Receptas šiltajam savaitgaliui: jautienos kepsnys

Neprognozuojamas oras kartais atbaido nuo tolimesnių išvykų. Tačiau visada galima surasti pastogę kepsninėms, o su draugais susėsti jaukiuose namuose ir gardžiuotis lauke paruoštu maistu. Net jeigu ir nėra ūpo gaminti, šis receptas jus įkvėps pasijausti tikrais šefais, nes sudėtinga nebus, o ragaujantieji negalės patikėti, kad tai naminis maistas.

Renkamės patį geriausią jautienos gabalą ir čirškiname jį ant griliaus. Lengviau nebūna, jeigu žinosite kelis dalykus, kurie pavers kepsnius tirpstančiais burnoje.

Šiam patiekalui reikės:

Gero gabalo šviežios jautienos išpjovos, apie 300 gr. vienam asmeniui;
Šviežiai ir stambiai grūstų pipirų;
Druskos;
Alyvuogių aliejaus;
Šviežio mairūno lapelių;
Sviesto.

Tą pačią dieną, kai ruošitės kurti kepsninę, pasiruoškite mėsą. Jeigu turite vieną didelį gabalą jautienos išpjovos, supjaustykite ją į norimo dydžio gabaliukus, siūlyčiau apie 3-4 cm storio. Pipirų grūdelius stambiai sugrūskite, įtrinkite jais mėsą, pridėkite gerą saują mairūno lapelių bei užpilkite gana dosniai alyvuogių aliejumi.

Palikite mėsą kambario temperatūroje ilsėtis, atokiau nuo saulės šviesos, tačiau jokiu būdu nedėkite į šaldytuvą. Kuomet ruošite kepsninę, pasirūpinkite geromis malkomis, nenaudokite pirktinių anglių. Deginamos malkos išskiria daug daugiau kaitros, reikalingos mėsai skaniai apskrusti, kurios neišgausite su anglimis. O ir laužo aromatas nuo deginamo medžio bus kur kas stipresnis.

Taigi, kai kepsninėje jau nebebus atviros liepsnos, galite dėti mėsą ant grotelių. Jeigu žinote, kaip gerai iškeptą kepsnį mėgstate, sekite laiką arba vadovaukitės nuojauta. Rekomenduoju neperkepti mėsos ir ragauti vidutiniškai iškeptą arba vidutiniškai žalią. Kuomet kepsite kepsnį ant kitos pusės, stebėkite kaip keičiasi jos minkštumas, liečiant pirštu arba šaukštu.

Žalia mėsa bus labai minkšta ir paspaudus gali bėgti raudonos sultys, tuo tarpu kepdama ji tampa tvirtesnė ir paspaudus nebus tokia minkšta. Senas geras triukas patikrinimui yra jūsų delne. Suspauskite rodomąjį pirštą su nykščiu ir paspauskite kitos rankos pirštu į tarpupirštį. Iškepusios, tačiau rausvos mėsos tvirtumas bus toks pat kaip ten. Taip pat rekomenduojama kepant mėsą nesmeigti šakučių ar kitų įrankių į kepsnį, nes kitaip visos gerosios mėsos sultys išbėgs lauk. Naudokite kepimo žnyples arba tiesiog apverskite kepsnius su mentele.

Kai jau nuspręsite, kad kepsniai paruošti, neleiskite jų iš karto valgyti, o palikite penkioms minutėms pastovėti. Tokiu būdu mėsos sultys subėgs į savo vietas ir pjaunant neišsibėgios lauk.

Dabar jau galite ir gausiai pagardinti druska bei dar kartelį šviežiai grūstais pipirais. Patartina šiuos gražuolius patiekti su gabaliuku sviesto ant viršaus. O garnyrui rinkitės pagal savo skonį: galbūt salotas arba keptas bulvytes, o gal taip pat ant griliaus kepintas daržoves – pomidorus, cukinijas, baklažanus, paprikas.

Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis