Moteriškas ispanų dizainerės interjerų charakteris

Ispanų kilmės baldų dizainerė Patricija Urkujola jau daugelį metų švyti dizaino pasaulyje, į kurį prasimuša labai nedaug dailiosios lyties atstovių. Interjerai, sukurti su jos baldais, stebina avangardiškumu ir išlaiko mielą moterišką charakterį.

„Žmonės dažnai sako, kad jausmingumas yra moteriška savybė. Aš manau, kad tai priklauso ne tiek nuo lyties, kiek nuo pačios asmenybės. Pažįstu vyrų dizainerių, kurių darbuose daug daugiau jausmingumo, nei mano. Kuo moterys skiriasi nuo vyru? Mes esame lankstesnės, mokame prisitaikyti, nes dažnai gyvenime turime pasistengti, kad išliktume. Dizaino pasaulyje šios dvi savybės man labai praverčia“, – apie savo moteriškumą sakė Patricija Urkujola.

Pralenkia laikmetį

Gausybę prestižinių dizaino apdovanojimų – „iF design awards“ ir „RED DOT“ – pelniusi dizainerė nenustoja stebinti plastiškomis formomis, funkcionalumu ir inovacijomis.

P. Urkujolos darbai savo formomis ir technologijomis pralenkia laikmetį. Ji pati atranda naujas formas ir kitus verčia atrasti tai, ką vadiname inovacijomis. Dizainerė daug dėmesio skiria aplinkos tausojimui. Kai kuriems gaminiams ji naudoja perdirbtas ir lengvai perdirbamas medžiagas bei komponentus.

Jos sukurti interjerai – visada šviesūs, švieži ir erdvūs. Tą pojūtį sukuria unikalaus geometrinių formų, linijų, žemiškų tekstūrų ir svaiginančių spalvų derinys.

Prilygsta sprogimui

Į šiuolaikinio interjero dizaino sceną Patricija Urkujola įžengė su didžiule jėga, kurią daugelis vadina tiesiog sprogimu. Avangardinį dizainą derindama su tradicinių amatų detalėmis ji išgauna netikėtus formų, erdvių ir aplinkos sąskambius, jungdama tradicines ir naujas medžiagas – natūralius audinius su polipropilenu, guma. Sunkias, masyvias baldų formas ištirpdo lengvo, Ramiojo vandenyno salų stiliaus ažūro detalėmis.

Kurdama baldus ir interjerus jį tarsi modeliuoja žmonių gyvenimus tarp jų. Taip gimsta idėja svetainėje, vietoj vieno žurnalinio stalo, pastatyti keletą mažų staliukų ar pufą, ant kurio gali susidėti taures, knygas, o kartais – susikelti kojas; didžiulė, tarsi sala, sofa, kurioje gali skaityti, dirbti su kompiuteriu, užkandžiauti, nes visi reikalingi daiktai pasiekiami ranka, ar galiausiai užmigti… Taip atsiranda stilingas fotelis, kuris išsilankstęs primena automobilio sėdynę, su kišenėmis knygoms, rašikliams, žurnalams.… Fotelis iš vienos kolekcijos puikiai dera prie visai kitos kolekcijos sofos, tai suteikia žaismingumo.

„Man labai patiko idėja sukurti sofutę iš 19 laisvai sumestų pagalvėlių. Kiautas, ant kurio jos sudėtos, taip pat yra atitinkamai išformuotas. Visų pagalvėlių jis neapima, tik tas, kurias būtina. Tai sukuria laisvės, nerūpestingumo įspūdį. Kai dirbu su sėdimąja dalimi ir kamšalu, siekiu perteikti „žinutę“, kuri iš karto atpažįstama. Taigi – kai jūs žiūrite į „Husk“ fotelį, jūs protu iš karto suvokiate komforto jausmą, kurį atsisėdę patirsite fiziškai“, – pasakojo architektė.

Jos aistra – kilimai ir kėdės. Sofas, šviestuvus ir kitus baldus ji kuria garsiausioms pasaulio baldų kompanijoms, o pastaruoju metu Europos miestų viešbučiai jai patiki savo interjerus.

Avangardo ir tradicijų mišinys

Ispanijoje 1961 m. gimusi, o šiuo metu savo dizaino studiją Milane įkūrusi menininkė prisipažįsta, kad jos pačios namų interjeras labai paprastas: „Studijoje praleidžiu 8-10 val. per dieną. Kai grįžtu namo, man nereikia daug daiktų. Žinoma, dažniausiai įsigyju tuos, kurie yra sukurti mano studijoje. Mano kolegė, italų dizainerė Maddalena De Padova kažkada man patarė – negali kitiems sukurti to, kuo netiki ir ko nesi išbandęs pats“, – savo kūrybos paslaptį atskleidžia Patricija.

Šviežia elegancija persunkti Patricijos Urkujolos baldai ir interjerai tarnauja žmogui, nes yra be galo estetiški ir funkcionalūs.

Jungdama šiuolaikines formas su tradiciniais, įvairių tautų etniniais motyvais, ji kuria baldus, kur kiekvienas turi savitą charakterį, išreiškia konkrečią mintį, idėją. Kiekvienas naujas kūrinys nustebina neįprastu, tačiau labai subtiliu ir gražiu dizainu. Per daiktus ji atskleidžia savo moteriškąją prigimtį ir pasaulėžiūrą.

Gamintojo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis