5 idėjos, kaip sutaupyti skalbiant

„Taupyk centus, o litai patys pasitaupys“ – byloja liaudies išmintis. Tačiau dažnai net nesusimąstydami ir centus, ir litus išleidžiame tiesiai į kanalizacijos vamzdį. Keletas paprastų, bet veiksmingų patarimų, kaip sutaupyti skalbiant, padės sumažinti sąskaitas už vandens ir energijos suvartojimą, bei sutaupyti skalbimo priemonių.

1 patarimas. Skalbkite vėsiame vandenyje

Ar žinojote, kad 90 proc. skalbimo mašinos sunaudojamos energijos yra skirta vandens pašildymui? Tad paprasčiausias būdas taupyti energiją – skalbti šaltame vandenyje. Skalbimo priemonių gamintojai jau siūlo specialių priemonių, skirtų skalbti žemoje temperatūroje. Turėkite galvoje, kad skystas skalbiklis greičiau ištirpsta ir pasiskirsto vandenyje. Be to skalbimas šaltame vandenyje tausoja audinį, tad jūsų drabužiai ilgiau atrodys lyg nauji.

2 patarimas. Maksimaliai užpildykite skalbyklę

Pripildykite skalbimo mašiną maksimaliu skalbinių kiekiu. Energijos sunaudojimas skalbiant pilnai ar dalinai užpildžius skalbyklę skiriasi nežymiai. Tad jei į skalbimo mašiną įmetate vos keletą nešvarių drabužėlių, gerokai padidinate vandens ir elektros energijos suvartojimą.

3 patarimas. Neperdozuokite skalbiklio

Skalbimo priemonių gamintojai ant pakuočių dažniausiai nurodo, kokį skalbiklio kiekį derėtų naudoti kiekvienam skalbimo ciklui. Tačiau, prisipažinkite, ar tikėdamiesi geresnio rezultato niekada nešliūkštelėjote gerokai daugiau skalbimo miltelių? Venkite to! Per didelis kiekis skalbiklio lieka drabužiuose ir vėliau dirgina odą. Netinkamai dozavus skalbiklį gali prireikti ir papildomo skalavimo, kitaip ant skalbinių liks jo žymės.

4 patarimas. Pasirinkite optimalią skalbimo trukmę

Kiekvienam skalbimui parinkite tinkamiausią skalbimo programą. Juk nebūtina keletą valandų skalbyklėje sukti marškinėlius, kuriems tenorite suteikti šviežią kvapą. Tuo tarpu patalynei, rankšluosčiams, apatiniams drabužiams ar kojinėms derėtų parinkti ilgesnę skalbimo programą.

5 patarimas. Pasirinkite tinkamas gręžimo apsukas

Išplautus skalbinius maksimaliai išgręžkite, juk kuo šlapesnius juos sudėsite į džiovyklę, tuo ilgiau užtruks džiovinimo procesas. Greitai išdžiovinti padės ir tinkamas skalbinių išrūšiavimas. Stori medvilniniai audiniai džiūsta gerokai ilgiau nei plonos sintetinės palaidinės, jei juos skalbsite atskirai, džiovinimui sunaudosite mažiau energijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis