Augalai prie terasos – specialistų patarimai

Tujos ir ryškios vienmetės gėlės – tradiciniai sprendimai prie terasų. Tačiau skirtingi poreikiai, kitoks aplinkos stilius, kitas mikroklimatas duoda įvairiausių užuominų jūsų terasai apželdinti. Dabar pats laikas pasirūpinti grožiu ateinantiems metams – specialistai padeda pasirinkti.

Atvira ar uždara terasa?


Dovilė Ivanauskienė, kraštovaizdžio archiktektė ir modernių želdinimo kursų Geltonas karutis lektorė, pataria neskubėti užsidengti augalais, jei tik turite pakankamai erdvės. Apšviestumas, laisvas oro judėjimas visada yra pravartus.


Jei terasa yra šaurinėje pusėje, ypač vėjuotoje, kur yra skersvėjų, be abejo, reikėtų uždangos. Tokiu atveju pagalvokite ne tik apie augalus, bet ir apie konstrukcijas: skydus, medines groteles.


Jei atstumas nuo kaimynų ribos nedidelis, tačiau norisi užsidengti nuo svetimų akių, panaudokite įvairių gudrybių prisijaukinti aplinką: įrenkite treliažus, apsodinkite vijokliais, pakabinkite veidrodžius, naudokite pakabinamas dekoracijas, lauko šviestuvus. 


Shutterstock nuotr.


Širmos efektas su žoliniais augalais


Jei nebūtina aklinai užsidaryti, panaudokite širmos efektą – erdvę padarys asmeniškesnę, tačiau nesuspaustą, nesumažintą. Širmą gali sukurti aukštaūgės daugiametės gėlės ažūrine lapija, kurios dekoratyvios ir žiemą, pataria specialistė. Daugiausia tai žoliniai augalai ir jų deriniai: miskantai, soruolės, blakėžudės, astilbės, astrai (didelė jų įvairovė). Nors jų aukštis nemažas, sėdėdami terasos krėsle akių lygyje būsite užstoti nuo kaimynystės ir matysite augalus, o viršutinė erdvė liks atvira.


Paminėti žoliniai augalai nereiklūs, gajūs, lengvai dauginasi – po kelių metų pasidauginusią augalų kompoziciją galėsite padovanoti ir draugei. Trūkumas – šie augalai suveši tik įsibėgėjus vasarai. Pirmoje metų pusėje retas žolinis augalas pasiekia tokį aukštį, todėl reikia ieškoti kitų sprendimų.


Kada reikia užsidengti


Jei reikia užsidengti ištisus metus, su daugiamečiais žoliniais augalais patariama derinti krūmus – bet ne per arti terasos, pataria Goda Characiejienė, kraštovaizdžio dizainerė. Dažnai dėl vėjų, saulės ar tiesiog jaukumo verta uždengti tik šonus, priekį paliekant atviresnį. Tokiu atveju priešais terasą sodiname žemus augalus.


Kai terasa šiek tiek pakelta, augalai gali atlikti ir saugumo funkciją. Augalai žymi zoną, kur baigiasi terasos platforma. Jei ji atvira, be turėklų, želdynas parodo, kad praėjimo čia nėra, ir nukreipia eiti pro numatytą vietą. Subtilus būdas, jei norite išvengti turėklų.


Shutterstock nuotr.


Klasikinio stiliaus terasos apželdinimas


Anot G. Characiejienės, svarbu pasirinkti stilių savo sklypui. Tai pirmas žingsnis ir apželdinant terasą – verta išlaikyti stiliaus vientisumą ir interjere, ir lauke.


Jei namas klasikinio stiliaus, interjere aukštos kokybės medžio elementai, arkos, simetrija, antikvarinės detalės, pratęskite panašią liniją ir sode. Visų pirma – karpomi augalai, žemos gyvatvorės, pavyzdžiui, iš buksmedžių. Formuokite taisyklingas geometrines figūras: iš rutulinės tujos, iš kūgio formos eglutės, iš kitų lengvai pakenčiančių genėjimą augalų. Šiomis formomis sukuriame rėmą, o jį galėsime užpildyti ir ryškesniais elementais, pavyzdžiui, vienmetėmis gėlėmis. Kompozicijos simetriškos. 


Shutterstock nuotr.


Angliško stiliaus terasa


Angliškam stiliui būdinga laisvas išdėstymas, švelnūs kampai. Kompoziciją galima sukurti iš kelių nedidelių krūmų, kurie suteikia rėmą (gali būti margalapiai), kartu su daugiamečiais žoliniais augalais. Angliško stiliaus terasai tiktų rožės, flioksai, snapučiai, katžolės, šalavijai, bijūnai.


Shutterstock nuotr.


Natūralistinis stilius prie terasos


Natūralistinį stilių turim pagirti kaip patį šiuolaikiškiausią ir lengviausiai prižiūrimą, teigia specialistė. Pats želdynas paprastas ir lakoniškas, o augalai gražūs visi kartu, bet nepasižymi kiekvienas atskirai ryškiais žiedais. Pvz.: ežiuolės, monardos, saulainės, kraujalakės, kraujažolės, veronikūnai, šilokai, gumbainės. Ir būtinai – dekoratyvinės žolės, smilgos.


Shutterstock nuotr.


Etnografinis stilius


Lietuviškam kaimiškam stiliui tinka visi senieji darželio augalai: pentiniai, bijūnai, baltagalvės (ramunės), gludai, jurginai, rūtos, diemedžiai.


Shutterstock nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis