Virtuvės sala: dizainerė pataria, kas svarbiausia ją projektuojant

Virtuvės sala – funkcionalus ir praktiškas interjero objektas, kurio ne vienas norėtų savo virtuvėje. Į ką atkreipti dėmesį norint įrengti virtuvės salą savo namuose, pataria interjero dizainerė Jovita Jankauskienė.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija.

Erdvė. Dažniausiai virtuvę su sala rekomenduojama įrengti didelėse atvirose erdvėse su keliomis funkcinėmis zonomis vienoje patalpoje – šis interjero elementas gali jas vizualiai atskirti nepadalindamas erdvės. Kita vertus, sala gali atlikti net keletą funkcijų: suprojektavus patogų stalviršį čia galima suformuoti funkcionalią darbo zoną, po stalviršiu sumontuotos spintelės taps idealia vieta virtuvės reikmenims sudėti, o iš vienos ar kelių pusių įkomponavus pusaukštes baro tipo kėdes sala taps jaukiu baro stalu.

Mažose erdvėse nerekomenduočiau projektuoti virtuvės su sala, nes ši konstrukcija užima palyginti daug vietos, todėl užgoš mažos virtuvės erdvę. Nedidelėms virtuvėms labiau tinka U, L raidžių formos baldų išdėstymo schema arba viena priešais kitą lygiagrečiais išdėstytos darbo zonos.

Įrengimas. Sala – vietos reikalaujantis interjero elementas ir esminė sąlyga ją projektuojant – kad būtų patogu judėti aplink ją. Praėjimai tarp virtuvės spintelių ir salos neturėtų būti mažesni nei 1 m, kad atidarius spintelių dureles ar stalčius dar liktų vietos. Norint sukurti funkcionalią virtuvę, saloje rekomenduojama sumontuoti spintelių ar stalčių – taip ne tik įrengsite patogų darbastalį, bet ir sukursite papildomos vietos daiktams susidėti. O salos šonuose įrengtos atviros vyno lentynos atrodys itin dekoratyviai.

Labai dažnai saloje projektuoju kaitlentes: visų pirma, gaminant maistą riebalai neaptaško virtuvės sienos, kurią nelengva valyti, antra – gaminantis maistą žmogus nelieka izoliuotas nuo gyvenimo, vykstančio už virtuvės zonos.

Taip pat projektuodami salą, nepamirškite ir elektros instaliacijos – saloje visuomet saloje siūlau įsirengti elektros lizdus, kad būtų galima naudoti elektrinius buitinius prietaisus.

Apšvietimas. Kadangi dažniausiai saloje numatoma pagrindinė darbo zona, virš jos turėtų būti numatytas patogus, ryškus apšvietimas. Tam tiks į lubas ar virš salos nuleistą plokštumą sumontuoti LED šviestuvai. Jei sala atlieka baro funkciją, tuomet apšvietimas gali būti dekoratyvus ir akcentinis, ypač tiks nuo lubų nuleisti dekoratyvūs, derantys prie interjero stiliaus šviestuvai.


Rugsėjo mėnesio žurnale „Mano namai“ skaitykite apie naujausią dizainerės Jovitos Jankauskienės projektą – išskirtinėje Senamiesčio palėpės erdvėje įrengto buto interjerą.

Sekite visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis