Kaip po atostogų išvyti neprašytus namų gyventojus – tarakonus

Po turiningai praleisto laiko pajūryje, prie ežero ar šiltuose kraštuose nė vienas atostogautojas nesitiki grįžęs namo rasti naujų gyventojų. Deja, kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ tikina, kad pastaruoju metu gauna nemažai užklausų dėl daugiabučiuose apsigyvenusių tarakonų.

Biologas Liutauras Grigaliūnas pasakoja, kad gyventojai, išvykę atostogauti, dažniausiai užveria visus langus. „Vasaros metu, ypač pastarąjį mėnesį, patalpose labai sušyla oras – pakyla temperatūra, ima kauptis drėgmė. Tai pagrindinės sąlygos veistis ūsuotiesiems kenkėjams. Be to, neretai ant stalo ar virtuvės spintelės paliekama tinkamo maisto likučių, kurie pritraukia tarakonus. Ir štai jau po savaitės kambariuose ima karaliauti kenkėjai“, – tikina biologas.

Dėmesys prevencijai būtinas

Ekspertė Margarita Kutkaitė pataria, prieš išvykstant iš namų ilgesniam laikui imtis prevencinių priemonių. „Suprantama, prieš atostogas visi turi daug rūpesčių: nebaigti darbai, kelionėms reikalingų daiktų paieškos ir kt., bet vertėtų dėmesį skirti ir namų švarai tam, kad po poilsio nuotaikos negadintų kenkėjai. Tarakonai itin nemėgsta švaros, tad prieš išvykstant rekomenduojama atitraukti visas spinteles, viryklę, šaldytuvą ir kitus prietaisus bei baldus virtuvėje ir kruopščiai išvalyti. Svarbu ištuštinti šiukšliadėžę, gyvūnų indus, smėlio dėžes, maisto likučius sudėti į sandarius indus, išsiurbti kilimus, baldus ir visus įmanomus plyšius tam, kad užklydę kenkėjai nerastų maisto ir neapsigyventų jūsų būstuose“, – patarimus dalina kenkėjų kontrolės ekspertė.

Tarakonai atkeliavo su lagaminu

Viena pašnekovė pasakoja, kad prieš kelionę iš draugų pasiskolino lagaminą, kuris kambaryje stovėjo beveik savaitę. Pradėjusi ruoštis kelionei ir pravėrusi lagaminą ji išvydo daugybę mažų tarakonų.

„Tik atitraukusi lagaminą šoktelėjau atgal ir suspiegiau išvydusi tarakonus, paniškai ropojančius iš lagamino ir išsibėgiojančius po miegamąjį. Išsigandusi išbėgau iš kambario, kelis kartus giliai įkvėpiau, nugalėjau baimę, pasišlykštėjimą, pravėriau duris, čiupau lagaminą ir išmečiau į lauką. Supratau, kad jei nesiimsiu jokių priemonių dabar, grįžusi rasiu tarakonus, bėgiojančius ne tik miegamajame, bet ir visuose namuose“, – nemaloniais įspūdžiais dalinasi moteris.

Pašnekovė tęsia pasakojimą, jog nedelsiant nuvykusi į parduotuvę ir įsigijusi aerozolinių priemonių, jomis išpurškusi namus, tačiau norimo rezultato nesulaukė – vis buvo matyti pavieniai kenkėjai. Laiko iki skrydžio nebuvo likę, tad teko iškeliauti viliantis, jog per savaitę jie tiesiog išnyks, tačiau grįžus tarakonų buvo tik daugiau.

Mitas, jog tarakonai neišnaikinami

Moters situaciją komentuoja M. Kutkaitė: „Jei jau nutiko taip, kad namuose ėmė karaliauti tarakonai, svarbu ne tik laiku imtis veiksmų, bet ir naikinimo priemonės turi būti efektyvios ir nekeliančios toksinio poveikio. Deja, vis dar egzistuoja nuomonė, kad tarakonų apskritai neįmanoma išnaikinti, tačiau taip tikrai nėra. Tiesiog labai svarbu puikiai išmanyti kenkėjų biologiją ir turėti tam tikrų įgūdžių“.

Ekspertė perspėja, jog priemonės, įsigyjamos nespecializuotose parduotuvėse, yra nesaugios – nepatariama medžiagų įsigyti turguose. Be to, M. Kutkaitė atkreipia dėmesį, kad dažnai žmonių naudojami lipnūs kartoniniai nameliai skirti ne naikinimui, o pastebėti tarakonų atsiradimą.

Kai kenkėjų lizdai sunaikinti, kenkėjų kontrolės ekspertai rekomenduoja užsandarinti visus įmanomus tarakonų kelius. Pirmiausiai patariama pradėti nuo plyšių, esančių sienose, prie grindų, aplink grindjuostes, elektros lizdus. Taip pat reikia nepamiršti plyšių po durimis, aplink vamzdžius. Svarbu užsandarinti ir ventiliacijos angas, kad kenkėjai neplistų iš vieno būsto į kitą.

Tarakonai pavojingi žmogaus sveikatai

Sveikatos specialistai perspėja, jog tarakonai perneša salmoneliozę, dizenteriją, gastroenteritą, šiltinę ir kt. Nenaikinami jie gali platinti žmogui mirtinas ligas: echinokokozę, toksoplazmozę ir himenolepidozę. Susirgus šiomis ligomis, žmogaus organizme pasėjamos kaspinuočių lervos, kurios pažeidžia virškinimo sistemą, smegenis ir kitus gyvybiškai svarbius organus. Be to, tarakonų išmatos sukelia egzemą ir astmą. Išnaikinus tarakonus būtina dezinfekuoti paviršius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis