Utėlės namuose – kokių žingsnių imtis?

Nors pagerėjusios higienos sąlygos sumažino užsikrėtimo utėlėmis (Phthiraptera) riziką, užsikrėsti gali net ir tie, kurie gyvena itin švariai – šiems žmogaus krauju mintantiems vabzdžiams tai nėra itin svarbu. Kaip atpažinti, kad aplinkoje atsirado utėlių, ir kaip su jomis kovoti, pasakoja gydytoja ekspertė.

Nelaukti gyviai įvairiose jūsų kūno ar namų vietose ne tik nemalonūs, tačiau gali būti pavojingi. Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė Kristina Radzevič atskleidžia svarbiausius aspektus apie utėles namuose.


Kaip atpažinti, ar yra utėlių?


Ant žmogaus kūno parazituoja trijų rūšių utėlės: galvos, drabužių ir gaktos. Jos yra dėmėtosios ir grįžtamosios šiltinės sukėlėjų pernešėjai.


Drabužių utėlės gyvena žmogaus apatiniuose rūbuose, tačiau kai parazitų labai daug, jie pereina į viršutinius rūbus, kojines, avalynę. Gali plisti per patalpas. Be žmogaus kraujo žūsta po 10-12 valandų.


Gaktinės utėlės gyvena ir veisiasi gaktos, pažastų plaukuose, blakstienose, antakiuose. Be žmogaus kraujo žūsta po 10-12 valandų.


Galvos utėlės paprastai gyvena ir veisiasi galvos plaukuose. Kiaušinėlius (glindas) pritvirtina prie plauko arti odos. Be žmogaus kraujo šie parazitai išgyvena maždaug 24 valandas. Tai labiausiai paplitusi utėlių rūšis. Utėlės greitai ropoja galvos oda, todėl sunkiai aptinkamos. Utėlės nešokinėja, neskraido. Geriausias būdas aptikti utėles – vandeniu sudrėkintomis tankiomis šukomis šukuoti plaukus.


Utėlės įkandimo vietą niežti, kasant gali patekti įvairių mikrobų ir išsivystyti pūliniai ar kitos odos ligos. Galvinės utėlės nepuola šunų, kačių ar kitų gyvūnų. Visas utėlės vystymosi ciklas galimas tik žmogaus galvos plaukuose, jos maitinasi tik žmogaus krauju.


Kokia rizika užsikrėsti utėlėmis?


Utėlėmis dažniausiai užsikrečiama, kai asmens higienos sąlygos yra nepakankamos. Didžiąją dalį užsikrėtusių pedikulioze (užsikrėtimas utėlėmis) asmenų sudaro benamiai asmenys, neturintys tinkamų higienos sąlygų ir įgūdžių. Pavyzdžiui, iš visų Vilniaus savivaldybėje užregistruotų atveju, benamiai sudaro apie 40 proc. Didelė rizika pedikuliozei plisti yra kolektyvuose (mokyklose, darželiuose, kitose ugdymo įstaigose, kur vaikai praleidžia daug laiko).


Utėlėmis užsikrečiama ilgalaikio tiesioginio sąlyčio su utėlėtais žmonėmis metu (vaikų kolektyvuose, perpildytame transporte) bei besikeičiant drabužiais, patalyne, šukomis, šepečiais, naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, pagalvėmis, kai utėlė gali patekti nuo vieno asmens galvos į kito asmens galvą.


Kaip apsisaugoti nuo užsikrėtimo pedikulioze?


Norint užkirsti jai kelią, atsakingiems įstaigų darbuotojams patariama vykdyti asmens higienos ir švaros patikrinimo procedūrą. Pasak K. Radzevič, kolektyvus lankantys vaikai vidutiniškai sudaro apie 11 proc. visų užsikrėtusiųjų pedikulioze asmenų.


„Atkreipti dėmesį į šią problemą būtina, kadangi, kaip minėta, liga kelia grėsmę kolektyvus lankantiems vaikams, egzistuoja rizika užsikrėsti viešajame transporte ir pan. Ypatingai svarbu atkreipti dėmesį ne tik į šios problemos sprendimo būdą kaip gydymą, bet ir į profilaktiką“, – įspėja specialistė.


Kad neužsikrėstumėte utėlėmis ir neišplatintumėte jų šeimose bei kolektyvuose, būtina laikytis šių profilaktinių priemonių:


- reguliariai kirpti plaukus, šukuoti juos ir plauti, naudoti tik asmenines reikmes (šukas, plaukų šepečius, skrybėles, skareles);

- ne rečiau kaip kartą per savaitę maudytis, keisti patalynę;

- pakankamai dažnai valyti patalpas ir aplinkos daiktus.


Kaip efektyviai naikinti utėles?


Galvos utėles, jei jų nedaug, galima iššukuoti tankiomis šukomis. „Kad lengviau būtų iššukuoti kiaušinėlius – glindas, plaukus reikia sudrėkinti 5-10% acto tirpalu, plaukai tampa slidūs, jie šukuojami kol pašalinamos utėlės ir glindos. Šis metodas taikomas kelias savaites. Iššukuotos utėlės sunaikinamos, šukos gerai išplaunamos karštu vandeniu ir muilu.


Gydytojo paskyrimu, utėlių naikinimui naudojami ir medikamentai – pedikuliocidai, kuriuos būtina naudoti, kaip nurodyta informaciniame lapelyje“, – pataria K. Radzevič.


Galvos apdangalus, lovos skalbinius bei pagalves, jeigu jos skalbiamos, reikėtų kruopščiai išplauti karštesniame nei 60ºC vandenyje. Šukos ir kiti plaukų priežiūros reikmenys plaunami arba mirkomi 4-5 proc. acto tirpale 30 min. „Drabužiuose, patalynėje pastebėjus drabužines utėles, jas būtina išnaikinti kuo greičiau. Utėlės neatsparios karščiui, tad patalynė, drabužiai gali būti skalbiami karštame vandenyje, virinami, lyginami, vėdinami, purtomi. Kaip minėta, negaudamos žmogaus kraujo, utėlės žūsta“, – pasakoja specialistė.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis