7 idėjos, kaip sukurti „šiltnamio sąlygas“

Originalus, su sklypo erdve susietas šiltnamis gali atlikti ne tik praktiškąją funkciją, bet ir paklūsti architektūrinei sklypo logikai, suteikti eksterjerui prasmės ir įvairovės.

1. Minimalistinis variantas. Jei daržininko ambicijos pernelyg nekamuoja, labiau mėgstate poilsį ir įvairovę, kodėl neįrengus tokio nediduko šiltnamio? Net ir žemės sklypo nereikia: šiltnamiuką galite laikyti terasoje ar net balkone – nepriekaištingas dizainas papuoš aplinką. Čia tinka auginti daigus, įšaknydinti auginius, lepinti vieną kitą šilumamėgę prieskoninę žolę. Simpatiškas nedidelis šiltnamis kruopščiai sukaltas iš medinių lentelių, stiklinės sienos geriausiai praleidžia šviesą, o pro nuolaidų stogelį jos patenka dar daugiau.

2. Prieglobstis prie sienos. Palei namo sieną besistiebiančiam lepesniam augalui galima įrengti laikiną šiltą prieglobstį – įsibėgėjus vasarai jo nebereikės. Išskirtiniu grožiu toks šiltnamis nepasižymi, tačiau jame nuo gamtos negandų apsaugoti gal pomidorai, o gal rožės atrodys dekoratyviau, gausiau žydės ar derės.

3. Daugiaaukštis. Aukštas šiltnamis deramai papuoš sklypą. Kelių aukštų konstrukcija ne tik taupo vietą – tokiame šiltnamyje ir oro daugiau. Taip pat čia atsirastų vietos aukštiems vijokliams. Beje, papildomos konstrukcijos neturi smarkiai užstoti šviesos apačioje augantiems augalams. Šiltnamio lentynos gali būti iš stiklo – pateks daugiau šviesos.

4. Stilinga konstrukcija. Daugiakampės konstrukcijos nedidelis šiltnamis atlieka dekoratyvųjį vaidmenį. Apšvietimas – svarbiausias veiksnys, lemiantis derliaus kiekį ir kokybę, jį geriau įrengti ten, kur rytinės saulės spindulių neužstoja medžiai ir kiti statiniai, o antroje dienos pusėje yra kas meta lengvą šešėlį. Apsauga nuo vėjo taip pat svarbi, todėl puiku, jei netoliese yra tvora ar auga gyvatvorė. Svarbu, kad per liūtį ta vieta neužmirktų, taigi labiau tiktų kalvelė, kur žemė sausesnė.

5. Medinis namelis. Medinį namelį primenantis šiltnamis – išskirtinis sodo akcentas, traukiantis akį stilingu dizainu. Beje, įkomponuojant sklype šiltnamį svarbu parinkti jam tinkamą kryptį: statykite taip, kad būtų nukreiptas iš pietų į šiaurę, tada visi augalai vienodai gaus šviesos. Tik aukštesnius reikia sodinti šiauriau, o žemesnius – labiau į pietinę pusę. Šiltnamiui naudojama mediena turi būti tinkamai paruošta, nes ją nuolat veiks drėgmė – „namelį“ tiktų nudažyti drėgmei atspariais dažais.

6. Iš senų rėmų. Vargu ar daug materialinės naudos gausite iš tokio šiltnamio, greičiausiai jis padės patenkinti kūrybinį polėkį puoselėti augalus. Nedidelį šiltnamį galima sumeistrauti iš senų langų rėmų, nudažyti linksmesne ir prie aplinkos derančia spalva. Vis dėlto siekiant nenutolti nuo pragmatiškos šiltnamio paskirties svarbu jį įrengti taip, kad būtų galima atidaryti ir vėdinti.

7. Darbai palauks... Vasaros mus ne visada džiugina šiluma ir gerais orais, tad kartais ir žmogus nori šiltnamio sąlygų... Vietoj dar vienos agurkų lysvės šiltnamyje gali atsirasti jaukus poilsio kampelis – tereikia sumažinti augalų kiekį, atitempti gulimąjį krėslą, keletą pagalvėlių ir galbūt dalį stiklų pridengti drobinėmis užuolaidomis.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis