20 kv.m terasa, į kurią vasarą persikelia visas gyvenimas

Vasarą gyvenimas persikelia į lauką – pusryčiaujame, ilsimės ar leidžiame laiką su draugais terasoje, todėl čia norime sutalpinti visą „komforto komplektaciją“: jaukią ir estetišką aplinką, patogius ir minkštus krėslus, didelį stalą bei lauko židinį su plevenančia ugnimi...

Maždaug 20 m² ploto terasa įrengta pietinėje vidinio namo pusėje, prie aklinos sienos, visai greta svetainės durų. Namo šeimininkas ir terasos projekto autorius dizaineris Audrius Tamošaitis šią vietą pasirinko ne atsitiktinai – terasa nukreipta į vidinį kiemą, jį puošia dekoratyviniai augalai ir paties šeimininko sukurti originalūs elementai, o pati trasa yra atokiau nuo kaimynų sklypų, be to, į ją patogu patekti tiesiai iš bendrojo kambario.

Prie namo prisišliejusiam statiniui sukonstruoti Audrius pasirinko pušines sijas. Jos buvo nudažytos tamsiai rudais dažais, derančiais prie klinkerinių plytų sienos ir medinių namo fasado apdailos elementų. Grindys išklotos maumedžio lentomis. Kad terasoje būtų galima sukurti komfortišką klimatą, vietoj dažnai naudojamo permatomo poliuretano stogui dengti Audrius pasirinko skardinę vienšlaičio stogo dangą – ji saugo ne tik nuo lietaus, bet ir nuo kaitrių saulės spindulių, todėl terasoje jaukiai vėsu net ir karštą vidurdienį. Norėdamas iš vidaus vizualiai palengvinti stogą, dizaineris terasos lubas nudažė baltai. Tamsiai rudomis sijomis suskaldyta lubų plokštuma sukuria pajūrio regionui būdingą fachverko įspūdį.

A. Narmonto nuotr.

Lauko svetainės įspūdis terasoje: krėslai papuošti daugybe minkštų pagalvių, virš stalo nuleisti šviestuvai, palanges puošia vazoninės gėlės, o „langus“ – užuolaidėlės.

A. Narmonto nuotr.

Senus skirtingų spalvų šviestuvų gaubtus Audrius atnaujino pats: jų paviršių nelygiai užtepė tinku, kad sukurtų įdomesnę faktūrą, ir nudažė vienoda spalva.

A. Narmonto nuotr.

Iš likusių nuo terasos konstrukcijos sijų dizaineris pats sumontavo didelio stalo rėmą, o stalviršiui gaminti panaudojo skaldytas keramines plyteles – iš jų sudėliojo originalią mozaiką.

A. Narmonto nuotr.

Palei klinkerio sieną iš lentų sumontuotas suolas, ant kurio padėta daug pagalvėlių, tad sėdėti labai patogu. Beje, šis suolas atlieka ir kitą funkciją – pakėlus dangčius, į vidų galima sudėti įvairiausius sodo įrankius, lauke naudojamus daiktus ar pagalvėles.

Visą terasos plotą juosia ažūrinė horizontaliai sukaltų lentelių sienelė, pasibaigianti lauko židinio su atviru ugniakuru konstrukcija. Nors lauko židiniui mūryti dažniausiai naudojamos šamotinės plytos, Audrius pasirinko klinkerines, nes jau labiau dera prie kitų terasos apdailos medžiagų. Lauko židinio pagrindas dekoruotas tokiomis pat lentelėmis kaip ir sienelės, viršutinę jo dalį dizaineris papuošė skaldyto kvarcito akmeniu. Židinio dūmtraukis pagamintas iš specialiai pasendinto metalo. Greta židinio sumontuota plati palangė, atstojanti baro stalą ir patogų darbo paviršių, jei kepant lauko kepsnius terasoje tenka paruošti salotas ar kokteilį. Šalia įkomponuota originali Lietuvos dizainerių sukurta baro kėdė.

Siekdamas terasoje sukurti jaukios svetainės įspūdį, Audrius ne tik priderino patogius lauko baldus su daugybe minkštų pagalvių, bet ir papuošė terasos „langus“ užuolaidėlėmis – jos padeda sukurti privatesnę aplinką ir paslepia nuo kaimynų žvilgsnių.

A. Narmonto nuotr.

Šalia židinio sumontuotą baro tipo stalviršį dizaineris papuošė šviesaus kolorito skaldytų keraminių plytelių mozaika – taip terasoje sukūrė stilistiškai vientisą ir išbaigtą interjerą.

A. Narmonto nuotr.

Po baro stalviršiu sumontuoti kabliukai, ant kurių patogu sukabinti lauko židinio įrankius, groteles mėsai kepti ir šašlykų iešmus: čia jie lengvai pasiekiami, netrukdo ir negadina terasos vaizdo.

Betoninė vidinio kiemo siena, atsiradusi dėl nuolaidaus sklypo reljefo ir prilaikanti šlaitą, papuošta Audriaus Tamošaičio sukurtais originaliais elementais: į akmenis, rastus tvarkant kiemą, dizaineris įmontavo metalinius virbus, o šias konstrukcijas – į betono sieną. Šie dekoratyvūs akcentai pagyvina nuobodžią sieną ir atrodo tarsi neįprastos skulptūros.

A. Narmonto nuotr.

Lauko židinys tarsi pabaigia vientiso terasos statinio konstrukciją. Tokį įspūdį sukuria jo apdailos medžiagos: horizontaliomis lentelėmis dekoruotas pagrindas ir skaldytu kvarcitu bei natūraliais akmenimis papuošta viršutinė dalis.
A. Narmonto nuotr.

Greta židinio sumontuota plati palangė, atstojanti baro stalą ir patogų darbo paviršių.

Betoninė vidinio kiemo siena, atsiradusi dėl nuolaidaus sklypo reljefo ir prilaikanti šlaitą, papuošta dizainerio sukurtais originaliais elementais: į akmenis, rastus tvarkant kiemą, dizaineris įmontavo metalinius virbus, o šias konstrukcijas - į betono sieną. Tokie dekoratyvūs akcentai pagyvina nuobodžią sieną ir atrodo tarsi neįprastos skulptūros.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis