11 įdomybių apie kėdes

Atrodytų, ką dar galima sugalvoti, keičiant kėdės išvaizdą? Tačiau šiuolaikiniai dizaineriai, remdamiesi klasikiniais pavyzdžiais ir praėjusių kartų patirtimi, kuria modelius, kurių įvaizdyje kažkas neapčiuopiamai pažįstama ir visiškai nauja. Kėdžių yra tokia įvairovė, kad rastumėte bet kuriam stiliui, išsirinktumėte tokias, kurios taptų nepastebimu funkcionaliu interjero papildymu arba būtų savarankiški dekoratyviniai interjero elementai.

1. Graikai, o po jų ir romėnai sukūrė medines kėdes, pagal konstrukciją labai panašias į dabartines: jos turėjo ilgas kojas, pereinančias į atkaltę.

2. Kėdes imta aptempti audiniu, oda, puošti drožinėta apdaila, inkrustuoti, išpaišyti dar Renesanso epochos Italijoje. Sėdynės buvo daromos minkštu vidumi, o drožinėtos kojos padengiamos laku.

3. Baroko periodu kėdės buvo gausiai drožinėtos, aptraukiamos aksomu. 

4. Klasikos sugrįžimas į madą nutraukė dekoro siautėjimą. Dingo paauksavimai, sumažėjo drožinėtų motyvų, gobelenas santūrus, pastelinių spalvų, tačiau brangi mediena. 

5. Praėjusio amžiaus pradžioje tapo madingas modernas. Tiesias linijas pakeitė lanksčios, aktualios tampa detalės, panašios į kriauklės: spiralės, užsisukimai. 

6. Moderno stiliaus kėdės turi ovalines atkaltes, subtiliai išlenktas plonas kojas ir ranktūrius. Baldai daromi iš natūralios medienos, apmušami storu aksomu, vilna.

7. Mūsų dienomis vėl imta domėtis XX a. pradžios modernu. Jo siluetai patikrinti laiko ir lengvai pritampa ir tinka bet kuriame šiandieniame būste. 

8. Praeito amžiau trečiojo dešimtmečio konstruktyvizmas papildė kėdžių įvairovę baldais iš lenktų medinių tašelių ir faneros. Tai buvo savotiškas perversmas kėdžių gamyboje. Atsirado Vienos kėdės su išlenkta atkalte, lengvos fanerinės kėdės su plieninėmis kojomis ir pagaliau kėdės iš spalvoto plastiko.

9. Jauni dizaineriai, industrinės estetikos pasekėjai kūrė kėdes traktoriaus ar dviračio sėdynės formos, iš lenktų ir perforuotų metalo lakštų, pintų iš plieninių virbų.

10. Jau klasika tapęs Čarlzo Makintošo kūrinys – kėdė su aukšta tiesia atkalte, vėl madingas ir savaip perfrazuojamas šiuolaikinių baldų dizainerių

11. XX amžiaus atradimas – baro kėdė. Iš pradžių ji buvo apvali, be atkaltės, tačiau laikui bėgant jų įvairovė gausėjo. Dabar medinės baro kėdės su pintomis sėdynėmis ir ranktūriais skiriasi nuo paprastų tik savo kojų ilgiu.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis