Kaip sukurti apdovanojimų vertą sodybą FOTO

Nereikia samdyti kraštovaizdžio specialisto tam, kad sodyba pelnytų gražiausios vardą. Tereikia kantrybės, kasdienio darbo ir laikytis kelių taisyklių. Tuo įsitikino Aušra ir Arūnas Akulevičiai. Jų prieš dešimt metų įsigyta 15 arų sodyba Akmenės mieste kelis metus iš eilės pelno gražiausios sodybos apdovanojimus.

Graži veja – pagrindinis akcentas. Net jei dar nėra pasodinto nė vieno augalo, sodybą papuoš išpuoselėta veja. Ji turėtų būti be piktžolių, trumpai kirpta, tanki ir vienos rūšies. Arūnas sodybos veją ne tik dažnai pjauna, reguliariai laisto, bet ir jos pakraščius sulygina bei apipjausto rankomis. Taip puoselėjami vejos kraštai atrodo pedantiškai tvarkingi. Be to, gėlynus ir dekoratyvinius augalus reiktų sodinti vejos pakraščiuose. Taip sodas atrodys erdvesnis.

Nemaišomi spygliuočiai su lapuočiais. Akulevičiai iš pat pradžių sodybą kūrė pasitelkdami savo vaizduotę. Tačiau taip neišvengė kelių nedidelių klaidų, kurias vėliau ištaisė per kelerius metus. Spygliuočių augalų nepatartina maišyti su lapuočiais. Dar geriau, jei gėlynai taip pat bus padalinti į atskiras zonas ar pasodinti vazonuose. Išimtis – alpinariumai. Čia galima spygliuočius derinti su lapuočiais ir gėlėmis.

Augalus patariama formuoti. Jei sodyba mieste ir plotas nėra itin didelis, geriau medžių ir krūmų nepalikti augti bet kaip. Nebent, jei sodas išskirtinai angliško kaimo stiliaus. Kitais atvejais net vaismedžius kasmet verta apgenėti. Akulevičių sodyboje augalus formuoja šeimininkė Aušra. Ji dekoratyviniams medeliams ir krūmams suteikia klasikines formas: trapecijos, sraigto, kubo ar rutulio.

Aušros ir Arūno Akulevičių sodyba
Aušros ir Arūno Akulevičių sodyba
Asmeninio archyvo nuotr.

Aplinkos ir pastatų dermė. Sodybos stilius turėtų būti vientisas ir tarpusavyje derėti turėtų ne tik augalai, bet ir statiniai. Akmenės mieste esanti sodyba šeimininkų suderinta iki menkiausių smulkmenų. Gyvenamojo namo apdaila dviguba: iš gatvės pusės namas apkaltas medinėmis dailylentėmis, o iš kiemo – panašaus dydžio per pusę skeltais rąstais. Tokiais pat rąstais apkaltas ir ūkinis pastatas. Kieme stovi iš medžio drožtos skulptūros ir pačių iš rąstų suręstos pavėsinės bei supynės, todėl ir pastatams kiemo pusėje pasirinkta tokia apdaila. Be to, išradingai paslėptas ir kaimynų ūkinis pastatas. Jo galinė siena stovi ant sklypų ribos, todėl, kaimynui sutikus, buvo nudažyta ir apželdinta.

Tvarkinga šiukšlių kaupimo vieta. Graži sodyba ir šiukšlės nesiderina. Tačiau jų visada būna – ne tik buitinės atliekos, bet ir nupjauta žolė, medžių ar krūmų šakos, peržydėjusios vienmetės gėlės. Pasak Arūno, būtina apgalvoti ir tvarkingai įrengti vietą, kurioje bus kompostuojamos organinės atliekos ir stovės konteineris. Padėti bet kur šiukšlių konteineriai sugadins gražiausios sodybos vaizdą. Jiems skirtą teritoriją galima aptverti ir apželdinti – taip paslepiant nuo svetimų ir savų akių.

Skulptūros – išskirtinės sodybos puošmenos. Sodybos Akmenėje šeimininkai yra susitarę, kad gimtadienių proga jiedu vienas kitam dovanoja arba dekoratyvinius augalus, arba skulptūras. Taip prie baseino atsirado betoninė Afroditės skulptūra-fontanas. Taip pat vieną iš spygliuočių kompozicijų puošia iš ąžuolo išdrožta motiną vaizduojanti skulptūra „Šeimos židinys“. Yra ir šmaikšti Aušros ir Arūno zodiakų ženklų medžio skulptūros. Šeima mano, kad kelios skoningos skulptūros papuoš bet kokią sodybą. Tačiau nepataria susigundyti kiču. Plastmasiniai ar gipsiniai nykštukai, vėžliukai ar stirnos aplinkos nepapuoš.

Aušros ir Arūno Akulevičių sodyba
Aušros ir Arūno Akulevičių sodyba
Asmeninio archyvo nuotr.

Vandens telkinys ar įmantrus tiltelis visada sodybai pridės balų. Akulevičiai baseiną įsirengė vieną iš pirmųjų. Netaisyklingos, aptakios formos baseinas atlieka dvi funkcijas: puošia sodybą ir jame galima maudytis. Iš pradžių jis buvo vaiskiai žydras, tačiau vėliau sodybos šeimininkai nusprendė, kad tokia spalva nedera prie lietuviškos gamtos kolorito. Tad buvo pasirinkta nuosaikesnė pastelinė pagrindo spalva, panaši į natūralią.

Nereikia kopijuoti. Aušra ir Arūnas mėgsta apžiūrėti ir kitas gražiai įrengtas sodybas. Kartais pasisemia idėjų. Tačiau įsitikino, kad tai, kas tinka vienai sodybai, gali neprigyti kitoje. Todėl pataria aklai nekopijuoti ir neskubėti paklusti kitų patarimams. Svarbiausia, kad jūsų sodyba patiems atrodytų graži, o jos aplinkos formavimas ir puoselėjimas taptų mielu hobiu, o ne sunkia prievole.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis