Kalėdiniai augalai, kuriuos dažniausiai pamirštame

Nors tradicinė žaliaskarė eglutė geriausiai sukuria Kalėdų nuotaiką, ne vien šis visada žalias medelis simbolizuoja šventę. Tik mes nesame pratę kambarinius augalus paversti kalėdinėmis namų dekoracijomis (beje, Vakarų Europoje ir Amerikoje tokia tradicija tvirta). Matyt, visiškai nepelnytai pamirštame juos per šventes, nors kasdienybę šios gėlės šauniai praskaidrina.

Nekasdienis dekoras

Kambarinėms gėlėms reikia suteikti šiek tiek spindesio, ir jos taps šventinės kompozicijos puošmena. Žinoma, geriausiai tinka žiemą žydintys ciklamenai, plokšteniai, meileniai ar hiacintai. Bet ne tik jie.
X Net nelabai įspūdingo žalialapio augalo vazoną apvyniojus spalvingu popieriumi ir šalia padėjus originalų eglutės žaisliuką, kompozicija atrodys išties nekasdieniškai.
X Vijoklinio augalo šakeles galima surišti kaip lanką ir apvynioti ryškiu ar blizgiu kaspinu.
X Į pintą dėžutę sustatykite kelis kambarinius augalus, į tarpus pridėliokite eglės šakelių, kankorėžių, stiklinių eglutės žaisliukų, gal net užpurkškite dirbtinio sniego.
X Miniatiūrinius žaisliukus galima paprasčiausiai sudėlioti ant substrato vazonėliuose.

Tradicijos keitėsi, bugienis išliko...

Ten, kur žiemos švelnesnės nei Lietuvoje, namus įprasta puošti visžalių bugienių šakelėmis – mat šie augalai ten labai paplitę. Laimė, nors ir nelengvai, bet bugieniai prigyja ir mūsų krašte. O jei šiam lepiam augalui puoselėti nežadate skirti laiko ir jėgų, miške ar sode galima prisirinkti kitokių ryškiaspalvių uogų ir panaudoti jas namų puošybai. Tiesa, žalių lapų vargu ar pavyks rasti – mat nedaug augalų žaliuoja kiaurus metus. Bugieniai atrodo labai dekoratyviai, nes tamsiai žali ar margi blizgūs odiški lapai ir skaisčiai raudonos uogos išsilaiko ant šakelių visą žiemą, tad tinka šventinėms kompozicijoms kurti. Nuo seno gyvybingam bugieniui suteikiama magiškų galių, jis laikomas atgimstančios gyvybės simboliu. Druidų tikėjimu, bugienis simbolizuoja saulę, todėl senovės keltai jaunomis bugienio šakelėmis puošė namus ilgais tamsiais žiemos mėnesiais. Augalai naudoti dar Senovės Romoje per saturnalijas, kurias krikščioniškoje Europoje pakeitė Kalėdos. Daugelyje Europos šalių ir šiaurės Amerikoje nuo XVIII amžiaus durys puoštos vainiku, kurį pinant derinami bugieniai ir gebenės: pirmasis augalas simbolizuoja vyrišką jėgą, antrasis – atramos trokštančią moterišką prigimtį. Nediduke bugienio šakele Anglijoje įprasta puošti tradicinį Kalėdų pudingą. Sakoma, jam būdinga mistinių galių suteikti finansinės sėkmės verslo srityje. Tad nieko nuostabaus, kad iki šiol bugienis yra tradicinis Kalėdų augalas.

Lyg žvaigždė žiemos nakty

Jau tapo įprasta, kad parduotuvėse prieš šventes vėl puikuojasi gausybė puošniųjų karpažolių. Ranka taip ir tiesiasi gėlės link... Didžiausias jos grožis yra ne smulkūs žiedeliai, bet įspūdingi ryškūs pažiedlapiai, susidėlioję į savotišką žvaigždę, todėl asocijuojasi su Betliejaus žvaigžde ir Kalėdomis. Dar ji vadinama puansetija – pirmajam amerikiečių diplomatui Meksikoje Joelui Robertsui Poinsettui pagerbti. Jis, beje, 1825 metais gėlę ir atgabeno į JAV. Iš čia į Europą ir atkeliavo tradicija per Kalėdas dovanoti šį augalą. Vis dėlto nepakanka vien įsigyti gražią gėlę ir pasikliauti tik jos dekoratyvumu – stilingai įkomponuota ji dar įspūdingiau papuoš namus.

X Pasitelkę fantaziją dekoruokite gėlės vazonėlį: apvyniokite blizgiu įdomios faktūros audiniu, virvutėmis, kaspinėliais, vielute su karoliukais, nupurkškite sidabro ar aukso spalvos dažais. Linksmai jis atrodys ir paprasčiausiai įstatytas jį į Kalėdų Senelio kepurę.
X Minimalistiniame balto kolorito interjere stilingai atrodys ne ryškiai raudona, o subtilesnio kreminio atspalvio gėlė, patalpinta į metalinį vazonėlį.
X Kompoziciją galima sukurti iš eglės šakelių, kankorėžių. Skandinavijoje Kalėdų žvaigždę tradiciškai dekoruoja natūraliomis medžiagomis, įstato į medinę dėžutę.
X Floristinę kempinę sudėliojus aplink vazoną, į ją galima prikaišioti bugienio ar kitų visžalių augalų šakelių.

Vainikas pasveikina svečius

Į Kalėdų vainiką įpinti žiemą vasarą žaliuojantys augalai suteikia namams džiaugsmingo gyvybingumo – juk tokia yra jų simbolinė prasmė. Vainikui tinka ne tik daugelis spygliuočių: kukmedžiai, sidabrinės eglutės, bet ir kiti visžaliai augalai. Galima panaudoti ir namie auginamų gebenių, rozmarinų šakeles ar gėlių parduotuvėje įsigyti nuostabaus aromato eukaliptų šakų. Puošiamas vainikas gali būti ne tik kankorėžiais, samanomis, žieve, bet mažais obuoliukais, citrusiniais vaisiais – gaivus jų aromatas nuveja liūdesį, nykumą. Taip pat tinka graikiniai riešutai, cinamono lazdelės, džiovintos apelsinų skiltelės. Žaismingai atrodo iš šakelių su raudoniu spindinčiomis uogytėmis nupintas vainikas.

Paprastos idėjos

X Ant padėklo ar lėkštės pastatytą gėlės vazonėlį ir kelias žvakes apdėliokite kankorėžiais ir mažutėmis eglės šakelėmis – juos galima nupurkšti dirbtiniu šerkšnu.
X Šventinėms kompozicijoms obuoliai ir riešutai tinka ne tik dėl savo spalvų gamos, bet ir todėl, kad jiems būdinga apeiginė prasmė: obuoliai atneša sveikatą ir grožį, riešutai – laimę ir meilę.
X Prie kankorėžio priklijavus juostelę galima dekoruoti langą, pakabinti jį ant durų rankenos.
X Į stiklinį indą suberkite ryškiaspalvių uogų ir aukso spalvos dažais nupurkštų riešutų.
X Sausos šakelės itin dera kaimiškojo stiliaus interjere, šalia jų harmoningai dera lankstinukai iš popieriaus, kartono ar keramikos dirbiniai.
X Lakonišką šakelių puošybą galima pagyvinti lemputėmis – juk šventinės iliuminacijos vieta ne tik ant eglutės. Lempučių girliandas galima įpinti į Kalėdų vainiką, sudėti į stiklo vazą, kurioje sudėtos sausos šakelės. O jei vazą uždengsite peršviečiama balto audinio atraiža, ji atstos ir šviestuvą.
X Kad kompozicija atrodytų stilingai ir būtų juntama šventinė nuotaika, svarbu tinkamai sudėlioti spalvų akcentus. Tradicinėmis Kalėdų spalvomis laikomos raudona, mėlyna, balta, žalia, sidabro ir aukso. Išsirinkite vieną pagrindinę spalvą ir vieną pagalbinę – matinę ir blizgią, tarkim, raudoną derinkite su matine ir blizgia aukso spalva arba mėlyną su matine ir blizgia balta. Komponuokite Kalėdų dekoracijas remdamiesi šia spalvų gama taip, kad pagrindinės spalvos būtų ne mažiau nei abiejų pagalbinių. O jei net ir per šventes norėtumėte, kad ryškios interjero spalvos neatrodytų labai provokuojamai, tiek spygliuočių, tiek sausas medžių šakeles galite nupurkšti sidabriniais ar šerkšną imituojančiais dažais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis