Lauko baldai: koks stilius nesudarkys sodo grožio

Kai artėja dienos kupinos saulės spindulių pats metas susikurti svajonių oaze savo sode. Tačiau kaip pasirinkti lauko baldus, kad neprašautumėte?

Dabar galite rasti daugybę jūsų pinigus taupančių pasiūlymų, tačiau turite atkreipti dėmesį į tai kaip pigesni, arba priešingai, brangesni lauko baldai atlaiko orų poveikį, kiek reikalauja priežiūros ir ar patvari medžiaga, iš kurios jie pagamint. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį ar jiems reikia priežiūros ne sezono metu.

Vytelės arba rotangas

Tai yra pats romantiškiausias lauko baldų stilius. Jų kaina varijuoja nuo nebrangių užsienyje pagamintų baldų iki brangių vintažinių baldų iš karalienės Viktorijos laikų. Šis stilius yra puošniausias, puikiai tinka konservatyviems angliškiems ar prancūziško kaimo sodams. Deja, jeigu nuolatos stovės ant saulės arba bus merkiami lietaus, baldai iš vytelių greitai pradės irti.

Jeigu jūsų baldai ilgą laiką stovi lauke, galite naudoti laką laivams norint juos apsaugoti. Jei jūs nenorite skirti tiek daug priežiūros vyteliniams ar rotango baldams, galite pirkti gaminius iš plastiko ar ketaus, kurie atrodo lyg pinti. Žinoma, šie pasirinkimai taip pat turi savotiškų problemų.

Plastikas, ilgai buvęs lauke, gali suskilinėti, o ketus – aprūdyti (daugiau patarimų priežiūrai rasite prie žemiau). Visi lauko baldai turėtų būti žiemai parnešami iš lauko, o vasarą statomi verandose ar vidiniuose kiemeliuose, kad būtų apsaugoti nuo lietaus ir tiesioginių saulės spindulių.

Tikmedis

Baldai iš tikmedžio atrodo moderniai bei atrodo dailiai kiekviename sode. Jie gali būti brangūs, tačiau svarbu paminėti, jie yra patvarūs. Tikmedis yra tropinis kietmedis, todėl jis yra pats patvariausias medis gaminti lauko baldus.

Jūsų baldai ilgus metus išliks neišklypę ar nesuskilę; tiesą pasakius, laikui bėgant baldai atrodo vis geriau ir geriau, nes įgauna savotišką įvaizdį bei sidabrinę spalvą. Tačiau po 5-6 metų laikymo laike turėtumėte sutepti baldus alyva, kad šie nesudžiūtų.

Rausva mediena arba sekvoja

Rausva mediena/sekvoja yra labai patvarus ir tradiciškas medis. Baldų galima įsigyti visokiausiomis kainomis, tiek prieš perkant įsitikinkite, kad tai rausvas medis/sekvoja, o ne tiesiog raudonai nudažyta mediena.

Šie baldai puikiai atrodo bet kokiame sode. Kartą į metus juos reikia nušveisti, o paskui užlakuoti vienu ar dviem sluoksniais, priklausomai nuo to, ar atrodo labai nusidėvėję. Jeigu norite išgauti lygią arba matinę baldų apdailą, kiekvienais metais perdažykite aliejiniais dažais rausvai medienai.

Ketus arba lietas aliuminis

Įmantrūs ir riesti iš ketaus pagaminti baldai labai gražiai atrodo klasikiniame Viktorijos laikų sode. Jų galite rasti įvairių stilių, kainų dydžio; dažniausiai tokie baldai būna nudažyti baltais arba juodais emaliniais dažais.

Ketus reikalauja daug priežiūros: baldus reikia reguliariai plauti šiltu muiluotu vandeniu bei po to labai gerai nusausinti, kad nepradėtų rūdyti. Pigesni variantai gali būti nepatvarūs, juos gali būti daug sunkiau prižiūrėti.

Cementas

Cementiniai suoleliai tinka bet kokiame sode – jie gali būti tiek įmantrūs, tiek paprasti – priklauso nuo savininko norų ir piniginės storumo. Cementiniai suoleliai atlaiko didelius temperatūrų svyravimus. Galite uždėti sandarius apsauginius sluoksnius, kurie apsaugos nuo vandens ir dėmių, arba tiesiog juos nuplauti vandens žarna.

Plastikas

Šiais laikais galima įsigyti pačių įvairiausių plastikinių baldų, todėl jie pritaps kiekvienuose namuose. Galima rasti plastikinių baldų, imituojančių vytelinius, cementinius ar ketinius baldus. Dauguma plastikinių baldų dabar yra gaminami iš tvirto perdirbto plastiko polimero ir yra atsparūs drėgmei, vabzdžiams, chlorui ar jūros vandeniui. Tačiau jeigu baldus lauke laikysite ištisus metus, orų kaita drastiškai sumažins jų patvarumą.

Radiniai

Kai kurie geriausi ir pigiausi lauko baldai yra randami garažų išpardavimuose ar labdaros parduotuvėse. Senas medinis valgomojo stalas ir kelios kėdės, kurioms tereikia truputėlio priežiūros, randa savo vietą kaip puikus lauko baldų komplektas. Seni stalai, suoleliai, spintelės ir kėdės gali būti vėl panaudoti sode – tereikia šiek tiek dažų, ir jūsų biudžeto taupymo problema bus išspręsta.

Šiuolaikinės šeimos gali puikiai atsipalaiduoti ir gerai praleisti laiką savo soduose, tereikia parinkti tinkamo stiliaus baldus ir surasti jiems tinkamą vietą jūsų soduose – taip galėsi džiaugtis gyvenimu lauke ilgus metus. Tačiau jeigu jūs pasirinksite netinkamus baldus? Nesvarbu! Jums tereikia kelių išlankstomų kėdžių, stalelio kortoms ir draugų, kad puikiai praleistumėte laiką!

Shuttertock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis