Sveiki ateities namai jaunųjų dizainerių akimis

Svarbiausias dalykas ateities namuose bus oro valymas – taip mano dauguma dizaino studentų iš Vilniaus dailės akademijos produkto ir aplinkos dizaino katedros, šiemet pateikusių savo darbus tarptautiniam konkursui „Electrolux Design Lab”. Kasmet vis kitą temą akcentuojantis dizaino koncepcijų konkursas šiemet pakvietė kurti idėjas sveikų namų tema.

Pagal mainų programą šioje katedroje studijuojanti Milena Johannsen remiasi naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbtais duomenimis, kad 2012 m. nuo oro taršos pasaulyje mirė vienas iš 8 žmonių, o tai yra dvigubai daugiau, nei numatė išankstiniai skaičiavimai.

Oro taršos mažinimas, kuris gali padėti išsaugoti milijonus gyvybių, įkvėpė M. Johannsen sukurti saulėgrąžą primenantį oro valytuvą SUWO 1.0, kuris automatiškai sukasi į saulės pusę ir taip pasikrauna energija.

Gerdos Matolytės oro valytuvo CLAUD idėją taip pat įkvėpė gamtos formos – jos daugiafunkcinis oro valytuvas, kuris kartu veikia kaip šviestuvas, gesina radiomagnetines bangas bei reguliuoja kambario mikroklimatą, primena debesį.

Palankią atmosferą patalpoje akcentuoja Kotryna Butautytė, kurios miniatiūrinis oro valytuvas BRAINCRADLE ne tik valo orą, bet ir analizuoja žmogaus smegenų bangų pokyčius ir sukuria tinkamą atmosferą kokybiškam miegui.

Eva Andrulionytė konkursui pateikė sraigės kiauto formos valytuvo SHELLidėją, kuri orientuota į uždaras, sunkiai vėdinamas patalpas.

Portatyvinis valymo prietaisas gali būti skirtas ne tik namų oro, bet ir avalynės valymui – Rasos Kurtinaitytės C-BALL batų džiovinimui naudoja infraraudonuosius spindulius, o dezinfekcijai - UV technologiją, kartu skleisdamas ir malonų aromatą.

Šių metų konkurso dalyvių dėmesio sulaukė ir maisto bei vandens užterštumo problema. Kristės Hincaitės idėja TEBBO – tai prietaisas, žmogui kenksmingas medžiagas šalinantis RNR interferencijos būdu.

Urtę Vasiliauskaitę sukurti vandens talpą geriamam vandeniui filtruoti SEEKO inspiravo ledkalnio forma. Tuo tarpu Agnės Vyšniauskaitės BIO ne tik valo vandenį sidabro jonais, bet ir negirdimų muzikos virpesių pagalba jį struktūrizuoja. „Struktūrizuotas vanduo yra sveikiausias ir naudingiausias žmogaus organizmui, tai grožio ir jaunystės šaltinis“, - sako „Electrolux Design Lab 2014” konkurso dalyvė.

Tradiciškai be dėmesio neliko ir sveikos mitybos tema. Angelė Zujūtė ateities namų vartotojui siūlo daug vietos neužimančią ROCKET sulčiaspaudę, kuri pati įtraukia vaisius, o išspaudas paverčia komposto diskeliais.

Tuo tarpu Lukas Avėnas įsitikinęs, kad ateities vartotojams bus sunku apsieiti be maisto papildų ir jiems pravers prietaisas POKTU, nuskenuojantis delną, užfiksuojantis įvairius sveikatos parodymus ir parenkantis atitinkamą maisto papildą.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis