Kambarinė gėlė, kurią auginti sugebės kiekvienas

Sansevjera – daugiau kaip 70 įvairiausių rūšių turintis augalas. Ši tropinė gražuolė jau yra praminta įvairiausiais juokingais vardais: uošvės liežuvis, velnio liežuvis, gyvatės augalas, lydekos uodega – dėl savo smailių, į aukštį kylančių lapų. Sansevjerą prižiūrėti yra gan paprasta. Šios gėlės yra atsparios sausam orui ir dulkėms. Nemėgsta vėsaus ir drėgno oro ir yra nereiklios dirvožemiui. Be to, gerai auga sausoje ir šviesioje vietoje.

Apsilankėme VDU Kauno Botanikos Sodo oranžerijoje ir Judita Varkulevičienė – gėlininkystės mokslo sektoriaus vedėja – papasakojo, jog sansevjerą taip pat nuspręsta vadinti ir karduote, o pavadinimas sansevjera yra susijęs su Italijos kunigaikščio vardu Raimondo di Sangro, kuris buvo kilęs iš San Severo miestelio. Mokslininkė pasidalino naudingais patarimais, kaip prižiūrėti šį augalą auginant namuose.


Auginimas. Labai svarbu parinkti tinkamą indą ir kompostą. Vasarą sansevjera laistoma tuomet, kai išdžiūva žemė – kartą per 2 savaites, o jeigu labai šilta – kartą per savaitę. Tinkamas yra kompostas skirtas kambariniams augalams, o ne dirvožemis, kurį dažniausiai naudojame lauko augalams sodinti: „Jų auginimas labai yra paprastas, tik reikia, kad indai būtų kiek platesni, ne tiek gilūs, bet platūs – gali būti bliūdai. Kadangi jų šakniastiebiai, šaknys plečiasi ir plačiai auga, kai kur matote sudeformuotas vazonas“, - J. Varkulevičienė pirštu parodo įskulusį vazoną. „Paprastai sansevjeras augina loveliuose, jų aukštis nėra labai didelis, tačiau pagrindinė bėda, kad jų šaknys linkusios augti į plotį.“


Laikymas ir priežiūra. Teigiama, kad geriausia sansevjerą laikyti ant rytinės, vakarinės arba šiaurinės palangės bet kuriuo metų laiku. Žiemą patartina laikyti labiau pietinėje pusėje, tačiau pavasarį ir vasarą vengti per didelės kaitros ir saulės. Patręšti siūloma kiekvieną pavasarį kaktusams skirtomis trąšomis. Tačiau, pertręšus – augalai prastai žiemoja.

„Mažiausiai turi būti 10-12 laipsnių temperatūra. Saulės sansevjeros nebijo, tik saulė jas iškaitina. Žinoma, gali augti ir saulėje, tačiau kuomet saulės šviesos daugiau – sansevjera tampa gelsvesnė. Todėl geriausia augalą auginti pavėsyje, ji tada būna žalesnė, margesnė ir tvirtesnė. Laistyti daug nereikia, taip pat kaip ir kaktuso. Kuomet sužydi žiedynai – žiedai visada kvepiantys, labai kvepiantys“, – teigė specialistė.


Persodinimas. Pasak Juditos Varkulevičienės dauginti sansevjeras nėra sudėtinga.

„Jos dauginasi paprastai skirstai jas ir sodini. Galima lapą supjaustyti gabaliukais ir pasodinus taip padauginti – tada ypatingai margalapė būna ir žalia. Sodinant reikėtų pasistengti surasti vazoną bent 5 cm už senąjį didesnį. Gal kartais net ir daugiau, kadangi jos labai greitai auga. Tačiau į labai didelį taip pat nereikėtų sodinti, nes ilgainiui jos gali pradėti rūgti. Kai šaknys nebeužpildo vazono, tai laistymas sansevjerai gali nepatikti ir nuo per didelio kiekio vandens ji gali pradėti pūti. Sansevjeros didelės drėgmės nemėgsta“, - auginimo paslaptis atskleidė mokslininkė.


Rekomenduojama augalą persodinti kuomet šaknys nebetelpa vazone. Žemei sansevjeros nėra reiklios, joms patinka paprasti mišiniai – lapinės, velėninės, kompostinės, durpinės žemės ir smėlio mišinys. Kol augalas prigyja, laikome 20°C temperatūroje. Kuomet dauginame lapo auginiais (dalimis) subrendę lapai yra supjaustomi 5-8 cm ilgio gabaliukais, o platūs lapai dar perpjaunami išilgai. Auginiai apibarstomi medžio anglies milteliais ir 3-5 dienas laikomi sausai, kad užgytų žaizdos. Vėliau sodiname į drėgną smėlį 1,5 cm gyliu. Svarbiausia, nepasodinti lapo aukštyn kojomis, viršūne žemyn, nes tokiu atveju jis neaugs. Palaistome tik tuomet, kai žemė išdžiūva ir stengiamės laikyti apie 20°C temperatūroje.


Fengšui. Pagal rytiečių fengšui mokymą sakoma, kadangi sansevjeros auga aukštyn – augalas neša laimę ir sėkmę. Kai kurie mano, kad auginti sansevjerą šeimoje, arti vaikų yra naudinga norint išvengti šiurkštumo ar brutalumo, tačiau vis tiek pasistengti vaikučius saugoti nuo nuodingų lapų. Kiti rekomenduoja laikyti sansevjerą šalia tualeto bakelio, kad sumažintų kanalizacijos vibracijas ir tokiu būdu išvengtų vamzdyno nelaimių. Toks pavyzdys yra iš tikro vaizduojamas filme 1986 „Blue Velvet“.


Ligos. Kartais sansevjeras kamuoja pūkuotasis skydamaris. Atsitikus šiai bėdai kenkėjus reikėtų nuvalyti denatūrate pamirkytu šepetėliu. Vėliau vandeniu nuplauname lapus. Tabako dulkių priberiama į skrotelę, nes skydamariams šios nepatinka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis