Gurmaniškų patiekalų idėjos savaitgaliui iš midijų, krevečių ir kalmarų

Jūrų gėrybės – puikiausi produktai, norintiems sveikai maitintis. Juose daug baltymų ir omega 3 rūgščių, itin reikalingų mūsų organizmui, daugybė mineralų, ypač kalcio, beveik visi B grupės vitaminai. Tai, žinoma, svarbu, bet yra dar ir kita jūrų gėrybių savybė – puikus skonis!

Karis su krevetėmis

Reikės: 300 g šviežių (arba šaldytų) krevečių, 3 nedidelių pomidorų, 1 šviežios raudonos aitriosios paprikos, 3 cm imbiero šaknies, 3 skiltelių česnakų, 2 šaukštų kedrinių pinijų, ryšelio šviežių kalendrų, 3 šaukštų rapsų aliejaus, 1 šaukštelio kalendrų grūdelių, 1 šaukštelio maltų ciberžolių, 150 ml daržovių sultinio, 1 pakuotės ryžių makaronų, 400 ml kokosų pieno, 2 šaukštų tailandietiško žuvų padažo.

Supjaustykite nuluptą imbiero šaknį ir aitriąją papriką, sudėkite į virtuvinį kombainą su česnakų skiltelėmis, kedrinėmis pinijomis ir šviežiomis kalendromis, supilkite aliejų ir viską sutrinkite iki vientisos masės. (Tokią kario pastą galima pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki dviejų dienų.) Sudėkite pastą į storadugnį puodą ir maišydami pakaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies porą minučių, kad atsiskleistų aromatas. Grūstuvėje sugrūskite kalendrų grūdelius, suberkite juos į karį, sudėkite smulkiai supjaustytus pomidorus, suberkite kario miltelius, supilkite daržovių sultinį ir troškinkite keletą minučių.

Į dubenį suberkite ryžių makaronus, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti 8 minutes (arba tiek, kiek nurodyta ant pakuotės). Kai makaronai išbrinks, nusunkite.
Į puodą su kariu supilkite kokosų pieną ir kaitinkite iki virimo. Sumažinkite ugnį ir palikite dar kelioms minutėms. Nuvalykite krevetes, suberkite į puodą ir virkite 2–3 minutes, kol įgaus rausvą spalvą. Baigdami gaminti supilkite žuvų padažą.
Į dubenėlius sudėkite ryžių makaronus ir užpilkite kario pasta. Papuoškite šviežiais kalendrų lapeliais.

Salotos su kalmarais

Reikės: 200 g kalmarų, 50 g jaunų šparagų, 1 avokado, 1 mango, 2 saujų gražgarsčių, 2 šaukštelių „Dižono“ garstyčių, 6 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinų sulčių, 1 šaukštelio baltojo vyno acto, 1 šaukštelio šviesaus sojų padažo, žiupsnelio cukraus, 1 šaukštelio smulkintos aitriosios paprikos, 2 šaukštų kepintų žemės riešutų.

Kalmarus nuplaukite, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 minutes. Perliekite šaltu vandeniu ir supjaustykite žiedeliais. Šparagus perpjaukite į keturias dalis, porą minučių virkite pasūdytame vandenyje ant stiprios ugnies, atvėsinkite. Mangą ir avokadą nulupkite, supjaustykite plonomis riekelėmis. Į dubenį sudėkite kalmarus, mangą, avokadą, šparagus, kapotus riešutus ir gražgarstes.

Pagaminkite padažą: sumaišykite garstyčias, aliejų, actą, citrinų sultis, sojų padažą, cukrų ir aitriąją papriką. Apliekite padažu salotas, sumaišykite ir palaikykite šaldytuve pusvalandį.

Krevetės su kuskusu ir žaliaisiais žirneliais

Reikės: 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 650 g vidutinio dydžio krevečių, druskos ir pipirų pagal skonį, 1 šaukštelio garstyčių sėklų, 2 porų baltosios dalies, 1 morkos, 5 skiltelių česnakų, 1 stiklinės kuskuso, 1 stiklinės šaldytų žirnelių.

Ant vidutinės ugnies keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite krevetes, apibarstykite druska ir pipirais. Kepkite 3–5 minutes, išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį. Į keptuvę supilkite likusį šaukštą aliejaus, suberkite garstyčių sėklas ir pusę minutės pakepinkite. Tada sudėkite susmulkintus porus, morką ir česnakus. Maišydami kepkite, kol suminkštės porai (maždaug 5 minutes). Sudėkite kuskusą, atšildytus žirnelius, įpilkite 2 stiklines verdančio vandens, paskaninkite druska ir pipirais. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite pastovėti 5 minutes. Tada sudėkite krevetes, atsargiai išmaišykite ir patiekite.

Krevečių ir avokadų salotos

Reikės: ½ raudonojo greipfruto, 1 avokado, 150 g luptų virtų šaldytų krevečių (stambių), lapinių salotų gūžės, 2–3 graikinių riešutų, 2 šaukštelių citrinų sulčių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 skiltelės česnakų, 2 šaukštelių brendžio, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.

Išgliaudytus graikinius riešutus padžiovinkite sausoje įkaitintoje keptuvėje, kol ims skleistis kvapas. Atvėsusius susmulkinkite, trindami juos tarp pirštų. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad neatsirastų tamsių dėmių. Greipfrutą nulupkite, išimkite tik minkštimą, jį suplėšykite stambiais gabaliukais ir apipilkite brendžiu. Krevetes suberkite į pasūdytą verdantį vandenį ir palikite 5 min. Nusunkite. Česnakus labai smulkiai sukapokite. Sumaišykite alyvuogių aliejų, likusias citrinų sultis, česnakus, druską ir pipirus. Šiuo padažu apipilkite krevetes ir palaikykite 10 min. Salotų lapus nuplaukite ir nusausinkite. Į salotų dubenėlį dėkite riekelėmis supjaustytą avokadą, greipfruto gabaliukus, krevetes, apibarstykite riešutais ir apšlakstykite padažu.

Keptos karališkosios krevetės

Reikės: 1 kg šaldytų neluptų karališkųjų krevečių, 3 skiltelių česnakų, 20 g imbiero šaknies, sojų padažo pagal skonį, 1 šaukšto citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus kepti.

Krevetes sudėkite į dubenį ir apipilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite 2–3 minutes, vandenį nupilkite. Krevetes nulupkite, tik palikite uodegėlę – už jos bus patogu paimti valgant. Nuluptą imbiero šaknį supjaustykite labai plonais griežinėliais ir atidėkite į šalį. Kiekvieną česnakų skiltelę supjaustykite išilgai į 4 dalis. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir sojų padažo, įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, suberkite česnakų gabaliukus ir kepinkite, kol pajusite jų aromatą. Tada česnakus išimkite ir sudėkite imbiero griežinėlius. Pakaitinkite 2 minutes ir taip pat išimkite. Į šį pikantišką ir aromatingą padažą sudėkite krevetes ir kepkite nuolat maišydami. Kai krevetės taps rusvos, išgriebkite, sudėkite į lėkštes ir apšlakstykite citrinų sultimis.

Midijos su grietinėlės padažu

Reikės: 1 kg midijų, saujos miltų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų sviesto, 1 baltojo svogūno, 3 skiltelių česnakų, 1 stiklinės baltojo sauso vyno, 200 ml grietinėlės, žiupsnelio ciberžolių, žiupsnelio džiovintų čiobrelių (ar kelių šakelių šviežių), kelių petražolių šakelių, druskos pagal skonį.

Midijas užmerkite vandenyje, kuriame išmaišyti miltai (taip geriau išsivalys smėlis), ir palaikykite pusvalandį. Vandenį nupilkite, midijas nuplaukite šaltu vandeniu, prasivėrusias išmeskite. Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Dideliame puode ištirpinkite sviestą, supilkite aliejų, įkaitinkite. Sudėkite ir pakepinkite iš pradžių svogūnus, tada – česnakus ir dar pakaitinkite 3 minutes. Supilkite vyną, sumeskite petražoles, čiobrelius, ciberžoles, įberkite druskos. Maišydami užvirkite, sudėkite midijas ir virkite 3–4 minutes, kol jos prasivers. Tada supilkite grietinėlę ir kaitinkite, kol užvirs. Geldeles išimkite, patiekite dubenėliuose su nuoviru, į kurį skanu pamirkyti šviežios itališkos duonos gabalėlius.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis