Panaudok derlių: trys paprasti receptai su obuoliais

Romantiškoji vasara baigėsi, prasidėjo melancholiškasis ruduo, tačiau nėra kada liūdėti. Juk pilni krepšiai vasaros sunokintų gėrybių laukia mūsų dėmesio. Šį sykį sukame galvas kaip galėtume panaudoti raudonskruosčius  obuolius. Matyt, kiekvienas lietuvis turi savo obuolių pyrago patį geriausią receptą, todėl mes jums siūlome į obuolius pažiūrėti iš kitos pusės. Metas eksperimentams.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija.

Obuolių pagardas

Reikės:
1,5 kg nuluptų ir išvalytų obuolių
500 g razinų
750 g rudo cukraus
2 raudonieji svogūnai
700 ml obuolių acto
1 šaukštas druskos
2 šaukštai malto imbiero
2 šaukštai garstyčių grūdelių arba miltelių

Obuolius supjaustykite stambiais kubeliais, susmulkinkite svogūnus ir visus likusius ingredientus supilkite į didelę keptuvę ar puodą storu dugnu. Uždenkite ir palaukite, kol užvirs, tuomet troškinkite vis pamaišydami apie pusę valandos arba masė sutirštės ir susijungs į vientisą. Nukelkite nuo ugnies ir supilstykite į paruoštus sterilizuotus stiklainius. Patartina ragauti tik po kelių dienų, kuomet visi skoniai susijungs, tačiau skanu ir yra šiltas. Šis pagardas puikiausiai tinka prie keptos mėsos patiekalų. Jeigu išlauksite iki kalėdų, tai pats geriausias draugas prie keptos anties ar kitų paukštienos patiekalų.

Obuolių traškučiai

Būtų teisinga juos vadinti tiesiog džiovintais obuoliais, tačiau ne vienam turbūt toks pavadinimas asocijuotųsi su džiovintomis obuolių skiltelėmis, kurios dažniausiai būdavo ruošiamos obuolius išlaikyti žiemai.

Obuoliai būdavo supjaustomi skiltelėmis, suveriami ant siūlo ir pakabinami džiovinimui virš pečiaus. Taip išdžiovinti jie tapdavo gana minkšti ir tąsūs. Tačiau jeigu pabandysite obuolius džiovinti kitu būdu, gausite traškius skanėstus, kuriems niekas negalės atsispirti. Receptas labai paprastas.

Vienam žmogui paimkite du-tris vidutinio dydžio obuolius, gerai nuplaukite ir gražiai išpjaukite obuolių šerdis. Paprasčiausia būtų tai padaryti su specialiai tam skirtu įrankiu. Tuomet supjaustykite obuolius plonais griežinėliais. Įkaitinkite orkaitę iki 90 laipsnių, išdėliokite obuolių griežinėlius ant kepimo skardų, išklotų kepimo popieriumi ir kepkite apie valandą arba, kol gražiai apskrus, tačiau būkite atidūs ir nesudeginkite. Jeigu mėgstate, galite pabarstyti ant obuolių šiek tiek cinamono arba kitų mėgstamų prieskonių prieš kepant. Skanaukite iškart, o jeigu norite pasilikti atsargoms, laikykite sandariai uždaruose induose, kitaip obuoliai suminkštės ir praras traškumą.

Gaivus obuolių desertas

Reikės:
1 biskvito
Obuolių piurė
Vaisinio likerio
Vanilinio pudingo
Plakamosios grietinėlės
Šviežių uogų papuošimui

Norėdami palengvinti ir paspartinti gaminimo procesą, galite naudoti pirktinius sausainius vadinamus damų piršteliais, kurie įprastai naudojami tiramisu gaminimui. Tačiau išsikepti naminį biskvitą neužtrunka taip ilgai. Taigi biskvitui reikės:

3 kiaušinių
1 citrinos
1 stiklinės cukraus
1 stiklinės miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
Šiek tiek vandens

Išplakite kiaušinius su cukrumi iki purios balkšvos masės. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite citrinos sultis, pasverkite jas ir įpilkite tiek šalto vandens, kad viso gautumėte 90 gramų skysčio. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais, berkite mišinį į kiaušinių masę ir viską sujunkite su citrinų vandeniu. Gautą biskvito tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi ištiestą formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min. Iškepusį biskvitą atvėsinkite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, priklausomai nuo naudojamo indo desertui.

Kol biskvitas kepa, galite pasigaminti obuolių piurė. Pasirinktą obuolių kiekį nulupkite ir supjaustykite stambiais gabaliukais arba skiltelėmis, sudėkite juos į didelį puodą, įpilkite šiek tiek vandens ir virinkite nuolat maišydami, kol obuoliai suminkštės ir sukris. Galite paskaninti cukrumi, kol masė verda, tačiau geriausia būtų pasitenkinti natūraliu obuolių saldumu. Šitaip pagamintą piurė galite sudėti į maišelius ar plastmasinius indelius ir užšaldyti žiemai. Tuo pačiu išsivirkite vanilinį pudingą.

Jam reikės:

4 kiaušinių trynių
1 stiklinės cukraus
1 l riebaus pieno
4 valg. šaukštų bulvių krakmolo
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Sumaišykite trynius su cukrumi, krakmolu, vanile ir šiek tiek pieno. Likusį pieną užvirinkite, po truputį supilkite į trynių masę intensyviai maišydami ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ims tirštėti, apie 5 min. Po to palikite atvėsti.

Beliko paruošti patį desertą. Galite pasirinkti vieną didelį stiklinį indą desertui susluoksniuoti arba gražias taures, jeigu norite paruošti atskiras porcijas. Į indo dugną dėkite biskvitą, jį sulaistykite vaisiniu likeriu (labai tiktų citrininis itališkas likeris „Limoncello“), ant pagrindo dėkite gausų sluoksnį obuolių piurė, tuomet vanilinio pudingo sluoksnį ir ant viršaus gražiai papuoškite plakta grietinėle bei keliomis šviežiomis uogomis. Galite kelias uogas įmesti ir į deserto vidų. Su obuoliais labai derėtų laukinių gervuogių skonis. Desertą palikite kelioms valandoms šaldytuve ir greitai galite skanauti.

Sekite visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis