldžių desertų. Tačiau kartais nutinka taip, kad ruošiant Kalėdų stalą ima trūkti idėjų, kokiais patiekalais šiais metais nustebinti savo artimuosius. Pateikiame keletą receptų, kurie paįvairins šventinį stalą.

Pyragas su grybais ir sūriu


Nors grybai paprastai siejami su Kūčių stalu, tačiau pateikti pyrago forma, jie gali tapti gardžiu ir sočiu kalėdiniu patiekalu.


Reikės: 250 g miltų, 100 g sviesto, 100 g grietinės arba tirštesnio natūralaus jogurto, druskos. Įdarui reikės: 400 g grybų (tinka įvairiausi grybai: miško grybai, voveraitės, pievagrybiai ir pan.), 1 svogūno ir 1 skiltelės česnako, 100 g fermentinio sūrio, 100 g kietojo sūrio, 2 kiaušinių, šaukšto grietinės arba pusės stiklinės pieno, druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus.


Shutterstock


Paruošimas: į miltus sumaišytus su druska suberiame sviestą supjaustytą kubeliais. Šią masę triname tarp pirštų kol ji virsta trupiniais, tada dedame grietinę arba jogurtą ir išminkome tešlą taip, kad ji sušoktu į kamuolį. Tešlą pusvalandžiui paliekame šaldytuve. Praėjus 30 minučių, klojame tešlą į kepimo formą ir dedame į įkaitintą180-200°C orkaitę. Kepame pyrago pagrindą apie 10-15 min. Pagrindui pakepus, paliekame jį vėsti ir pradedame ruošti įdarą. Svogūną ir česnaką supjaustome, pakepiname su trupučiu aliejaus, tada dedame gerai nuplautus grybus, druskos, pipirų. Viską gerai pakepiname. Išplakame kiaušinius, įdedame grietinės, žiupsnelį druskos, viską gerai išplakame. Ant atvėsusio pagrindo dedame įdarą ir pilame išplaktus kiaušinius, apibarstome tarkuoto fermentinio sūrio bei kietojo sūrio sluoksniais ir įdedame pyragą atgal kepti apie 20 min.


Antienos salotos su įvairiais vaisiais


Gaivus antienos ir vaisių derinys – šventiškas, bet kartu lengvas ir neapsunkinantis.

Reikės: 500 g antienos krūtinėlės filė su oda, mėgstamų salotų mišinio, poro baltos dalies, 1 apelsino, keleto braškių, agurko, druskos, pipirų, aliejaus.


Shutterstock


Paruošimas: dedame anties krūtinėlę odele žemyn į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepame, kol odelė apskrus, tada apverčiame ir kepame iš kitos pusės. Vienai pusei iškepti reikia maždaug 10 minučių. Mėsą išimame iš keptuvės ir suvyniojame į foliją, kad ji neatvėstu ir neišsausėtu. Supjaustytas salotas dedame porcijomis į lėkštes. Supjaustome nuluptą apelsiną, braškes ir agurką pasirinkto dydžio gabalėliais. Porą supjaustome žiedais. Viską gražiai dedame ant salotų. Šiltą antieną supjaustome nedideliais pjausniais, uždedame ant salotų, apibarstome druska bei pipirais ir apipilame šlakeliu aliejaus.


Angliškas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais ir glaistu


Ar žinojote, kad Anglijoje, laikantis tradicijų, kalėdinio pyrago negalima prapjauti ir valgyti prieš pirmąją šv. Kalėdų dieną? Taip yra todėl, kad šis pyragas skaniausias, kai yra brandintas keletą dienų.


Reikės: 200 g rudojo cukraus, 240 ml vandens, 100g sviesto, 1 šaukštelio cinamono miltelių, 1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 1 šaukšto imbiero miltelių, 1/2 šaukštelių druskos, 250 džiovintų vaisių ir riešutų mišinio, 2 kiaušinių, 200g miltų, 1 šaukštelio valgomosios sodos bei tarkuotos citrinos arba apelsino žievelės. Glaistui reikės: kiaušinio baltymo, 100 g miltelinio cukraus, šaukšto citrinų sulčių.


Shutterstock


Paruošimas: užviriname vandenį ir į jį sudedame sviestą, džiovintus vaisius su riešutais. Viską išmaišome ir leidžiame mišiniui pavirti apie 5 minutes ant silpnos ugnies. Tada supilame šį mišinį į karščiui atsparų dubenį ir paliekame atvėsti 15 minučių. Ant šilto džiovintų vaisių ir riešutų mišinio suberiame miltus, sodą ir lengvai išplaktus du kiaušinius. Viską išmaišome ir suberiame citrinos arba apelsino žievelę. Vėl viską išmaišome. Pyrago masę supilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepame apie 1 valandą ir 15 minučių orkaitėje įkaitintoje iki 160°C. Glaisto gamyba: kiaušinio baltymą išplakame su cukrumi ir citrinų sultimis. Po to juo aptepame pyragą.


Kalėdiniai sausainiai


O kaip gi be kalėdinių sausainių, kurie savo aromatu užpildo namų erdvę?

Reikės: 350 g miltų, 100 g sviesto, 100 g medaus, 50 g cukraus, 1 kiaušinio, prieskonių (imbiero, gvazdikėlių, muskato, cinamono).


Shutterstock


Paruošimas: sviestą išsukame su cukrumi, įmušame kiaušinį, supilame medų ir suberiame prieskonius pagal skonį. Viską gerai išmaišome, tada įsijojame miltus ir minkome tešlą. Suformuojame norimos formos sausainius ir kepame apie 15 minučių 180°C temperatūroje.


Žuvies kotletai


Tikriausiai sunku įsivaizduoti kalėdinė vaišių stalą be šio patiekalo varianto.

Reikės: 500 g menkių filė, 100 g baltos duonos, 1/3 stiklinės pieno, 1 šaukšto majonezo, 1 kiaušinio, 1 svogūno, šviežių krapų, druskos ir pipirų pagal skonį, 2 šaukštų miltų, aliejaus kepimui.


Shutterstock


Paruošimas: susmulkintą mėsmale žuvies file sumaišome su išmirkytu ir nusunktu baltos duonos minkštimu. Apkepame smulkiai supjaustymą svogūną aliejuje ir jį įkrečiame į žuvies masę. Tada įberiame druskos, pipirų, smulkiai supjaustytus krapus ir įmušame kiaušinį. Galų gale įdedame majonezo ir kruopščiai viską išmaišome. Tada formuojame kotletus, juos apvoliojame miltuose ir kepame keptuvėje ant aliejaus.


Brusketos su sūriu ir spanguolių uogiene


Kalėdiškas užkandis šventiško stalo paįvairinimui.

Reikės: ilgos čiabatos duonelės, kieto sūrio, fetos sūrio, spanguolių uogienės, alyvuogių aliejaus.


Shutterstock


Paruošimas: supjaustome čiabata duonelę mažomis riekelėmis, jas lengvai apšlakstome alyvuogių aliejumi. Ant kiekvienos riekelės dedame po gabalėlį kieto sūrio. Įkaitiname orkaitę iki 180°C laipsnių ir kepame sumuštinukus, kol sūris pradeda lydytis. Ant iškepusių sumuštinukų dedame spanguolių uogienę ir pabarstome jų viršų fetos sūriu.


Kiaulienos kepsnys su spanguolių padažų


Spanguolių padažas bet kokį kepsnį pavers kalėdinio stalo pažiba.

Reikės: 500 g kiaulienos sprandinės, 300 g spanguolių, 1 apelsino, medaus, druskos, pipirų.


Shutterstock


Paruošimas: įtriname druska ir pipirais kiaulienos kepsnius. Spanguoles sutriname su medumi. Tada išspaudžiame apelsino sultis ir sutarkuojame jo žievelę, juos suberiame į spanguolių tyrę. Supilame pusę tyrės į kepimo formą, įdedame įtrintus kepsnius ir užpilame likusį spanguolių padažą ant mėsos. Įkaitiname orkaitę iki 180°C ir kepame apie 1 valandą.


Braziliški saldainiai – sniego gniūžtės


Šie braziliški Brigadeiro saldainiai, primena nedideles sniego gniūžtes, tad jie gražiai gali papuošti vaišių stalą.

Reikės: skardinės saldinto sutirštinto pieno, 1 šaukšto sviesto, kokoso drožlių.


Shutterstock


Paruošimas: kondensuotą pieną supilame į puodą ir nuolat maišant verdame ant silpnos ugnies. Įdedame šaukštą sviesto ir toliau verdame. Pavirus apie dešimt minučių kondensuoto pieno masė sutirštėja, tada nukeliame puodą nuo ugnies ir paliekame masę atvėsti. Masei atvėsus, sviestuotom rankom ir sviestuotu šaukšteliu formuojame rutuliukus. Juos apvoliojame kokoso drožlėse. Patiekiame iš karto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis