Krotonmedžio auginimas ir dauginimas

Croton (mums geriau žinomas kaip krotonmedis) – tai dekoratyvinis margalapis augalas, mėsingais lapais. Lapų formos būna įvairios: vieni būna panašūs į ąžuolo lapus, kiti siauri ir ilgi, išties pasitaiko įvairių formos lapų. Šio augalo žiedai būna neišvaizdūs ir tikrai, todėl patartina juos pašalinti.

Dauginimas

Kaip ir daugumą gėlių galima dauginti vegetatyviniu būdu, ir tiesiog iš sėklų. Taip pat galima dauginti ir iš lapų. Tai daryti patariama taip:

- Lapą reikia nupjauti aštriu peiliu kartu su pažastiniu pumpuru, bei plonyte stiebo žievės juostele;
- Nupjautą lapkotį patrumpinkite geriausiai per pusę;
- Tada sodiname į drėgną su kalio permanganato tirpalu išplautą smėlį;
- Uždengiame su permatoma plėvele arba taip pat galima uždengti su stiklu;
- Sodinukui reikia sudaryti šiltnaminę erdvę, todėl jį laikome šviesioje, šiltoje vietoje;
- Kiekvieną dieną ar kas dvi sodinuko lapelius papurškiame vandeniu;
- Kai jau pradeda sprogti pumpurai (tai dažniausiai būna po 2 ar 3 savaičių) priedangą nuimame;
- O jau kai ir šaknys prasikals, jaunajį krotonmedį persodiname į erdvų vazonėlį.

Fotolia nuotr.

Auginimas

Žemės mišinėlis turėtų būti sudarytas iš smėlio, durpių ir vėlėnos. Taip pat nepakenktų ir trinta medžio anglis. Labiausiai šie augalai mėgsta šviesias, saulėtas ir šiltas vietas. Krotonmedis atrastas pietryčių azijoje ir ramiojo vandenyno salose, todėl jie nepakenčia žemesnės kaip 18 laipsnių temperatūros, tačiau jiems tinkamas sausą orą.

Jei krotonmedis auginamas sausame ore, augalui būtinas reguliarus purškimas drungnu vandeniu, laistyti reikia tokiu pačiu vandeniu. Nors krotonmedžiui patinka drėgna žemė, bet per šlapioje žemėje nebeauga taip gerai ir pradeda pūti šaknys. Krotonmedis tręšiamas vasarą mineralinių trašų tirpalu. Jeigu ruošiate augalą dauginimui nukirpkite viršūnę, kai bus maždaug 20-30 cm aukščio, nes tuomet pradeda augti šoniniai ūgliai. Taip jums daugiau užaugs ūglių ir galėsite iš jų pasidaryti daugiau sodinukų.

Kuomet augalas auga šviesioje vietoje lapai būna dekoratyvesni. Į pavėsį pernešame tik tuomet, kai gauna per daug kaitrios saulės spindulių, nuo jų krotonmedžiui pradeda gelsti lapai. Taip pat jie patinka būti atokiau nuo langų.

Margais lapais krotonmedis puošia jūsų kambarį, suteikia gyvybės jūsų erdvėje. Jais galime dekoruoti įvairias vietas ir patalpas, ypač mažesnieji krotonmedžiai nuostabiai dera su kitais smulkialapiais augalais. O didesnieji – gali būti derinami didesnėse vietose. Nemėgsta šaltų patalpų, ten kur susidaro skersvėjis.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis