Gudrybės, kurios padės savarankiškai dažantiems namus

Atsinaujinimas visuomet yra naudingas. Žinoma, tam reikia kantrybės ir laiko. Tam, kad išvengtumėte klaidų, pasitelkite šį straipsnį.

Paruoškite darbo vietą

Darbas eisis daug sklandžiau, jei viską turėsite po ranka. Į kambarį, kurį dažysite, atsineškite visus reikalingus įrankius ir daiktus. Tai dažai, teptukai, voleliai, plaktukai, atsuktuvai, plastikiniai maišeliai, lipni juostelė, skudurėliai, dažų skardinės atidarytuvas, audinys grindims/baldams apsaugoti.

Neskubėkite

Nebandykite visko padaryti vienu ypu. Dieną prieš dažymą išneškite iš kambario visus baldus ir aksesuarus. Nukabinkite viską, kas kabo ant sienų.

Jei negalite išnešti visų daiktų, baldus ir šviestuvus sustatykite kambario viduryje ir uždenkite drobe, plėvele ar sena paklode, tada pritvirtinkite lipnia juosta ir viską uždenkite dar viena paklode ar plėvele.

Užglaistykite įtrūkimus ir skyles, dažymui skirta juostele apklijuokite durų staktas ir langų rėmus, uždenkite visus sienose ir lubose įmontuotus šviestuvus (nepamirškite išsukti lempučių!).

Pašalinkite furnitūrą

Galbūt manote, kad dažyti aplink durų rankenas ar spintelių vyrius nėra labai sudėtinga, bet jei nesate profesionalas, neišvengsite klaidų. Tad čiupkite keletą plastikinių maišelių ir į juos sudėkite spintelių rankenas, vyrius, durų rankenas, elektros jungiklių rėmelius.

Ant maišelių užrašykite jų turinį ir vietą (viršutinė spintelė kairėje, vonios durys). Tuo pačiu turėsite puikią progą visa tai nublizginti! Baigę dažyti viską grąžinkite į savo vietas.

Tinkamai apsirenkite

Kad ir koks atsargus būtumėte, vis tiek apsitaškysite dažais. Apsiaukite batus, kuriuos galima greitai nusiauti (be raištelių), kad prireikus išeiti iš dažomo kambario, nepripėduotumėte kituose kambariuose. Nusisekite visus papuošalus. Kai dažysite lubas, pridenkite plaukus skarele, dušo kepuraite ar sena kepure su snapeliu.

Nedažykite sienų su defektais

Jei sienose yra skylių ar įtrūkimų, juos būtinai užglaistykite. Parduotuvėje jums patars, koks produktas tam labiausiai tinka. Plačius įtrūkimus ir dideles skyles galima paslėpti po stiklo pluošto juostele, mažus – užglaistyti.

Kasmet rinkoje atsiranda naujų produktų, kurie paverčia dažymą kur kas malonesne veikla. Šykštus moka du kartus, todėl negailėkite pinigų kokybiškoms prekėms.

Teptukai

Teptukai su natūraliais šereliais yra skirti aliejiniams dažams. Pamirkyti dažuose, kurių pagrindas – vanduo, natūralūs šereliai sugers vandenį ir suminkštės.

Teptukai su sintetiniais šereliais yra skirti vandeniniams, arba lateksiniams, dažams, bet gali būti naudojami ir dažant aliejiniais. Teptukų būna įvairaus pločio ir tankumo - paklauskite pardavėjo, ką jis rekomenduoja jūsų atveju.

Voleliai

Volelis su plastmasine šerdimi tarnaus ilgiau nei su kartonine. Rinkitės tokį, kuris labiausiai tinka jūsų sienų tekstūrai. Lygus kietas volelis tinka lygioms sienoms dažyti, minkštesnis – grublėtesnėms. Putų polistireno voleliai gerai atlieka savo darbą, netaško dažų. Nedažykite jais šiurkštaus paviršiaus, nes dažai nekibs ir nesilaikys.

Vandeniniai, arba akriliniai dažai

Nauji akriliniai dažai nekenkia aplinkai. Jie greitai išdžiūsta (per 1 val.), o užtiškusius nesunku nuvalyti vandeniu. Vandens pagrindu pagamintus dažus tepkite voleliais arba sintetinių šerių teptukais. Atidarytoje skardinėje dažai ima greitai džiūti, todėl stenkitės juos laikyti uždengtus. Įsipilkite į mažesnį indą, o skardinę sandariai uždarykite.

Aliejiniai dažai

Daugelis profesionalių dažytojų renkasi aliejinius dažus. Jie ypač tinka spintelėms, baldams, apdailos detalėms dažyti. Naujos formulės dažai nekenkia aplinkai ir nėra toksiški. Jie lėčiau džiūsta, todėl geriau padengia paviršių ir ypač tinka naudoti šilto ir sauso klimato juostose, kur vandeniniai dažai džiūtų per greitai.

Aliejinius dažus tepkite voleliais arba natūralių šerių teptukais. Nuvalykite dažų skiedikliu ar kitu tirpikliu.

Audiniai baldams uždengti

Baldus ir kitus daiktus geriausia uždengti sunkiu drobiniu audiniu. Jis nėra toks slidus kaip celofanas ir dengia kur kas patikimiau nei laikraščiai. Drobės kraštus priklijuokite lipnia juostele.

Gruntas

Prieš dažant sienos padengiamos gruntu. Geriausia, jei jis bus tokios pat spalvos, kaip paviršius - galbūt tuomet nebereikės antro sluoksnio dažų. Lubas dažykite specialiai joms skirtais dažais. Kai kurios kompanijos gamina melsvus dažus, kurie išdžiūvę tampa balti. Taip lengviau matyti, kas jau nudažyta.

Dažymo juostelė

Jei niekada nenaudojote, pabandykite. Nuplėšdami juostelę galite nesijaudinti, kad kartu su ja atšoks ir dažai. Ši stebuklinga savybė neamžina, todėl nelaikykite jos priklijuotos ilgiau nei kelias dienas.

Kai dažymas baigtas, reikės šį tą pavalyti ir pataisyti. Štai dar keli patarimai, kaip užbaigti projektą taip pat sėkmingai, kaip pradėjote:

Kad teptukai nesudžiūtų

Kai sumanysite padaryti pertraukėlę, suvyniokite teptuką į plėvelę ir įdėkite į celofaninį maišelį (nereikės kaskart plauti). Jei teptukus maišelyje reikėtų laikyti ilgesnį laiką, pavyzdžiui, savaitę, įdėkite maišelį į šaldiklį. Likus valandai iki darbo pradžios, ištraukite iš šaldiklio ir leiskite atšilti.

Turėkite pakankamai skudurėlių

Be jų tikrai neišsiversite, nes reikės nusišluostyti rankas, nuvalyti užtiškusius ar išlietus dažus.

Peiliukai (skutimosi)

Jais be vargo nuskusite dažų perteklių ar užtiškusius dažus nuo palangių, plytelių ar stiklo. Neliks dėmių, paviršius bus visiškai švarus.

Kaip nuvalyti akrilinius dažus

Į dubenėlį vandens įpilkite šiek tiek skalbinių minkštiklio ir pamerkite visus teptukus ir volelius. Palaikykite 10 min, paskalaukite ir nuplaukite švariu vandeniu. Nušluostykite ir išdžiovinkite.

Jei liko dažų

Jei skardinėje liko truputis dažų, perpilkite juos į mažesnį indą (stiklainį ar mažesnę skardinę). Užrašykite spalvos pavadinimą ir numerį, datą, kada jie buvo naudoti, kur pirkti, ką tiksliai jais dažėte (miegamojo sienas, svetainės palanges, virtuvės spinteles).

Pasiruoškite ateičiai

Likusius po remonto dažus supilstykite į mažus indelius (pavyzdžiui, nuo vaikiškų tyrelių), ant jų užrašykite, ką jais dažėte (virtuvės spinteles, miegamojo lubas), kokie tai dažai (lateksiniai, aliejiniai) ir sudėkite indelius į sandariai uždaromus plastikinius maišelius. Prireikus ką nors pataisyti, pakratykite indelį ir uždažykite atsilupusį plotelį plonu putų polistireno teptuku.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis