Kas turėtų nepraslyti pro akis renkantis mikrobangų krosnelę

Jei kada žvalgėtės po buitinės technikos parduotuves ar tinklapius tikriausiai pastebėjote – mikrobangų krosnelių kainos gali svyruoti nuo poros šimtų litų iki 3000-4000 litų. Kas lemia tokius skirtumus ir pagal ką pasirinkti mikrobangų krosnelę, papasakojo ManoNamai.lt kalbinti buitine technika prekiaujančių įmonių atstovai.

Stacionari ir montuojama. Mikrobangų krosnelės, kaip ir daugelis buitinių prietaisų, gali būti montuojamos į baldus. „Įmontuojamos krosnelės taip pat yra ir brangesnės, tačiau reikėtų atsižvelgti į tai, ką su krosnele ketinate veikti – kartais pigesnė stacionari krosnelė turi daugiau galimybių už arti 1000 Lt kainuojančią įmontuojamąją. Tokių krosnelių plotis yra pritaikyta standartiniam 60 cm spintelės pločiui“, – šį tipą apibūdina buitine technika prekiaujančios įmonės „Merlonda“ vadovas Darius Vitkauskas. Tad kone pirmas žingsnis yra nuspręsti, kur ją laikysite ir ar galite sau leisti tokiam prietaisui išleisti daugiau pinigų.

Kas svarbiausia. Galia, talpa ar funkcijos – kas svarbiausia? Buitine technika prekiaujančios parduotuvės „Buitex“ atstovas Gintautas Grabauskas iš patirties teigia pastebėjęs, kad dažniausiai kreipiamas dėmesys į krosnelės galimybes. „Yra du atskiri pirkėjų segmentai – vieniems reikia mikrobangų krosnelės tik tam, kad pasišildytų maistą, kiti ieško daugiau galimybių turinčio įrenginio. Tokiems žmonėms mikrobangų krosnelėje svarbiausia funkcijos, iš kurių išskirčiau grilį. Antras pasirinkimas – talpa. Vidutiniškai ji siekia 20 l, tačiau jei žmogus nori pasišildyti, kad ir didesnę picą, jis gali rinktis didesnės talpos krosnelę – jų lėkštė yra didesnė“, – pasakoja pašnekovas.

Talpa. Mikrobangų krosnelės talpa gali svyruoti labai ryškiai – nuo mažų, itin kompaktiškų, mažai virtuvei skirtų 10 l talpos krosnelių be besisukančios lėkštės iki didelių, 40 litrų talpos prietaisų. Atsižvelkite į savo poreikius – išspraginti spragėsių ar pasišildyti nedidelį šaldytą produktą, didelės talpos tikrai nereikia. Tačiau jeigu galvojate naudoti mikrobangų krosnelę šiek tiek sudėtingesniems kepiniams, gali būti, kad jums prireiks didesnės talpos prietaiso.

Galia. Galia lemia, kaip greitai galėsite pašildyti maistą. Tiesa, apčiuopiamo skirtumo tarp 750 W ir 700 W galios krosnelių ir nepastebėti, tačiau jeigu anksčiau naudojote 600 W galios įrenginį, o naujojo galia - 800 W, pajustumėte kur kas akivaizdesnį skirtumą. Apžiūrinėdami krosneles, jų aprašymuose galite išvysti mažiausiai du rodiklius matuojamus vatais – svarbesnis yra mažesnis dydis. „Paties maisto šildymui naudojama ne didesnė nurodyta galia, o išvesties galia. Tarkime, jei matote, kad prietaiso galia 1200 W, o išvesties galia 700 W, tai reiškia, kad kaitinimo galingumas yra 700 W, o 1200 W yra sąnaudos, kiek krosnelė naudoja dirbdama kaip elektrinis prietaisas. Praktiškai visuose modeliuose norimą galią galima nusistatyti“, – pasakoja D. Vitkauskas. Šiuolaikinių mikrobangų krosnelių išvesties maksimali galia svyruoja nuo 600 iki 1000 vatų, tiesa, tuose modeliuose, kuriuose galią galima nustatyti, ji gali būti ir labai maža. 

Funkcijos arba Ką galite daryti su savo mikrobangų krosnele. Nors tokios krosnelės tradiciškai asocijuojasi su maisto pašildymu ar kai kurių produktų atšildymu, šiuolaikinės krosnelės leidžia kur kas daugiau – kai kurie modeliai leidžia netgi išsikepti pyragą..

Režimai. Pašildyti norimą maistą leis visos mikrobangų krosnelės, tad renkantis reikėtų labiau atsižvelgti į papildomas funkcijas. Kone visos taip pat turės ir atšildymo režimą, kuris pravers norint atšildyti, tarkime, šaldytas uogas ir kitus produktus. Kai kuriuose naujausiuose modeliuose yra automatinio gaminimo programos – jums reikia parinkti kepamo ar šildomo maisto rūšį (tarkime, daržovės, vištiena, kiauliena ir pan.) ir svorį, tuomet krosnelė pati parenka optimalų laiką.

Krosnelės, turinčios grilį. Jos leidžia jums ne tik šildyti maistą, tačiau jį ir apskrudinti. „Mikrobangų krosnelėse, kuriuose yra grilis maistą galima apkepti. Tiesa, kažko labai ypatingo gal ir nereikėtų tikėtis. Griliai būna metaliniai ir kvarciniai – laikoma, kad kvarcinis grilis yra geresnis nei metalinis. Be to kai kuriuose modeliuose, jis konstrukciškai yra paslėptas, toks sprendimas patogesnis valymui“, – pasakoja D. Vitkauskas.

Konvekcinės mikrobangų krosnelės. Šio tipo prietaisai būna didesnės talpos, tačiau pagrindinė jas iš kitų krosnelių išskirianti ypatybė yra ventiliatorius, kuris maišo karštą orą. Dėl tokio sprendimo, jūs galite išsikepti ir sudėtingesnių patiekalų pačioje krosnelėje. Taip pat tokios krosnelės pasižymi didesne galia bei gali būti tiek montuojamos, tiek stacionarios. „Prie charakteristikų rašomas ne tik šildymo galingumas, bet ir grilio galingumas. Tokios krosnelės gali turėti net keturis maisto gaminimo režimus – mikrobangos, grilis, grilis ir mikrobangos kartu bei konvekcija. Konvekcinėse mikrobangų krosnelėse galite kepti ir sudėtingus patiekalus, tokio prietaiso galimybės prilygsta orkaitei“, – pasakoja D. Vitkauskas.

Krosnelės vidus. Dažniausiai vidus gaminamas iš nerūdijančio plieno, nors rinkoje egzistuoja ir įdomesnių sprendimų. Vienas jų – biokeramika. „Pasak gaminančios įmonės, ji atsparesnė už nerūdijantį plieną, kalbant apie valymą ir braižymasi. Taip pat teigiama, kad jos ekologiškesnės maistui, su juo turi geresnį sąlytį, nors, tarkime, pramoninėse krosnelėse labai plačiai naudojamas nerūdijantis plienas. Šiuo atveju toks vidus geresnis, nes paprastas baltas vidus, su laiku geltonuoja, gali pradėti rūdyti,ypač jei labai daug gaminate“, – pasakoja pašnekovas.

Kai kurių modelių konvekcinių krosnelių vidus gali būti padengtas specialiu, išlenktu, bangas atspindinčių paviršiumi, taip padidinant galimybę, kad patiekalas mikrobangų bus veikiamas iš visų pusių. Taip pat toks sprendimas leidžia atsisakyti besisukančios lėkštės.

Galiojimas ir ilgaamžiškumas. Mikrobangų krosnelėms, kaip ir kitiems Lietuvoje parduodamiems elektriniams prietaisams suteikiama standartinė garantija. Kiek ilgai galėsite ja naudotis priklauso nuo naudojimo intensyvumo, pasirinkto prietaiso kokybės bei priežiūros. „Prietaiso garantija yra du metai, o naudojama krosnelė vidutiniškai apie 5 metus, po to pakeičiama dėl nusidėvėjimo. Žmonės, perkantys tradicines mikrobangų krosneles mechaniniu valdymu, retai keičia jas dėl pasenusių technologijų. Pastebėjau, kad paprastos krosnelės su mechaniniu valdymu bėgant metams per daug nesikeičia“, – teigia G. Grabauskas.

Kaina. Šiaip ar taip, į šį komponentą vis tiek atkreipsime dėmesį. G. Grabauskas teigia, kad ekonomiškos ir padorios mikrobangų krosnelės kaina prasideda nuo 250-350 Lt. Už tokią kainą galite įsigyti bent jau minimaliai ekonomišką, tačiau kokybišką stacionarios mikrobangų krosnelės su mechaniniu valdymu variantą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis