Chameleoniško fasado trauka

Šis „Amano Design Office“ projektuotas prekybos korpusas Ginzoje (Tokijas) išsiskiria briaunotu fasadu, primenančiu suglamžytą saldainio popieriuką ir galinčiu keisti spalvą, žiūrint, koks yra metų laikas.

Structum nuotr.

Fasadas, įsiliejantis į vidaus apdailą

Devynių aukštų pastate įrengta daugybė atskirų sekcijų, kurios gali būti naudojamos ir kaip biurai, ir kaip parduotuvės. Išskyrus stiklinį pirmąjį aukštą, visi aukštai slepiasi po dvisluoksniu fasadu, kurį sudaro perforuota metalinė išorinė dalis ir skaidraus stiklo vidinė dalis.

Structum nuotr.

Tokijuje įsikūrusios įmonės „Amano Design Office“ architektai briaunotą aliumininę formą projektavo pasitelkdami kompiuterius, vėliau pridėjo gelėtų raštų, taip fasadui suteikdami „minkštumo“. Už metalinių plokščių įrengtas apšvietimas užprogramuotas keisti spalvą. Atsižvelgiant į metų laiką, kaitaliojasi raudoni, mėlyni ir žali atspalviai.

Fasadas įsilieja į vidaus apdailą, tad atkrinta rūpesčiai dėl langų puošimo ir dengimo – nereikia kabinti žaliuzių ar užuolaidų“, – priduria architektai.

Structum nuotr.

Iššūkis – pritraukti klientų

Į architektus kreipusis statybos bendrovė buvo įsigijusi ilgai trokštamą sklypą Ginzoje ir čia planavo statyti komercinės paskirties / biurų pastatą. Pastatas stovi Ginza-1-chome Gaslight gatvėje, kurią nuo Ginzos Centrinės gatvės skiria vos viena gatvė. Jis stūkso už Mizuho banko ir bendrovės „Pola“ pastatų Centrinėje gatvėje. Čia tvyranti atmosfera gerokai skiriasi nuo įstabiosios Centrinės gatvės, sklypas driekiasi tuščioje gatvėje, kuri dažnai matyti pro galingus Centrinės gatvės pastatus.

Architektai gavo iššūkį – pritraukti į tokią gatvę kaip įmanoma daugiau žmonių. Klientas pageidavo įstabaus reginio, o projektuotojai troško, kad praeivių akyse pastatas išsiskirtų kaip „šiek tiek kitoniškas“, trauktų juos užsukti vidun.

Kadangi aplinkinis peizažas paprasčiausiai kelia neviltį, atrodė beprasmiška, kad į jį atsivertų langai. Todėl buvo pritaikyta dviguba konstrukcija, susidedanti iš stiklo uždangų ir grafiniu būdu apdoroto perforuoto aliuminio. Naudojant du sluoksnius, sumažinama oro kondicionavimo apkrova ir supaprastėja langų valymas.

Structum nuotr.

„Netaisyklingą fasado dizainą lėmė siekis jį kurti vengiant standartinių formų ir priartėti prie natūralių formų. Mūsų nuomone, gerai išplėtota atsitiktinė forma labiau pasiteisina. Tai, kad pastatą daugiausia supa modernistinė architektūra, išsiskirianti horizontaliomis, vertikaliomis ir geometrinėmis linijomis, suteikia jam kitoniškumo, jis itin traukia dėmesį ir yra patrauklus kaip komercinis pastatas. Abstraktūs gėlėti raštai sušvelnina bendrą fasado vaizdą, kuris kitaip taptų pernelyg aštrus“, – kalba pastato kūrėjai.

Structum nuotr.

Atskiros perforuotos aliuminio plokštės yra netaisyklingų formų, su netaisyklingais kampais, tačiau visos tinka standartiniam dydžiui, o tai leidžia pasiekti puikią medžiagos išeigą. Siekiant išvengti nerangumo įspūdžio, buvo būtina visiškai lengva konstrukcija, tad itin didelis dėmesys skirtas jos elementams.

Structum nuotr.

Spalvotas viršutinis šviesos diodų (LED) apšvietimas, įrengtas tarp dviejų sluoksnių, džiugina praeivių akis pagal metų laiką kintančiomis programomis. Į būsimų nuomininkų sąrašą jau įrašytas grožio salonas, estetikos salonas, tad lūkesčiai materializuojasi.

Structum nuotr.

Statybų vieta
Ginza-1-chome, Čiūo, Tokijas, Japonija
Darbų pabaiga
2013 m. kovas
Projektuotojai
„Amano Design Office“
Bendraautoriai
„Atorie Oica“, „Azzurro Architects“
Statybų įmonė
„Kumagai Gumi Co. Ltd.“
Pagrindinė funkcija
parduotuvių ir biurų pastatas
Sklypo dydis
187,20 kv.m
Statybų plotas
155,55 kv.m
Bendras grindų plotas
1300,02 kv.m
Maksimalus aukštis
virš bėgio galvutės lygio
31,955 m
Konstrukcija
Plieno karkasas
Laiptų ir aukštų skaičius
Devyni aukštai virš žemės ir požeminis aukštas
Pagrindinė medžiaga
Grafiškai apdorotas perforuotas aliuminis, presuoto cemento plokštė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis