Šildymo sezono pradžia – kaip išvengti gaisrų?

Atšalus orams, prasidėjo kasmetiniai šildymo rūpesčiai. Centralizuotai šildomų butų savininkams jie pasireiškia tik mėnesinės sąskaitos už šildymą forma, kiti turi patys šildytis namus – taip dažniausiai ekonomiškiau, tačiau ir darbo daugiau. Krosnis ir šildymo katilus savarankiškai kūrenantys žmonės turėtų į šį darbą žiūrėti ypač atsakingai. Kasmet dėl aplaidaus požiūrio į dūmtraukius kyla gaisrai, kurie padaro ne tik didelę žalą turtui, bet ir nusineša gyvybes.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų Lietuvoje per penkerius metus kilo 4337 gaisrai. Šiemet dėl šios priežasties jų kilo 590, o pernai per tą patį laikotarpį - 612. Dėl šių gaisrų praėjusiais metais žuvo 10 žmonių, šiemet – 5.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovės Lauros Valauskienės teigimu, gyventojai turėtų atsakingai prižiūrėti krosnis – ne tik patikrinti jų sandarumą, tačiau ir atsargiai elgtis su kuru. „Gaisrai krosnimis šildomuose namuose kyla tada, kai jos yra perkaitinamos, atsiranda plyšių kaminų ar židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis, taip pat kai prakurams naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą. Negalima malkų bei kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių. Kai kūrenasi krosnis ar dega dujinė viryklė, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams“, – įspėja specialistė.

Ypatingai svarbu yra išvalyti dūmtraukį. Net jeigu pamiršote tai padaryti prieš šildymo sezoną, galite tai padaryti ir dabar – vienas šaltesnis pusdienis yra kur kas mažesnė kaina, nei nemalonumų rizika. „Dūmtraukiai ir įdėklai turi būti valomi ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius šildymo sezono metu ir prieš šildymo sezoną. Dūmtraukių valymui turi būti naudojami specialūs įrankiai – šepečiai, pagaminti iš nerūdijančio plieno arba polimerinių medžiagų. Valant dūmtraukį sezono metu, šildymo prietaisas turi būti išjungtas. Šildymo prietaiso kamino aukštis turi atitikti prietaiso techninius reikalavimus, skersmuo turi būti ne mažesnis už šildymo prietaiso atvamzdžio skersmenį. Norit apsaugoti plytų dūmtraukį nuo agresyvaus kondensato ardomojo poveikio ir tokiu būdu prailginti dūmtraukio eksploatavimo laiką, į jį montuojami nerūdijančio plieno įdėklai. Įdėklai turi būti sertifikuoti, turėti CE ženklą, atitikti Europos darniųjų standartų reikalavimus“, – pataria „Vilpra“ kaminų ir dūmtraukių specialistė Angelė Valionienė.

Smalkės. Kūrenant krosnis, ypač pavojingos smalkės, todėl būtina laikytis tam tikrų taisyklių, nes galima jomis apsinuodyti. Iškūrenę krosnį, per anksti neužstumkite sklendės, norėdami, kad krosnis per greitai neatvėstų. Sklendę galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Išsiskiriančios smalkės labai pavojingos, apsinuodijimas jomis gali baigtis mirtimi. „Pirmieji apsinuodijimo smalkėmis požymiai – lengvas apsvaigimas, suima mieguistumas, netenkama sąmonė. Jos bespalvės ir bekvapės, tai pavojingiausia. Apsvaigusį nuo smalkių žmogų – išveskite į gryną orą ir nedelsiant skambinkite Bendruoju pagalbos numeriu 112, o patalpas gerai išvėdinkite“, – įspėja L. Valauskienė.

Visgi pavojingos ne tik krosnys. Net jeigu esate pasirinkę kitą šildymo rūšį, L. Valauskienė atkreipia dėmesį, kad krosnys – ne vienintelė gaisrų priežastis žiemą. „Patalpų šildymas elektriniais prietaisais yra kita aktuali problema. Būtina prisiminti, kad pavojinga į elektros tinklą iškart įjungti kelis tokius elektros prietaisus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimasis, dėl ko dažnai ir kyla gaisrai. Elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti toliau nuo užuolaidų bei baldų. Nepalikite ant jų padžiautų rūbų, o išeidami iš namų elektrinius šildymo prietaisus būtinai išjunkite“, – perspėja specialistė.

Pasak specialistės, nemažėja gaisrų ir dėl savos gamybos elektrinių šildymo prietaisų. Dėl šios priežasties ypač dažnai dega statybininkų vagonėliai, sodo nameliai, garažai. Todėl daug saugiau naudoti gamyklinius šildymo prietaisus, prieš tai gerai susipažinus su jų eksploatacijos taisyklių reikalavimais.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis