Pažintis su kitokiomis orchidėjomis: liežuvių ir oncidijų mišrūnų auginimas

Kad ir kaip lietuviai mylėtų falenopsius, tačiau egzistuoja ir kitos orchidėjų rūšys. Šįkart susipažinkime su liežuvėmis (Odontoglossum) ir oncidijų (Oncidium) mišrūnais.

Degarmoara tai Brassia, Miltonia ir Odontoglossum hibridas

Degarmoara stiebagumbiai dideli, pailgi. Kiekvienas nevisai suaugęs stiebagumbis gali subrandinti 1–2 žiedstiebius, ant kurių susiformuoja dideli žiedai, besiskleidžiantys paeiliui. Degarmoara gali žydėti bet kuriuo metų laiku. Žiedai laikosi nuo 4 iki 6 savaičių. Po žydėjimo žiedstiebis nukerpamas.

Temperatūra ir drėgmė

Degarmoara priskiriama prie vidutinę temperatūrą mėgstančių orchidėjų. Dieną temperatūra 20–24 °C, naktį 15–18 °C. Tačiau ji gana lengvai pakenčia ir aukštesnes temperatūras. Žydėjimui užtikrinti reikalingas 4–5 °C skirtumas tarp nakties ir dienos temperatūrų. Vasaros metu Degarmoara puikiai jausis lauke. Jai visiškai užtenka 50 % oro drėgmės.

Šviesa

Gali augti tiek gaudama tiesioginės saulės, tiek ir jos tiesiogiai negaudama. Tačiau vasaros metu orchidėją reikėtų apsaugoti nuo tiesioginių pietinės saulės spindulių.

Laistymas ir tręšimas

Kai orchidėja auginasi naujus auginius, ji laistoma gausiau. Tręšiama kas trečią laistymą naudojant įprastą trąšų normą arba tręšiama kiekvieną kartą laistant sumažinta trąšų norma. Tarp laistymų substratas turi pradžiūti, tačiau neišdžiūti visiškai. Galima orchidėją mirkyti vandenyje, galima naudoti karštą dušą – apie 30–35 °C temperatūros (šiltuoju metų laiku). Tačiau vandens negalima palikti lėkštelėje ar dekoratyviniame vazone. Žiemos metu laistoma rečiau.

Ramybės periodas

Žiemą Degarmoara laikoma vėsesnėje temperatūroje – tinka 17–18 °C. Laistoma daug rečiau, maždaug kas 14–20 dienų. Netręšiama. Nedidelis stiebagumbių pasiraukšlėjimas laikomas normalia orchidėjos būsena, tačiau jei jie pradeda raukšlėtis stipriau, laistyti reikia dažniau. Nuo kovo vėl po truputį grįžtama prie normalaus laistymo režimo.

Persodinimas ir substratas

Persodinama, kai vazone nebetelpa nauji auginiai ar substratas yra per daug suiręs. Geriausia tai atlikti, kai nauji auginiai būna apie 5 cm dydžio ir pradeda augintis savo šaknis. Tačiau persodinti kartais būtina, kai nerimą kelia augalo būsena ir yra įtarimų dėl šaknų puvinio. Persodinimui naudojamas vidutinės frakcijos substratas, kurio sudėtyje yra pušies žievė, kokoso čipsai, medžio anglies gabalėliai. Suaugusią didelę Degarmoara galima persodinant išskirstyti paliekant ne mažiau kaip po 3 stiebagumbius kere. Po persodinimo orchidėjos kurį laiką neliejame, paliekame sausiau, kad spėtų apdžiūti pažeistos persodinimo metu šaknys.

Oncidium hibridai

Temperatūra

Oncidium hibridai priskiriami prie vidutinę temperatūrą mėgstančių orchidėjų. Dieną reikalinga 18–22 °C temperatūra, naktį 14–18 °C. Tačiau jie lengvai pakenčia tiek aukštesnes, tiek žemesnes temperatūras. Žydėjimui užtikrinti reikalingas 2–4 °C skirtumas tarp nakties ir dienos temperatūrų. Vasaros metu oncidijos hibridai puikiai jausis išnešti į lauką.

Drėgmė

Reikalinga 40–70 % oro drėgmė. Esant mažesnei oro drėgmei pradeda džiūti lapų galiukai, naujų auginių lapai gali išaugti pasiglamžę „armonikėle“. Galite vadovautis taisykle: kuo aukštesnė aplinkos temperatūra, tuo aukštesnė turi būti ir drėgmė. Drėgmei palaikyti galite pastatyti padėklą su keramzitu ir pripylę į jį vandens sustatyti vazonus su drėgmę mėgstančiomis orchidėjomis. Vanduo neturėtų semti sustatytų vazonėlių dugno.

Šviesa

Oncidium hibridams geriausiai tinka rytinės ir vakarinės palangės. Jei auginsite ant pietinės palangės, vasaros metu reikėtų juos apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.

Laistymas ir tręšimas

Laistyti tik tada, kai substratas visiškai išdžiūsta. Kuo aukštesnė aplinkos temperatūra, tuo gausiau reikia laistyti, tačiau vandens neturi likti vazone. Pamirkius ir ištraukus vazoną, reikėtų pakreipti jį į kelias puses, kad išbėgtų vandens likučiai. Galima orchidėją mirkyti vandenyje, galima naudoti karštą dušą (šiltuoju metų laiku). Pastebėta, kad karštas dušas (35 °C) joms labai tinka. Tręšiama kas trečią laistymą įprasta trąšų norma arba kelis kartus sumažinta trąšų norma kiekvieną kartą laistant. Pradėjus augti naujiems auginiams, galima tręšti trąšomis, turinčiomis daugiau azoto, o pradėjus formuotis stiebagumbiams – tręšti trąšomis, turinčiomis daugiau fosforo.

Persodinimas ir substratas

Orchidėja persodinama, kai vazone nebetelpa nauji auginiai ar substratas yra per daug suiręs. Geriausiai tai atlikti, kai nauji auginiai būna apie 5 cm dydžio ir pradeda augintis savo šaknytes. Persodinimui naudojama pušies žievė, kokoso čipsai, medžio anglies gabalėliai. Pasodinus galima ant substrato uždėti kiminų. Suaugusią didelę orchidėją persodinant galima išskirstyti paliekant ne mažiau, kaip po 3 stiebagumbius kere. Po persodinimo kurį laiką orchidėjos neliejame, paliekame sausiau, kad spėtų apdžiūti pažeistos persodinimo metu šaknys.

Ypatumai

Kartais augant naujiems auginiams senieji stiebagumbiai labai susiraukšlėja. Tai nutinka dėl to, kad nauji auginiai, neturėdami savų šaknų, maisto medžiagas pasisavina tiesiai iš motininio gumbo. Tik vėliau, užsiauginę šaknis, jie maisto medžiagas pradeda įsisavinti per savo šaknų sistemą. Tuomet motininio stiebagumbio raukšlėtumas šiek tiek sumažėja.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis