Paprasti būdai, kaip išvalyti puodus ir keptuves (2)

Jūsų dėmesiui – gudrybės, kaip lengvai išvalyti puodus ir keptuves.

Acetilsalicilo rūgštis
Dėmėms ant stiklinių orkaitės durelių tarkite sudie. Įpilkite į butelį vandens, įmeskite šešias tabletes iš acetilsalicilo rūgšties ir palikite valandai. Su šiuo skysčiu be vargo nuvalysite dėmes.

Folija
Neturite šiurkščios kempinės šveitimui? Suglamžykite folijos ir pašveiskite puodus.

Soda
Ieškote geresnio indų ploviklio? Į įprastai naudojamą ploviklio kiekį įberkite du šaukštus sodos – riebalų neliks nė ženklo.

Gazuoti gėrimai
Sunkius metalinius puodus ir keptuves lengviau iššveisite, jeigu dar į šiltą puodą ar keptuvę įpilsite gazuoto gėrimo. Burbuliuojantis gėrimas neleis maisto likučiams pridžiūti.

Kalio vandenilio tartratas
Apsiblausę aliuminio puodai vėl ims blizgėti, jeigu nušveisite juos šiuo skysčiu: 2 šaukštai kalio vandenilio tartrato ištirpinti ketvirtyje litro vandens. Supilkite šį skystį į puodą, užvirinkite ir pavirkite 10 min.

Tabletės dantų protezams valyti
Dėmes nuo emaliuotų puodų pašalinsite su tabletėmis protezams valyti. Pripilkite į puodą ar keptuvę šilto vandens, įmeskite vieną ar dvi tabletes, kiek palaukite, kai nustos šnypšti, indas bus švarus.

Skalbinių minkštiklis
Užuot šveitę, į pridegusį puodą įpilkite skalbinių minkštiklio, vandens, išmaišykite ir palikite pastovėti apie valandą arba kol degėsiai lengvai nusivalys.

Šaldiklis
Pridegė jūsų mėgstamas puodas? Kelioms valandoms įdėkite jį į šaldiklį. Kai pridegęs maistas sušals, bus kur kas lengviau jį išvalyti.

Kečupas
Jei variniai puodai ir keptuvės patamsėjo, pašviesinsite juos su kečupu. Užtepkite ploną sluoksnį kečupo ir palikite 5 – 30 min. Kečupe esančios rūgštys nugrauš dėmes. Paskui išplaukite indą ir nušluostykite.

Citrina
Nuo citrinos sulčių puodai ir keptuvės ims blizgėti kaip nauji. Patrinkite citrinos puse indą ir nublizginkite švelnia medžiaga.

Orkaitės valiklis
Niekaip nepavyksta nušveisti dėmių nuo keptuvės? Apsimaukite gumines pirštines, apliekite puodą ar keptuvę orkaitės valikliu, įdėkite į šiukšlių maišą, užriškite ir palikite per naktį. Ryte išneškite maišą į lauką ir atsargiai atriškite, kad nuodingi garai nepatektų į akis. Indą plaukite su guminėmis pirštinėmis.

Pėdkelnės
Senas, švarias pėdkelnes sudrėkinkite šiltu vandeniu, užlašinkite kelis lašus indų ploviklio ir štai jums puikiausia kempinė indams ar sienoms šveisti. Galite aprišti senas nailonines pėdkelnes aplink kempinę.

Druska
-Neprakaituokite, šveisdami pridegusius emaliuotus indus, verčiau nakčiai įmerkite puodą ar keptuvę į sūrų vandenį. Kitą dieną užvirinkite puode ar keptuvėje sūrų vandenį – degėsių neliks.
-Labai sunku iššveisti pridegusį pieną, na bet druska ir čia padės. Sušlapinkite pridegusį indą ir apibarstykite druska. Palaukite 10 min., paskui nušveiskite indą. Druska sugeria ir pridegusio pieno kvapą.
-Taukus sunku išvalyti iš metalinės keptuvės. Kad būtų lengviau, pirmiausia užberkite druskos, ji sugers riebalus. Patrinkite, išvalykite druską, o tada išplaukite keptuvę su indų plovimo skysčiu.
-Nors ir sausai iššluostote metalinę keptuvę, plaunama vandenyje ji vis tiek anksčiau ar vėliau ima rūdyti. Taigi baigę kepti, kol keptuvė dar šilta, įberkite apie ketvirtadalį stiklinės druskos ir pašveiskite metaline šiūruokle. Paskui sausai išvalykite ir įpilkite truputį sezamų ar kokio kito aliejaus. Keptuvių su tefloniniu paviršiumi šitaip nevalykite, nes suraižysite apsauginį sluoksnį.

Actas
Actas – viena puikiausių dėmių šveitimo priemonių. Keli patarimai, kaip jį naudoti:
-Tamsias dėmes ant aliuminių puodų pašalinsite vandens stiklinės ir 1 šaukštelio acto mišiniu – įpilkite mišinį į puodą, užkaiskite, kelias minutes pavirinkite, paskui išpilkite ir išplaukite puodą šaltu vandeniu.
-Kad ant nerūdijančių puodų ir keptuvių nebūtų dėmių, pusvalandžiui pamerkite juos į dvi stiklines acto, tada perplaukite karštu vandeniu su plovimo skysčiu, o galiausiai perskalaukite šaltu vandeniu.
-Į stiklinius kepimo indus, kuriuos naudojate kepti orkaitėje, įpilkite mišinio iš vienos dalies acto ir keturių dalių vandens, pakaitinkite, paskui penkias minutes pavirkite. Kai skystis atvės, pašveiskite su kempine, dėmių tikrai neliks.
-Dar vienas būdas nuvalyti dėmes nuo nepridegančių indų – suvilgykite medžiagos skiautę distiliuotu actu ir patrinkite indą. Įsisenėjusias dėmes nušveisite mišiniu iš 2 šauktų sodos, pusės stiklinės acto ir vienos stiklinės vandens, kurį reikia įpilti į indą ir pavirinti 10 min.
-Pridegusius taukus lengvai nušveisite sumaišę 1 stiklinę distiliuoto acto ir tiek vandens, kad apsemtų dėmes. Skystį 5 min. pavirinkite, paskui pašveiskite indą švelnia kempine.
-Pridegusius taukus keptuvėje suminkštinsite mišiniu iš vienos stiklinės obuolių acto ir dviejų šauktų cukraus. Šio mišinio įpilkite į dar karštą keptuvę ir palikite pastovėti apie valandą. O paskui pamatysite, kaip lengvai nušveisite nešvarumus.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis