Prieskoniniai augalai: auginimo vieta, dauginimas ir laikymas

Pasaulyje yra daugiau kaip 1000 rūšių augalų, kurių tam tikros dalys vartojamos kaip prieskoniai. Lietuvoje dažniau auginama apie 100 rūšių prieskoninių augalų. Labai daug prieskoninių augalų Lietuvoje gerai auga daržuose, soduose ar gėlynuose ir juos nuo pavasario iki rudens galima kasdien naudoti gaminant valgius, o per vasarą pasiruošti jų atsargų.

Prieskoniniai augalai ir kvapios daržovės

Prieskoniniais augalais vadinami tokie augalai, kurie sukaupia įvairių kvapą ir skonį jiems suteikiančių medžiagų ir į maistą jų dedama po truputį. Prieskoninėmis daržovėmis vadinamos tos, kurios turi savitą kvapą ir (arba) skonį, bet maistui jų vartojama gana daug. Tiesa, jeigu į gaminamą valgį dėl kvapo įbersite žiupsnelį salierų lapų, tai salierus galima pavadinti prieskoniais, bet jeigu iš lapkočių ar šaknų pagaminsite salotas, juos priskirtumėte prie prieskoninių daržovių.

Prieskoninių augalų auginimo vieta

Prieskoninius augalus auginant savo reikmėms daug vietos nereikia. Kai kurie puikiausiai gali būti auginami gėlynuose, ypač jeigu turite tradicinį darželį. Prieskoniniams augalams reikėtų parinkti kuo toliau nuo taršos šaltinių esančią vietą. Kai kuriems, ypač daugiamečiams, puikiai tiks nelabai trąšus dirvožemis. Netgi priešingai – sausesniame, ne itin derlingame dirvožemyje auginami bus kvapesni.

Be abejo, kai kuriems prieskoniniams augalams, ypač vienamečiams, reikia gana trąšaus, puraus ir vidutiniškai drėgno dirvožemio. Darže vienamečiams prieskoniniams augalams reikėtų skirti atskirą lysvę, o daugiamečiams labiau tiks sklypo, sodo ar daržo pakraštyje esantis žemės plotelis. Kai kurie prieskoniniai augalai, kartą pasodinti, gali augti ir derėti kelerius metus iš eilės.

Svarbu, kad prieskoniniams augalams auginti skirta vieta būtų apsaugota nuo vėjų ir labai gerai apšviesta. Kuo labiau saulės įšildoma vieta, tuo prieskoniniai augalai būna kvapesni.

Gėlyne galima auginti gana daug gražiai žydinčių ar puošniais lapais prieskoninių augalų. Be to, šių augalų visada turėsite po ranka, jeigu jų pasodinsite dideliame inde. Jie papuoš kiemą, terasą arba prieangį.

Žole vadinama tokia prieskoninių augalų žaliava, kurią sudaro visa arba beveik visa antžeminė augalo dalis – stiebas, lapai ir žiedai.

Ištrauka iš Alma Littera knygos Sodas, daržas ir gėlynas lengvai, kurią parengė Zigmantas Gudžinskas, Irena Burneckienė, Aurelija Malciūtė, Rita Mikaliūnaitė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis