Ar verta įsirengti lauko baseiną gyvenant Lietuvoje?

Karštos vėlyvo pavasario ar vasaros dienos skatina galvoti apie vandens telkinius. Geriausia, jeigu nereikėtų niekur toli eiti ar važiuoti, užtektų tik peržengti lauko durų slenkstį. Vienu kompaktiškiausių sprendimų gali tapti baseinas. Nors Lietuva nėra tropikai, lauko baseinas neatrodo visai neįtikėtina išeitis – imantis papildomų priemonių, maudymosi sezoną galima ištęsti ir iki 8 mėnesių. Kokie būna lauko baseinai, pagal ką juos išsirinkti, kaip prižiūrėti ir kokios išlaidos laukia tinklapiui manonamai.lt pasakoja baseinų įrengimo ekspertai.

Baseinų vieta ir matmenys. Be abejo, baseinai dažniausiai statomi patogiose savininkui vietose, tačiau jų lokaciją nulemia ne vien tai. Įleidžiamų baseinų vieta parenkama pagal sklypą, namo sistemas, estetiką. Svarbu, kad baseinas stovėtų saulėtesnėje vietoje, ne šiaurinėje pusėje, saulės neužstotų aukšti objektai. Jo matmenys ir konstruktyvas yra nustatomi pagal gruntą. Baseinai gali būti įvairių matmenų, tačiau baseinų įrengimu užsiimančios įmonės „Hydropool LT“ atstovas Rytis Juočas teigia, kad populiariausiais individualių baseinų matmenimis galima laikyti 4 metrų pločio ir 10 metrų ilgio baseinus. „Tarkime, 6 metrų baseinas yra per trumpas, aštuoni metrai jau yra riba, o 10 metrų gerai atrodo kieme. Pagrindinis kriterijus yra estetika, o ne ekonomiškumas, nes žodžiai „baseinai“ ir „ekonomiškumas“ prasilenkia“, – dėsto pašnekovas.

Baseinų tipai. Stacionarių baseinų rūšys.
Karkasiniai baseinai. Karkasinis baseinas yra pats pigiausias variantas pasistatyti stacionarų baseiną. Tam užtenka išsikasti duobę, ją išbetonuoti, susistatyti metalinius karkaso rėmus, pasitiesti plėvelę ir sumontuoti įrangą.

Stiklo pluošto baseinai. Jo privalumai – instaliacijos greitis. Pagrindinis trūkumas yra aukšta jų kaina. Taip pat tokių baseinų formos yra ribotos, standartinės, kadangi jų gamybos sąnaudos yra aukštos. Tokiems baseinams suteikiama gamintojų garantija gali siekti net 25 metus.

Plastikiniai. Šie baseinai pasižymi santykinai mažos kainos ir greito sumontavimo santykiu. Tiesa, jie yra lepesni ir mažiau ilgaamžiai, palyginus su kitomis rūšimis.

Betoniniai baseinai. Šie baseinai laikomi universaliausiais, kadangi technologiškai nėra ribojami jų išmatavimai. Tiesa, reikėtų labai kruopščiai įrengti jų konstruktyvą, nes vėliau pačios baseino kriauklės remontavimo darbai kartais gali kainuoti daugiau nei sumokėta statybininkams.

Nenorintys skirti daug dėmesio ir lėšų nuolatiniam baseinui, gali rinktis mobilius, antžeminius baseinus. Jų būna įvairių rūšių – pripučiami, pagamintų iš metalinio karkaso ir plėvelės, kitur karkasas padaromas iš medinių lentų. Vis dėlto, baseinų įrengimu užsiimančios įmonės „Tavira“ atstovas Ramūnas Janavičius teigia, kad besiorientuojantiems į ilgaamžiškumą, antžeminiai nepakeis stacionarių baseinų. „Nors tai yra viena iš pačių pigiausių baseinų grupių, ji Lietuvoje sunkiai prigyja. Ši rūšis labiau tinka šiltesniems kraštams. Lietuvoje maudymosi sezonas gana trumpas – pavasarį pasistatei, o rudenį nuėmei. Kai kurie baseinai žinoma, gali stovėti per žemą bet taip trumpėja jų eksploatacinis laikas, nes mūsų žiemos atšiaurios. Jei korpusas gaminamas iš plastiko, jis gali sutrūkinėti, korpusai iš galvanozuoto plieno – rūdyti, ir jo galiojimo laikas bus trumpesnis nei stacionaraus baseino“, – pasakoja pašnekovas

Pagal vandens fltravimo tipą, baseinai dar gali būti skirstomi į skimerinius ir persipilančius. Skirtumas visų pirma vizualus – skimeriniuose baseinuose vandens lygis yra apie 12 – 15 cm žemiau nei bortas, vanduo į filtrą patenka pro sienelėje esančią angą. Persipilančiuose baseinuose nėra ribos tarp baseino bortelių ir vandens lygio, todėl vanduo į filtrą patenka per aplink perimetrą išdėliotas groteles. „Pastarojo tipo dažnai būna visuomeninės paskirties baseinai. Toks baseinas yra estetiškai gražiau atrodantis, nes vandens paviršius susilieja su krantais, tačiau tai jau visai kita kaina - jam turi būti padaryta papildoma (talpa) į kurią subėga vanduo, po to jis grąžinamas atgal. Dėl šios priežasties, privačiuose baseinuose tai daroma nelabai gausiai, nes ar baseinas skimerinis, ar persipilantis, vanduo vistiek filtruojamas, jo funkcija ta pati“, – pasakoja R.Janavičius.

Lauko baseinų sezonas. Baseinai asocijuojasi su šiltomis tropinėmis klimato juostomis. Nors Lietuvoje, panašu, darosi vis šilčiau, tačiau ar šiltasis sezonas ne per trumpas norint įsirengti lauko baseiną? R. Juočas sako, kad ne. „Tai nėra pigu ir nėra už dyką, tačiau Lietuvoje baseinu, jei jis šildomas, galima naudotis nors ir 12 mėnesių per metus. Aišku tai priklauso nuo įrangos, kainos ir poreikių. Kai kurie baseinų turėtojai apskritai išsidaužo eketę ir maudosi žiemą“, – teigia jis.

Vis dėlto, lietuviškąjį baseinų sezoną apibendrinti galima. Šaltuoju metų laiku baseinai yra uždengiami žaliuzėmis, paviljonais, stumdomomis sistemomis - tai užtikrina, kad vanduo ilgiau išliks švarus bei šiltesnis. Baseinai atidengiami priklausomai nuo oro sąlygų. Štai pernai dėl užsitęsusios žiemos dauguma jų buvo atverti gegužės pabaigoje, o šiemet pirmieji baseinai atidengti jau kovo mėnesį. „Tie baseinai, kurie yra nedengti, yra naudojami nuo birželio iki rugsėjo. Dengiantys baseinus jais gali naudotis maždaug nuo balandžio iki spalio, o jeigu baseinai dar ir papildomai pašildomi, galima drąsiai jais naudotis nuo balandžio iki lapkričio“, – pasakoja R. Juočas.

Baseino danga. R. Juočo teigimu, svarbu pasirinkti dangos spalvą. „Kuo šviesesnis baseinas, tuo mažiau jis sugeria saulės šilumos. Nereikia įsivaizduoti, kad baseinui būtinai reikia mėlynos plėvelės ar plytelių – neva tik tuomet jis atrodys mėlynas. Vanduo, jei jis yra skaidrus, išvalytas, apdorotas, vistiek bus mėlynas ar melsvo atspalvio.Nebent norite naudoti jūros vandenį- tuomet jis bus žalsvai melsvas“, – pasakoja pašnekovas.

Nuolatos veikiami vandens, baseinai dėvisi, todėl juos reikia prižiūrėti, kartais ir kapitaliai atnaujinti. „Jeigu jūsų baseinas yra betoninis ir dengtas plėvele, reikia pasiruošti po 12-13 metų pasikeisti dangą. Jei klijavote plytelėmis, šis laikotarpis labai priklauso nuo pirminio klijavimo. Galbūt, jei matote, kad tai reikalinga, gali tekti persiglaistyti tarpus. Tinkamais metodais klijuojamos plytelės yra atsparios, nereikia bijoti jų rinktis. Būna, kad žmonės neretai pataupo technologijos sąskaita, tačiau išmeta pinigus gražesnėms dugno plytelėms, perka standartinius klijus. Po vandeniu to grožio nėra, todėl daug investuoti neverta, norintys grožio geriau sumoka daugiau už bortus, viršutinę dalį“, - priduria pašnekovas.
Įranga. Kad baseino vanduo būtų švarus, jam reikės ir filtravimo įrangos. Tai pagrindinis mechanizmas. Kiti pasirinkimai priklauso nuo to, kokį komforto lygį galite sukurti. „Filtravimo sistemose naudojami smėliniai filtrai, kartais statomos ir ultravioletinės lempos, padedančios sumažinti naudojamos chemijos kiekius. Yra ir kitos papildomos įrangos – jonizatoriai, ozonatoriai“, – pasakoja R. Janavičius.

Baseinų priežiūra. Baseinus taip pat reikia prižiūrėti, tai visų pirma yra skirta pačių savininkų komfortui – juk daug smagiau yra maudytis švariame baseine. Rekomenduojama nuolat valyti vandens filtrus, baseino sienas ir dugną bei išrinkti prikritusias šiukšles. Taip pat svarbu užtikrinti vandens kokybę bei skaidrumą. Rekomenduojama nuolat tikrinti vandens rūgštingumą (PH) ir chloro lygį. „Chloro yra visur, ir mūsų vandentiekyje, su juo nieko nenustebinsi, todėl nereikia jo bijoti. Nenorintiems pilti daug chloro, kitų cheminių preparatų į savo baseiną ar tiesiog sumažinti jų kiekį, galima rinktis bechlores sistemas, naudoti UV lempas, ozonatorius. Taip pat padeda ir baseino uždengimai. Reguliuojant PH yra siekiama, kad jis tiktų žmogui - būtų neutralus, siektų apie 7,2“, – pataria R.Janavičius.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis