Ir širma, ir lentyna, ir origamio idėja

Projektuoti tokias širmas architektę ir dizainerę Oną Januškevičiūtę įkvėpė origamis – japonų lankstiniai iš kartono. Nors pagrindinė šio interjero elemento paskirtis – pridengti, atskirti dalį erdvės, tačiau vien tuo menininkė neapsiribojo. Ji padidino širmos galimybes, t. y. joje įkomponavo lentynas ir akcentavo dekoratyviąją funkciją – pagyvinti interjerą, pabrėžti jo stilių.

Kokiu tikslu pradėtos naudoti širmos, šiandien niekas negali pasakyti. Galbūt visai ne buitiniu. Manoma, kad jų paskirtis buvo sakralinė: širmomis siekta simboliškai atskirti dvasinį ir fizinį pasaulį. Ir tik laikui bėgant išryškėjo praktiškasis pradas. Šiandien mūsų interjeruose širmų nėra labai daug, todėl jos visada atrodo originaliai, naujai, turi daug neišnaudotų galimybių. O. Januškevičiūtė tai ir siekė atskleisti, eksperimentuodama su modernaus stiliaus širmų formomis, spalvų gama, dekoru, medžiagomis.

A. Narmonto nuotr.

Pasak menininkės, širma tampa būtinybe, kai atviroje erdvėje tenka atskirti zonas: virtuvę – nuo valgomojo, poilsio zoną – nuo vaikų žaidimo ar darbo vietos. Šalia pagrindinės – atskiriamosios, slepiamosios – funkcijos architektės projektuotos širmos atlieka ir papildomų: drauge tai funkcionalios lentynos, kur patogu sudėlioti įvairius reikalingus daiktus, kad jie būtų po ranka. 

Origamio principu sukonstruotos širmos gali turėti ne tik tris, bet ir daugiau segmentų – tiek, kiek reikia vienai zonai nuo kitos atskirti. Gaminamos iš vientiso lakšto, tad joms geriausiai tinka lanksčios medžiagos, kartu atliekančios ir vyrių vaidmenį, – kartonas, storas popierius, įvairios kompozicinės medžiagos. Širmos praktiškos, lengvos, jas patogu pernešti, nesudėtinga sulankstyti, galima gaminti iš ekologiškų medžiagų: šiandien tai mums visiems itin aktualu.

A. Narmonto nuotr.

Žaisminga širma tinka šiuolaikiškam, jaunatviškam interjerui. Ryški rėmo spalva jį pagyvina – galbūt kaip tik tokio originalaus akcento ir trūksta nuomojamame kambaryje... Rėmas gali būti įvairiausio pločio ir atspalvių. Širmos atraminių sienelių skaičius taip pat priklauso nuo poreikių: jų gali būti ne trys, o, pavyzdžiui, šešios – per visą sienos ilgį. Pagaminta iš pusiau skaidrios kompozicinės medžiagos, todėl pro ją matyti šviesos atspindžiai. Jei jie spalvoti, galima sukurti įspūdingus efektus – taip širma taps originaliu interjero akcentu.

A. Narmonto nuotr.

Ši širma tinka įvairioms erdvėms, bet išskirtinė jos savybė ta, kad galima pastatyti vonios kambaryje, nes nebijo vandens, garų, o lentynėlės labai praverčia higienos reikmenims susidėti. Itin stilingai atrodytų erdvioje patalpoje, šalia vonios ant kojelių.

A. Narmonto nuotr.

Širma neįsprausta į jokius silueto, formos, matmenų kanonus, todėl jos pritaikymas įvairialypis. Solidaus, ramaus, minimalistinio stiliaus, tad dera pačiuose įvairiausiuose interjeruose. Vienoje lentynų išfrezuoti intarpai taurėms pakabinti, ant atlenkiamų lentynėlių patogu patiekti užkandžius, tad ši širma gali stovėti virtuvėje šalia baro ir labai praversti vakarėlyje ar atėjus svečiams.

Visas širmos plotas vientisas. Jis gali būti ir ne vienspalvis: ant paviršiaus tiktų išraižyti vaiko piešinį, o galbūt perkelti kitus interjero ar šeimininkų nuotaiką atitinkančius motyvus. Tai interjero akcentas, skatinantis vaizduotės žaidimus.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis