Lempas iš kokosų kuriantis lietuvis: romantiškas žvakių apšvietimas yra lėkštas

Liaudies patarlė „savame kraštu pranašu nebūsi“ dažniausiai pasiteisina menininkams. Šiuo atveju, Vainiui Kubiliui, kuris yra žinomas įvairiose Europos šalyse, Amerikoje, Australijoje, bet menkai pažįstamas Lietuvoje. Kodėl taip atsitiko, kalbamės su pačiu dizaineriu.

– Kodėl nusprendėte gaminti šviestuvus iš kokoso riešuto?
Kai subrandinau idėją, išmėginau daugybę medžiagų: iš popieriaus kurti origamius, išbandžiau molį, medį. Tačiau kokosas tiko labiausiai, nes reikėjo apvalaus paviršiaus, o nušviestas ir nulakuotas jis atrodo gražai, estetiškai, moderniai, bet kartu dvelkia egzotika.

– Kokiam interjerui tokie šviestuvai tinka labiausiai?
– Manau, juos galimą priderinti tiek prie skandinaviško modernaus, tiek prie minimalistinio interjero. Šios lempos neįpareigoja, nes jos pagyvina namų apšvietimą, o pačios yra subtiliai ir moderniai paprastos. Tinka norintiems sukurti jaukų interjerą – šalia kambarinių augalų, medinių baldų, krosnies. Pavyzdžiui, mano namuose svetainėje tėra sofa, staliukas ir juka, tad lempa užpildo visą tuštumą, suteikia jaukumo bei sukuria įdomią aplinką.

Asmeninio archyvo nuotr.

– Jūsų darbus jau pastebėjo Amerikoje, Australijoje, JAE, įvairiose Europos šalyse. Kaip manote, kodėl nesate pastebėtas Lietuvoje? O gal tai sąmoningas pasirinkimas?

Na, tai tikrai nėra sąmoningas pasirinkimas. Mano manymu, užsienio auditorija labiau domisi inovatyviais dizaino sprendimais – būtent todėl jų akį ir patraukia mano kūryba. O ir kainos, turint omenyje valiutų skirtumus, jiems priimtinesnės. Kodėl nesu pastebėtas Lietuvoje? Manau Lietuvoje yra nepastebėta ir neįvertinta daug jaunų kūrejų. Gal niekas tiesiog nesidomi ir jų neieško? Jei tai domintų lietuvius – tai būtų didis komplimentas man, kaip lietuviui kūrėjui. Juk visada malonu jausti, kad esi svarbus savo gimtinei.

– Kodėl namuose yra svarbus apšvietimas?

Apšvietimas namuose yra tikrai svarbus, ir tai sakau ne dėl reklaminių paskatų (šypsosi). Tiesiog, kai pradėjau užsiimti šia veikla, supratau kiek daug tai lemia. Būdamas svečiuose dabar matau, kad kartais net ir dailią aplinką sudarko neefektyvus ar atgrasus apšvietimas. Jis gali netgi sukelti neigiamas emocijas. Žmonės yra tiek daug prisiskaitę apie sienų spalvas ir kaip jos veikia, bet retas, kuris numano, ką gali apšvietimas.

– Pasitelkus apšvietimą namuose galima sukurti išskirtinę aplinką, emociją. Kokią atmosferą padeda sukurti Jūsų pasirinkti švietuvai?

Pabandysiu neišsiplėsti. Manau, kad romantinę, egzotinę, menišką. Šios lempos tikrai yra skirtos ne knygų skaitymui ar namų tvarkymui, o jaukios atmosferos sukūrimui, kai norisi poilsio, įkvėpimo ar pabūti su brangiu žmogumi. Didžiausias pasiekimas būtų, jei šios lempos kažkam pakeistų „romantinį žvakių apšvietimą pasimatymų metu”, nes tai jau tikrai darosi truputi lėkšta.

– Ar nemanote, kad apskritai gyvenime kartais yra bandoma išsiskirti tuomet, kai iš tikrųjų tai nėra ypatinga, neturi išskirtinių bruožų (produktas, žmogus etc.)?

– Subtilus ir retas klausimas. Manau, visi norime išsiskirti (kitaip sakant, jaustis šiek tiek ypatingais), labai žmogiška, ir nesvarbu ar elgesiu, ar savo kūryba, ar kažkuo kitu. O ar tai kuo bandome išsiskirti visgi yra ypatinga – spręsti sunku. Turbūt svarbiausia, kad tai būtų ypatinga bent kažkam asmeniškai, o ne būtinai daugumai. Mano kuriami šviestuvai yra išskirtini ir ypatingi man, džiugu matyti, jog tokiais jie tampa ir mano klientams – tai manau – svarbiausia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis