Sodyba Suvalkijoje: kaip susikurti idilę kaime FOTO

Daugiausiai išlikusių etnografinių sodybų galima rasti Suvalkijoje. Čia XIX a. pab. ir XX a. pr. gyveno turtingiausi ūkininkai, savo sodybas rentę iš naujų rąstų. Vieną tokią – statytą dar 1890 metais Jurbarko rajone Pervazninkų kaime – naujam gyvenimui prikėlė Aurelija ir Vydas Rutkai.

Prieš šešiolika metų šeima nė neketino įsigyti sodybos. Sprendimas buvo priimtas gana spontaniškai. Vyras sužinojo apie nebrangiai netoli namų pardavinėjamą sodybą, kuri labai priminė jo senelių namus. Daugelis sodybų Suvalkijoje statytos kone identiškai.

Prieš apsistojant Rutkams, sodyboje gyveno vieniša moteris, neturėjusi vaikų ir artimų giminaičių. Tad sodyba buvo apleista, bet gero stovio. Naujieji jos šeimininkai pirmiausiai ėmė tvarkyti stogą. Šis buvo dengtas šiferiu dar tuomet, kai ši danga buvo naujovė. Toks stogas ne tik kenkė sveikatai, bet ir buvo kiauras.

Tarėsi su paveldo specialistais. Rutkų šeima sodybos atnaujinimo darbus vykdė pasitardami su paveldosaugininkais. Šie turėjo naudingų patarimų. Taip pat patys šeimininkai daug skaitė ir domėjosi, kaip atrodė senosios suvalkiečių sodybos. Pasak Aurelijos, jiems buvo svarbu ne tik kuo greičiau ir pigiau suremontuoti sodybą, bet ir išsaugoti architektūrinį paveldą ateities kartoms.

Keitė tik tai, kas būtina. Sodybos šeimininkai negriovė nė vieno pastato ir stengėsi išsaugoti kuo daugiau autentiškų detalių. Buvo pakeistas stogas, iškuoptas kiemas ir sodas, pakeista visa pasenusi elektros instaliacija ir langai. Šių rėmai buvo tiek supuvę, kad atidarius iškrisdavo. Taip pat atstatė kluono vieną galą, kuris buvo išardytas sovietmečiu. Už tvarto buvusi kūdra tapo nedideliu tvenkiniu, o ant jos kranto išdygo rąstinė pirtis.

Mažiausiai darbo teko įdėti atnaujinant gyvenamąjį namą, kurį Suvalkijoje įprasta vadinti stūba. Čia nekeistos net medinės grindys. Sodyba statyta pasiturinčio ūkininko, tad buvo sudėtos tais laikais brangios ir retos medinės grindys, o krosnys puoštos kokliais. Be to, mediniais raižiniais puoštas ne tik gyvenamasis namas, bet ir klėtis bei tvartas. Klėtyje likusios tokios pat kamaros, kaip buvo statyta prieš daugiau nei šimtą metų. Beje, mergų kamaros, kur miegodavo samdytos merginos, langai iki šiol su grotomis.

Šiuolaikiniams patogumams taip pat atsirado vietos. Kaimo romantika greitai išblėsta, jei nėra bent minimalių šiuolaikinių patogumų, kaip tualeto ir dušo. Įrenginėjant juos taip pat teko derinti etnografiją ir šiuolaikiškumą: sienos iškaltos ąžuolinėmis lentomis, o grindys – molio plytų imitacija. Pastogėse įrengtuose miegamuosiuose nėra stoglangių, tad buvo įrengta moderni kondicionavimo sistema.

Daiktų tik tiek, kiek reikia. Sodyboje liko ir dalis ten buvusių senųjų baldų. Kita dalis atkeliavo iš šeimininko senelių namų. Pagal juos vyras įrenginėjo ir naujai įsigytą sodybą. Tad čia daugelis daiktų turi savo paskirtį. Nėra nieko nereikalingo. Pasak Rutkų, jų sodyba atitinka tikrą suvalkiečio būdą. Šie buvę ne šykštūs, bet taupūs ir praktiški: stengdavosi kuo daugiau darbų padaryti savomis rankomis, o sutaupytus pinigus investuodavo į vaikų mokslą. Be to, sodybose viskas būdavo itin kruopščiai apgalvota. Pavyzdžiui, tipiškoje suvalkiečio sodyboje gyvenamasis namas daugiau langų turi į ūkinių pastatų pusę nei į sodo pusę. Arba – Rutkų šeimos sodyba stovi pelkėtoje vietovėje, tačiau palijus vanduo nesemia nei pastatų, nei sodo medžių. Visi sodybos pastatai stovi, o vaismedžiai pasodinti ant neaukštų kalnelių.

Gėlių darželis būtinas. Kaimo sodybai būtinas išpuoselėtas gėlių darželis. Seniau net piršliai vengdavo užsukti į namus, jei gėlynas buvo apžėlęs ar neprižiūrėtas. Aurelija prasitarė, kad kartais šiuolaikinės gėlės itin gundo. Tačiau visada atsispiria ir sodybos gėlių darželiuose stengiasi auginti tą patį kaip ir protėviai: jurginus, bijūnus, lelijas, astras, jazminus ir, žinoma, rūtas.

Gal ir Jūs esate jaukiai įsirengę sodybą? Sutiktumėte pasidalinti nuotraukomis ar įsileisti mūsų komandą? Lauksime Jūsų laiškų: manonamai@delfi.lt

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis