Lietuvės menininkės namų interjeras, kurio pagrindinis akcentas – skiautiniai

Skiautinių technikos (kuriai teisėtai tiktų epitetas „senovinė“) imitacijos ir variacijos įkėlė koją į šiuolaikinį interjerą. Ar toks pat įdomus ir originalas – tekstilės kūrinys iš skiaučių? Kad patarimai, kaip moderniame interjere įkomponuoti skiautinius, neskambėtų vien kaip teoriniai pasvarstymai, apsilankėme dailėtyrininkės Aldonos Tamonytės namuose – ten yra kuo pasigrožėti.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Meninis efektas – įvairialypis

Dailėtyrininkė Aldona Tamonytė kuria skiautinius jau ne vieną dešimtmetį, vadovauja seniausiam Vilniaus skiautinininkų klubui „Urtė“, įkurtam 1991 metais. (Beje, būtent „Urtės“ moterys sugalvojo taip sėkmingai prigijusį pavadinimą šiai tekstilės technikai, mat lietuviai žodžio „skiautinys“ iki mūsų laikų net neturėjo.) Tai, ką pamatėme, įtikino, kad skiautiniai puikiai dera šiuolaikiško Aldonos namo interjere (kai kuriems vieta buvo numatyta dar projektuojant namą, paliktos didesnės erdvės, įrengtas apšvietimas). Tad tik mitų kategorijai tenka priskirti įsisenėjusią nuomonę, jog skiautiniams tinkamiausia vieta – kaimo sodyba, kur vyrauja liaudiškas stilius, neerzina margumas ir tiesiog tradiciškai nugula įvairiausi rankdarbiai...

Pasak Aldonos, skiautinys – tai tradicinė, bet ir labai šiuolaikiška tekstilės technika, jos išraiškos priemonių pasirinkimas be galo didelis, o koloritas, forma, geometriniai raštai patys įvairiausi, tad galima pasiekti bet kokį meninį efektą ir kiekvienam konkrečiam interjerui sukurti tinkamą skiautinį.

A. Narmonto nuotr.

Skiautiniui „Verbų sekmadienis Vilniuje“ Aldona paskyrė garbingą vietą tarp dviejų garsių dailininkų paveikslų.

Pritaikymo galimybės

Pasak Aldonos Tamonytės, skiautinių technika siuvamos lovatiesės, užtiesalai, sieniniai pano, dekoratyvinės pagalvėlės, staltiesės, servetėlės, kilimai, užuolaidos, baldų apmušalai, žaislai, rūbai... Sunkiau būtų įvardinti, kokiam minkštam daiktui namuose sukurti skiautinių negalėtume panaudoti. Todėl jie randa vietą kiekviename kambaryje.

Skiautiniais tinka dekoruoti sienas – jei užtenka erdvės, tai gali būti didelis pano svetainėje ar miegamajame, o jei jos visai nedaug – smagi kompozicija šalia kitų interjero akcentų, panaudojant stilingą puodkėlės dydžio skiautinį, kuris prikaustė žvilgsnį Kaziuko mugėje. Skiautinys ant sienos visada suteiks kambariui jaukumo ir šilumos. 

A. Narmonto nuotr.

Menininkė vieną iš savo ciklo „Verbų sekmadienis Vilniuje“ skiautinių, kaip ji pati sako, įžūliai pakabino svetainės poilsio zonoje tarp garsių dailininkų Antano Martinaičio ir Jūratės Bagdonavičiūtės paveikslų (būdama dar ir muziejininkė, ji puikiai supranta, kad nusižengė kai kuriems muziejinės etikos kanonams, bet kas be nuodėmes, temeta akmenį...). O prieš Kalėdas šioje vietoje kabinamas originali prakartėlė – skiautinys, skirtas susikaupimo ir šventės laukimo nuotaikai sukurti. Tai Paryžiaus Saint Denis katedroje esančio vitražo, kuriame vaizduojama Kristaus gimimo scena, skiautininių technika sukurta kopija.

A. Narmonto nuotr.

Aldona staltiesei panaudojo kaklaraiščius: geometriniai raštai, spalvinė gama padeda pasiekti tapybišką efektą.

Akcentas be konkurencijos

Spalvinės gamos įvairovė, tikslus, sudėtingas, iki menkiausių smulkmenų apgalvotas ornamentas, stiprus emocinis įspūdis turi reikšmės ir skiautinio vietos parinkimui. Ar svarbu sugrupuoti keletą skiautinių, kad būtų pabrėžta stilistinė interjero vienovė, o gal geriau palikti vienintelį – kaip dominuojantį akcentą?

Aldona pataria skiautiniui parinkti išskirtinę vietą. Aplink jį reikėtų sukurti ramesnę aplinką – margumynas atrodys neharmoningai, įkyrokai. Nebent, pavyzdžiui, šalia sienos pano būtų patiesta visiškai tokios pat stilistikos ir kolorito lovatiesė – tačiau tai jau gali grėsti monotonija arba priminti, kad sviestas visgi sviestuotas... Taigi persūdyti negalima – vienoje vietoje skiautinių neturėtų būti daug. Tačiau jeigu jie pasikartoja skirtinguose kambariuose ar zonose – namai atrodo labai jaukiai. Juk tiek miegamojo, tiek virtuvės, vonios, juolab erdvios svetainės interjeras, dekoruotas tekstilės kūriniais, yra unikalus ir mielas.

A. Narmonto nuotr.

Šmaikštų skiautinį iš vyriškų marškinių menininkė ir pavadino originaliai; „Vyrai jos gyvenime“...
A. Narmonto nuotr.

Su meile kurta tekstilė tobulai dera vaiko kambaryje.
A. Narmonto nuotr.

Subtilūs pasteliniai atspalviai, optiniai ornamentai, elegantiški raštų deriniai puošia tiek solidų klasikinį, tiek lakonišką minimalistinį interjerą.

Įprasminti prisiminimai

Dar viena išskirtinė skiautinių savybė – jų skleidžiama emocinė šiluma (kurios neduota net labai stilingiems, bet pramoninio konvejerio štampuotiems daiktams). Aldona įsitikinusi, kad kuriančių rankų šiluma, meilė ir teigiama energija, be kurių negimsta nei vienas skiautinys, grįžta su kaupu. Kaip ilgam pakrauta baterija, skiautinys spinduliuoja šilumą ir gerumą. Skiautiniams puikiai tinka panaudoti prisiminimus saugančią namų tekstilę – tai daug prasmingiau, nei dėlioti ją iš stalčiaus į stalčių. Močiutės siuvinėta staltiesė, mokyklinės uniformos apykaklė ar tėčio kaklaraištis, panaudoti skiautinyje, suteikia ir interjero aksesuarams mielos šilumos, kuri sklinda tik iš brangius prisiminimus keliančių daiktų.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Erdvų namo prieškambarį puošia į Lietuvos rekordų knygą patekęs „Dutūkstantųjų skiautinys“ – jame panaudota du tūkstančiai skirtingų audinių trikampių. Ir tik menininkė viena mato, kur čia yra tėvo marškinių, mamos suknelių ir jos pačios vaikystės drabužių skiautės. Nors menine prasme jos nėra išskirtinės – tačiau sušildo ir jausmus, ir namus...

Nors madingi, bet ne trumpaamžiai

Skiautinių kūrimo tendencijas būtų sunku įvardinti. Visgi galima išskirti dvi gana ryškias kryptis: tradicinė (kūrybiškai naudojant nuo seno susiformavusius raštus bei schemas) ir šiuolaikinė (teikianti ypatingą kūrybos laisvę, bet pavojinga nukrypimais į kičą...). Skiautiniai nėra trumpaamžiai daiktai, ir puošiant jais interjerą madų neverta vaikytis. Spalvinė gama ir koloritas visada yra individualus ir priklauso nuo kūrėjo bei patalpos, kurią dekoruojate skiautiniais.

Skiautiniai gali būti siuvami iš įvairiausių medžiagų, tačiau dažniausiai naudojamos natūralios: medvilnė, vilna, šilkas. Kad daiktai būtų ne tik gražūs, bet ir funkcionalūs, praktiškiausias audinys yra medvilnė. Pasiūti iš skirtingų audinių, nors ir efektingai atrodantys, vėliau gali kelti sunkumų dėl priežiūros, nes vienos skiautės nusidėvės greičiau, kitos tarnaus ilgiau. Tai galioja skiautiniams, kuriuos daugiau naudojame praktiškai (lovatiesės, staltiesės, kt.). Sieniniams skiautiniams kurti galima naudoti eklektiškesnes medžiagas, nevengiant sintetikos.

A. Narmonto nuotr.

Sudėtingas, iki menkiausių smulkmenų apgalvotas raštas – džiaugsmingas, išbaigtas, ilgam prikaustantis žvilgsnį sava logika ir harmonija.

A. Narmonto nuotr.

Skiautiniai įprasmina ekologiškos gyvensenos principus, nes audinių atraižos ne išmetamos, o prikeliamos naujam gyvenimui, panaudojami nebenešiojami ar vaikų išaugti rūbai.

A. Narmonto nuotr.

Skiautiniai gali tapti ir dovana. Šias vištas Aldonai padovanojo draugė iš Sankt Peterburgo.

Saviraiškos galimybės

Kurdami savo namų interjerą siekiame, kad jis būtų gražus – mums patiems, ne kažkam kitam. Skiautiniai unikalūs tuo, kad suteikia plačias saviraiškos galimybes. Menininkė įsitikinusi, kad nebūna negražių skiautinių (na jei koks ir pasitaiko, tai bent vienam, jį kūrusiam žmogui, jis buvo ir yra gražus...). Svarbiausia pasikliauti savimi ir nebijoti. Aldonos patarimas pradedantiesiems: jei nekyla originalių kompozicinių ar spalvinių idėjų, nebijokime kopijuoti žurnaluose ar kitur matytus skiautinius. Po trijų kopijų ketvirtą skiautinį jau norėsis sukurti patiems. Ir jis bus nepakartojamas.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis