Kolekcininkų patarimai, kaip auginti ir prižiūrėti bijūnus

Dabar pats bijūnų žydėjimas, džiuginantis įvairių spalvų, formų palete bei nuostabiais kvapais. Lionė ir Paulius Ciplijauskai, žinomi Lietuvoje gėlių selekcininkai, bijūnus augina jau 20 metų, turi sukaupę įspūdingą jų kolekciją, apie 90 veislių. Bijūnynas užima jau apie 15 arų plotą ir siūlo ManoNamai.lt skaitytojams išskirtinę galimybę susipažinti su bijūnų veislėmis ir jų auginimo paslaptimis.

Kolekcininkai pradžioje rinkosi puikiojo bijūno (P. lactiflora x hybrida) veisles, siauralapio bijūno pilnavidurę formą Paeonia tenuifolia ’Plena’. O vėliau norėjosi dar įdomesnių, originalių veislių, tad susidomėjo Itoh tarpsekcijiniais (sumedėjusio ir žolinio) bijūno hibridais.


„Bijūnus parsisiuntėme iš JAV, Kanados, Olandijos, – pasakoja P. Ciplijauskas. – Asortimentą paįvairinome geltonžiedžiais bijūnais (Itoh tarpsekcijiniais hibridais)“.


Pasak gėlių augintojo P. Ciplijausko, itin dekoratyvi ir iš visų bijūnų išsiskiria geltonais žiedais ‘Bartzella‘ veislė. Tai vidutinio ankstyvumo, Itoh tarpsekcijinis hibridas, pilnaviduris, su raudonomis liepsnelėmis, stipraus augumo, apie 60 - 90 cm aukščio, gausiai žydintis. Krūmo ir žiedo forma kaip ir žolinio puikiojo bijūno, o žiedo spalvą, lapų formą ir tvirtus stiebus paveldėjo iš sumedėjusio bijūno. ‘Bartzella‘ bijūnai Lietuvoje gerai žiemoja. Pradėjus šalti, mulčiuojama durpėmis. ‘Garden Treasure‘ – geltonžiedis Itoh tarpsekcijinis hibridas kaip ir ‘Bartzella‘, tik pusiau pilnaviduriais žiedais. Pražysta vėliau už ‘Bartzella‘. Turime ir kitų geltonžiedžių, taip pat ryškiais ar kiek švelnesnių spalvų žiedais.


Asmeninio archyvo nuotr.


Auginimas ir priežiūra


Bijūnai priklauso bijūninių (Paeoniaceae) šeimai ir bijūno (Paeonia) genčiai. Labiausiai paplitusios puikiojo bijūno (Paeonia lactiflora) veislės. Savo spalvų įvairumu, žiedų sudėtimi bei kvapu bijūnai gali lenktyniauti su rožėmis. Jie puošnūs ne vien puikiais žiedais, bet ir tamsiai žaliais lapais ir krūmo forma. Bijūnai žydi visomis spalvomis, išskyrus mėlyną.


Pirmieji žiedai išsiskleidžia vid. po 45-60 dienų nuo vegetacijos pradžios. Skirtingų veislių žydėjimo trukmė nevienoda – vid. 10-18 dienų, atskirų žiedų vid. 5-6 dienos. Bendras visų bijūnų veislių grupių žydėjimo periodas, esant sausam, karštam orui, trunka iki 30-40 dienų, o esant vėsiam – 50 dienų ir ilgiau.


Hibridiniai bijūnai tarpusavy skirtingi morfologiniais požymiais. Jie iš kitų bijūnų išsiskiria ankstyvesniu žydėjimu, pražysta 1-2 savaitėmis anksčiau už puikiojo bijūno veisles ir yra ryškių spalvų: geltonos, koralų, ryškiai raudonos, oranžinės, levandų, vyšnių, juodai raudonos žiedais. Jie labai gražūs, dažniausiai tuščiaviduriai ir pusiau pilnaviduriai, rečiau pilnaviduriai (pusiau rutuliai).


Auginimo vieta. Kultūriniai bijūnai geriausiai auga saulėtoje vietoje, vidutinio sunkumo priesmėlio ar priemolio gerai drenuotoje, nerūgščioje (pH 6-6,5), giliai įdirbtoje, derlingoje dirvoje, kurioje neužsilaiko gausesnių kritulių ar sniego tirpsmo vanduo. Priesmėlio ar priemolio dirvas reikia pagerinti pūdiniu, durpėmis. Bijūnai nemėgsta šviežiu mėšlu patręštos dirvos. Pavėsingoje vietoje bijūnai nežydi arba silpnai žydi, todėl nesodinama arti pastatų bei medžių.


Sodinimas. Žemė prieš sodinimą turi būti įdirbta pakankamai giliai, nes bijūnų šaknys išauga iki 100 cm ilgio. Bijūnų sodmenys sodinami į duobes ar auginami lysvėse. Geriausias laikas bijūnams sodinti ar persodinti į naują vietą – rugpjūčio antroje pusėje iki rugsėjo vidurio. Vėlų rudenį sodinant nutrupa jaunos siurbiamosios šaknys išaugusios rudenį, antrojo šaknų augimo metu, o pasodinti augalai iki šalnų nesuspėja vėl išleisti naujų šaknelių, todėl blogai prigis, bus silpni. Anksti pavasarį persodinami tik pavieniai kerai. Turint daugiau sodmenų, sunku suspėti juos pasodinti. Bijūnai anksti pradeda vegetaciją, greit išauga jauni, trapūs ūgliai, kurie sodinimo metu neišvengiamai aplūžta, sutrukdomas šaknų augimas – smulkios maitinamosios šaknelės nesuspėja susidaryti iki karščių pradžios, todėl augalai dažnai žūva.


Asmeninio archyvo nuotr.


Kadangi bijūnai vienoje vietoje gali augti iki 20 metų, todėl rūpestingai reikia paruošti duobę sodinimui. Duobės ruošiamos prieš mėnesį ar pusantro iki sodinimo, kad duobutėse susigulėtų žemės. Jeigu duobę iškasėte prieš pat sodinimą, sutrypkite duobėje žemę, kad pasodinus augalą žemė neįdubtų. Duobės dugne įrenkite drenažą. Tinka rupus žvyras, skalda. Jei dirvos puveningasis sluoksnis nestoras (maždaug 20 cm), naudinga į 50-60 cm gylio ir 50-80 cm skersmens iškastas duobutes iki pusės įberti tos pačios puveningos žemės, dar geriau – pridėjus prie jos du trečdalius gero pūdinio (trąšios kompostinės žemės, sumaišytos su perpuvusiu mėšlu, smulkiu upės smėliu ir trąšomis). Viršutinę duobės dalį užpilkite paprasta žeme nuo dirvos paviršiaus. Lengvose dirvose galite pridėti susmulkinto molio. Visus komponentus sumaišykite perkasant kastuvu.


Duobutes kaskite tokio pločio, kad jose laisvai tilptų sodinami kereliai, bet ne mažesnes kaip 30 cm skersmens. Atstumai tarp duobučių ne mažesni kaip 50 cm, o sodinant puikiuosius bijūnus želdiniuose ar gėlynuose ilgesniam laikui, pavyzdžiui, 5-10 ir daugiau metų – apie 100x120 cm, kitas rūšis, prikausomai nuo suaugusių kerų dydžio – 80x100 cm ar 40x50 cm. Tokiu atstumu daromos ir vagos bijūnams sodinti. Rečiau pasodinti augalai būna sveikesni, vešliau auga.


Ypač svarbu kerelius pasodinti ne per daug giliai ir ne per sekliai. Tam reikia pakankamai suslėgti po kereliu esančią žemę, o kerelį pasodinti taip, kad virš jo pumpurų užsipiltų tik 3-5 cm storio žemės sluoksnelis. Per giliai pasodinti bijūnai menkai žydi arba visai nežydi, o per sekliai pasodintų augalų pumpurai žiemą kenčia nuo šalčių, o vegetacijos pradžioje – nuo sausros.


Pasodinus bijūnus būtinai palaistoma, kad žemė geriau priglustų prie šaknų ir užberiama sausa žeme arba užmulčiuojama durpėmis.


Augalai būdingą aukštį pasiekia ir normaliai pradeda žydėti tik trečiaisiais – ketvirtaisiais metais. Kad greičiau sutvirtėtų kerai pirmųjų metų (kartais ir antrųjų – priklauso nuo augimo) žiedpumpuriai nuskinami.


Asmeninio archyvo nuotr.


Laistymas. Bijūnams augant ir vasaros pabaigoje formuojantis atsinaujinimo pumpurams, reikia gana daug drėgmės. Jei sausa laistoma 2-3 karus per mėnesį. Ant vieno kero užpilama po 1-2 kibirus vandens.


Tręšimas. Jauni augalai pirmaisiais metais naudoja šaknyse sukauptas maisto medžiagas, todėl jų papildomai tręšti nereikia. Sekančiais metais augalus pradėkite tręšti: balandžio mėn. kalcio salietra (20-30 g vienam kerui) bei gegužės mėn. – lėtai tirpstančiomis kompleksinėmis trąšomis su mikroelementais (20 g vienam kerui), jei neturite lėtai tirpstančių trąšų, tuomet tręškite 2 kartus: gegužės ir liepos mėnesiais kitomis kompleksinėmis trąšomis po 20 g. Patręšti azotinėmis trąšomis augalai vešliau auga, tačiau silpniau žydi, būna mažiau atsparūs ligoms. Rudenį apie kiekvieną kerą išbarstykite po 150-200 g medžio pelenų.


Atramos. Dauguma puikiojo bijūno veislių išauga gana aukštos ir, žiedams išsisleidus, jų stiebai gula ant šono. Todėl rekomenduojama ant kiekvieno kero uždėti atramas, padarytas iš 6-7 mm skersmens armatūrinės vielos. 


Asmeninio archyvo nuotr.


Žiedų skynimas ir laikymas. Dažnai gėlininkai skina bijūnus ilgais kotais, todėl keras netenka daug lapų. Kasmet taip pjaunant žiedus, augalai nusilpsta ir gali žūti. Nepatartina iš kero skinti ilgais kotais daugiau kaip trečdalį visų žiedų. Dalį likusių žiedų galima skinti trumpučiais kotais. Tuščiaviduriai ir pusiaupilnaviduriai žiedai skinami žiedpumpuriams suminkštėjus ir nusispalvinus veislei būdinga spalva. Pilnavidurius žiedus geriau skinti žiedpumpuriams pusiau prasiskleidus, nes kai kurių veislių žiedai, nuskinti ankstyvoje fazėje, nebeišsiskleidžia. Skintus žiedus reikia skubiai pamerkti į vandenį ir keletą valandų palaikyti vėsioje patalpoje. Jeigu žiedus norima išsaugoti ilgesnį laiką, apie mėnesį, rekomenduojama skinti žiedpumpurių stadijoje ir šaldytuve laikyti sausus žemoje pliusinėje temperatūroje +3-+5 laipsnių. Bijūnų kerai gražiau atrodo, kai reguliariai surenkami byrantys žiedlapiai.


Apsauga nuo ligų. Viena pavojingiausių bijūnų ligų – pilkasis puvinys (sukėlėjas Botrytis paeonia Oud.). Augalai šia liga pažeidžiami per visą vegetaciją, ypač intensyviai, kai yra vėsus ir lietingas oras. Bijūnai labiau nukenčia, jei būna pertręšti azotinėmis trąšomis arba jei auga pavėsingoje vietoje. Pažeidžiami stiebai, lapai, pumpurai ir žiedai. Vasarą senesni ūgliai patamsėja, pajuodavimas kyla stiebu aukštyn, lapų galai apmiršta. Ant pažeistų augalo dalių atsiranda pilkas pūkuotas apnašas. Ligos sukėlėjai žiemoja šaknyno zonoje ir augalų atliekose. Profilaktiškai ar pasirodžius ligos požymiams, augalai kas 10 dienų purškiami arba laistomi fungicidų tirpalu.


Per visą vegetaciją būtina šalinti ir naikinti pažeistas augalų dalis. Jei pažeistas stiebo pagrindas, jį reikia pašalinti kartu su žemės gumulu ir šakniastiebiu. Į susidariusią duobutę įpilti pelenų, tai bus gera dezinfekcijos priemonė, o taip pat ir trąša. Jei cheminės priemonės nepadeda, tuomet tenka visą kerą iškasti ir sunaikinti.


Asmeninio archyvo nuotr.


Kodėl bijūnai nežydi?

– Jei parinkote netinkamą augti vietą: per aukštai gruntinis vanduo, ilgai užsilaiko paviršinis vanduo, per rūgšti dirvos reakcija.

– Jei pasodinote pavėsyje arba juos stelbia arti pasodinti medžiai ir krūmai, augalai atrodo gražūs, tačiau nežydi (pageidautina, kad kerai būtų apšviesti saulės kasdien nuo ryto 5-6 val.).

– Jei kerus pasodinote per giliai ar per sekliai.

– Jei pasodinote per stambiomis dalimis ar visai kero neišskirtėte.Jei ne kasmet tręšiate ir bijūnams trūksta maisto medžiagų (per didelis azotinių trąšų kiekis gali sudaryti palankias sąlygas ligoms plisti).

– Jei suserga kekeriniu puviniu, pavasarį daigai nuvysta ir iškrenta, todėl reikia naudoti fungicidus.

– Seni kerai (10 metų amžiaus) žydi silpnai, jei jų nepersodinate padauginę kero dalimis, tuomet patręškite 1,5 – 2 kartus didesniu kompleksinių trąšų kiekiu.

– Jei išskinate daugiau kaip 50 proc. žydinčių stiebų.

– Jei auginate mažai dekoratyvias, negausiai žydinčias veisles.



P. Ciplijausko ir R. Antanaitienės nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis