Sprendimai, dėl kurių jūsų sklypas bus gražus ir žiemą

Žiemą sklypas dažnai atrodo tuščias, apmiręs ir nuobodus. Kaip sutvarkyti sklypą, kad jo grožiu ir žiemą būtų galima džiaugtis, pataria modernūs apželdinimo kursai „Geltonas karutis“.

Tinkama vieta

Žiemos metu daugiausiai laiko praleidžiame namuose. Todėl gražinkite tas sodo vietas, kurias dažniausiai matote būdami namuose. Pasižiūrėkite, į kokį vaizdą nukreipti kambario langai, jei kasdien sukiojatės virtuvėje, jei mėgstate vakarus leisti svetainėje. Šias sodo vietas vertėtų gerai apgalvoti.

Atkreipkite dėmesį ir į tas vietas, pro kurias savo kieme praeinate kasdien. Jos taip pat yra svarbios ir jas reiktų paryškinti esant šaltajam sezonui.

Kai žinosite sklypo vietas, į kurias žiemos metu kreipiamas didžiausias dėmesys, galite rinktis būdus, kaip jas daryti išraiškingesnes.

Shutterstock nuotr.

Sklypo struktūra

Kai sniegas užkloja sklypą, viskas, rodos, susilieja. Išryškėja tie elementai, kurie kuria sklypo karkasą: statiniai, aiškios sklypo ribos (tvora), medžiai, krūmai.

Panaudodami didesnius akmenis ar riedulius, mūrines sieneles ar medines tvoreles, galite atskirti kai kurias zonas, gėlynus, vaikų žaidimo vietą, daržą ar tvenkinį. Kurdami sklypą, apsiribokite keliomis medžiagų rūšimis – atsikartojimas kuria vientisumą. Tad jei prie modernaus stiliaus namo aplinkai pasirinkote betoną ir metalo detales, medinė pavėsinė tikrai netiks. O būtent žiemą, kai augalai nenukreipia dėmesio, toks neatitikimas pasidaro labai svarbus.

Sode esantys baldai ir laikini statiniai, tokie kaip suolelis su stalu, skulptūros, sūpuoklės, taip pat palaikys formą esant sniego užklotui. Galite pasigaminti arba įsigyti lesyklėlę, kuri ne tik nudžiugins žiemoti likusius paukščius, bet taps ir gražiu akcentu jūsų sode.

Shutterstock nuotr.

Medžiai ir krūmai

Sumedėję augalai taip pat laiko sklypo struktūrą. Medžiai ir krūmai išryškėja balto sniego fone ir duoda tą vertikalų skeletą, kurio taip trūksta žiemą. Tamsiu paros metu augalų spalvos nėra ryškios, dėl to reikalingas aiškus jų apibrėžimas. Gyvatvorėms rinkitės lakoniškas ir paprastas genėjimo formas. Tuomet ir atsiradus sniegui, tokios formos aiškiai matysis.

Kai kurie augalai lapų nenumeta ir žiemą, pavyzdžiui, skroblas (Carpinus), kurio rudi susisukę lapeliai užsispyrę laikosi ant šakų ir šiurena nuo vėjo. Rekomenduojame gyvatvorei.

Shutterstock nuotr.

Be įprastų tujų, eglių ir pušų, verta paminėti kitus visžalius augalus: kukmedį, buksmedį. Taip pat tinka gyvatvorėms.

Jei lapų ar spyglių nėra, visas dėmesys – kamienui ir šakoms. Balta spalva geriausiai matosi tamsiais žiemos vakarais, todėl galima pasirinkti beržus, kurie bene vieninteliai mūsų krašte turi žymiai šviesesnę žievę negu kiti medžiai.

Shutterstock nuotr.

Baltosios sedulos ‚Sibirica‘ – krūmas, kurio raudoni ūgliai bus ryškus sodo akcentas netgi iškritus sniegui. Nereiklus krūmas, greitai augantis, gerai toleruojantis genėjimą, o vasarą džiugins baltai žaliais lapeliais.

Lazdynas ‚Red Majestic‘ nustebins neįtikėtinai susuktomis šakelėmis. Vasarą su lapais toks lazdynas gali atrodyti keistas, tačiau žiemą jis bus viso sodo puošmena.

Shutterstock nuotr.

Yra augalų, kurių uogos apsnigtos arba apšalusios atrodo ne ką prasčiau negu vasarą. Tai raugerškis, kaulenis, erškėtis. Šie augalai yra atsparūs šalčiui, o uogos būna ryškiai raudonos spalvos. Taip pat raudonomis uogomis pasipuošia ir bugieniai. Šio augalo šakelės su uogomis dažnai naudojamos kalėdinėms dekoracijoms. Tačiau bugienis yra jautresnis šalčiams ir pavasarinei spiginančiai saulei.

Vešlus gėlynas žiemą

Nors įprasta nuimti žolinių dekoratyvinių augalų atžeminę dalį prieš žiemą, šiuo metu madingos natūralistinės bangos gerbėjai kaip tik ją palieka nenukirptą iki pat ankstyvo pavasario. Tam tinka tokie daugiamečiai žoliniai augalai, kaip monardos (Monarda), astilbės (Astilbe), astrai (Aster), veronikūnai (Veronicastrum), zundos (Eryngium) ir kt.

Jie nesuglemba nuo šalčio, išlaiko savo struktūrą ir tvirtus žiedynus, todėl puikiai puošia sodą žiemą. Nepakartojamos rudbekijos (Rudbekia) ir ežiuolės (Echinacea), kurių žiedų viduriukai žiemą ryškiai juodos spalvos. Savo žiemos sodui galite rinktis ir dekoratyvines žoles, tokias kaip: miskantai (Miscanthus), smailiažiedžiai lendrūnai (Calamagrostis x acutiflora), soruolės (Pennisetum), melvenės (Molinia) ir šluotsmilgės (Deschampsia). Jos švelniai siūbuoja pučiant vėjui, tad sodui įneša gyvumo ir dinamikos.

Shutterstock nuotr.

Lauko apšvietimas

Jeigu grožį savo kieme norisi matyti ir grįžus namo po darbų, įsirenkite lauko apšvietimą. Apšvieskite ne tik taką, kuriuo einate prie durų, bet ir augalus, skulptūras. Geriausia, jei galite keisti prožektoriaus vietą – tada lengvai pritaikysite apšvietimą žiemos situacijai, kai augalai atrodo kitaip nei vasarą. Su lauko apšvietimu savo sodo grožį pratęsite dvigubai – džiaugsitės ne tik savaitgaliais, o ir kasdien, rytais ir vakarais.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis