Sakome "komoda", o mintyse - funkcionalumas ir elegancija

Komoda – labai funkcionalus baldas. Užimdama sąlyginiai nedaug erdvės, ji talpina daugybę daiktų: nuo skalbinių ir drabužių iki smulkmenų, kurios dažnai naudojamos. Specialistai paskaičiavo, jog komodos naudingumo koeficientas beveik šimtaprocentinis. Ir visa tai – dėl ištraukiamų stalčių. Būtent jie leidžia išnaudoti visą erdvę, suteiktą šiam baldui. Ne veltui žodis commode prancūzų kalboje reiškia „patogus“.

Yra manoma, kad komoda atsirado iš paprastos skrynios. Jos buvo daromos vis didesnės, o paskui prie jos pritaisė ištraukiamus stalčius, išdėstytus vienas virš kito. Tai tikrai genialus atradimas. Per visą savo egzistavimo laiką, komoda, priklausomai nuo epochos ir šalies, pasikeitė iš pagrindų, įgaudama kartais visiškai netikėtą išvaizdą. Šiuolaikinės komodos gali būti įvairios. Daugybė stilių ir konfigūracijų leidžia parinkti jų bet kokiam interjerui, tačiau ir šiandien labai populiarūs egzemplioriai, sukurti senoviniu stiliumi.

Komoda visada buvo laikoma prestižo simboliu. Ji organiškai įsiliedavo į prabangių miegamųjų ir kabinetų interjerus. Komoda vizualiai neužgriozdina kambario, ypač jei turi kojeles.

Shutterstock nuotr.

Šiandien kiekvienas gamintojas gali pasiūlyti įvairaus gylio, pločio ir aukščio komodų, tad šį baldą galima pritaikyti bet kokiame interjere. Madingas praėjusio amžiaus pradžios moderno stilius sugrąžino  baldui natūralaus medžio spalvą ir medienos piešinį, o baldo kontūrams suteikė aristokratiškumo. Aptakios lygios formos komodos Prancūzijoje buvo vadinamos bombe.

Svarbiausia komodų ypatybė – daugiafunkcionalumas. Dėl šios savybės komodų tipo elementų atsirado virtuvinių baldų komplektuose, mat stalčiai vis dėlto labai patogus dalykas Jų mechanizmų elementai – tolesnių technologinių tobulinimų objektas.

Jei patys nutarėte įsigyti komodą, atsižvelkite į kelis niuansus. Pirmiausia, nutarkite, kur norėtumėte pastatyti naująjį baldą. Aukšta ir siaura komoda tinka nedideliame tipinio buto prieškambaryje, o žema ir pailga sukurs efektingą horizontalią plokštumą svetainėje.

Įvertinkite ir aplinkinius veiksnius, tarkime, tiesioginius saulės spindulius. Jie per ilgą laiką gali neigiamai paveikti jūsų baldo medieną ir apdailos sluoksnius. Būtinai išmatuokite vietą, kurią skirsite komodai. Įvertinkite, kad prie jos turėtų būti patogus priėjimas, kad galėtumėte lengvai atidtraukti stalčius ir norint ką nors išimti, nereikėtų spraustis į likusį tarpą tarp jo ir, tarkime, kito baldo.

Fotolia nuotr.

Svarbiausias aspektas renkantis šį baldą - kokybė. Tai galioja tiek medžiagoms, tiek estetinei pusei. Komoda netruks būti pastebėta į patalpą užsukusių svečių ir, be abejo, nuolatos apie save primins jums, tad argi ne geriau, jei ji džiugintų akį? Brangios komodos paprastai daromos iš vertingų rūšių medienos: riešuto, klevo, vyšnios. Apdailai naudojama natūrali oda, stiklas, metalas. Kokybę nebūtinai turi parodyti įmantrios medienos detalės -  tai gali atspindėti it pati mediena, o tokia savybė kaip subtilumas pats savaime yra tarsi kokybės sinonimas.

Renkantis, ypatingai reikėtų įverinti stalčius – komodos yra ilgaamžiai baldai, todėl patikrinkite, kaip lengvai galima juos darinėti, iš kokių medžiagų pagaminti bėgeliai, ar lengva juos atsukti ir pakeisti, kaip pritvirtintas ir iš kokių medžiagų pagamintas stalčiaus dugnas – kokybiškas baldas galės likti ateities kartoms.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis