Kaip pasirinkti tinkamus spygliuočius savo sklypui

Žiemą, kai lapuočiai apnuoginę savo kamienus, o vienmetės gėlės jau seniai įgavusios kitą būvį komposte, spygliuočiai pelnytai užsideda karūną ir pelno mūsų dėmesį. Tik kaip pasirinkti tinkamus iš tokios galybės veislių?

Populiariausios – tujos

Modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ lektorė Vaida Vaitkutė Eidimtienė pasakoja, kad 2014 m. pavasarį, atlikus apklausą kai kuriuose Kauno rajono medelynuose, paaiškėjo, kad didžiausią paklausą turi įvairios tujos ir pušys. Kaip ir prieš penkerius metus, beje. Nenuostabu, nes tujos mėgstamos dėl nesudėtingos priežiūros, atsparumo ligoms, įvairioms klimato sąlygoms.
Lietuvoje auginama net 40 dekoratyvinių tujų formų. Jos skiriasi tiek architektūrinėmis, tiek dekoratyvinėmis savybėmis: aukščiu, lajos forma, ūglių ir šakelių forma, spalva. Populiariausia - vakarinė tuja (Thuja occidentalis L.). 

Renkamės visų pirma pagal funkciją, kurią atlieka augalas. Pavyzdžiui, jei tuja bus akcentinis augalas klasikinio stiliaus sode, pasirinkite išraiškingesnę šakelių spalvą (gelsvą ‚Aurescens‘, ‚Rheighgold‘, ‚Golden tuffet‘ arba tamsiai žalią ‚Recurva nana‘, paklauskite medelyne pasirinkimo). Net jei nenorite skulptūriškos formos, būtinai genėkite, kad šakelės sutankėtų ir krūmas atrodytų tvarkingas, simetriškas.

Shutterstock nuotr.

Dažniausiai tujos sodinamos gyvatvorėms. ‚Smaragd‘ garantuoja sodrią gražią spalvą, ‚Brabant‘ tinka, jei norite greitesnio rezultato. Svarbiausia numatyti tinkamus atstumus. Tujos, susodintos tankiai, atrodo kaip tamsi graži siena, kuri gali būti puikus fonas jūsų nuostabiems gėlynams, ypač šviesesnių atspalvių augalams. O tujos, susodintos kolonomis su tarpais, atrodo kaip kolonos su tarpais. Sunku suprasti, kas čia solistas, o kas choras. 

Atsižvelkite ir į planuojamą aukštį, medelynuose rasite ir įvairių variantų žemiems gėlynų apvadams, pvz. ‚Danica‘, ‚Teddy‘, ‚Tiny Tim‘.

Gražiosios pušys

Tarp pušų populiariausi  paprastosios pušies (Pinus sylvestris L) glaustašakė forma ‚Fastigiata‘, krūminė ‚Watereri‘ bei kalninės pušies kultivarai.

Atsargiai vertinkite gelsvų atspalvių spyglius – kai kuriems tokios pušys atrodo sergančios. Pavyzdžiui, pušis gausiažiedė  – Pinus densiflora 'Oculus Draconis'.

Jei sklypas prie pušyno, kelias dekoratyvines pušų formas verta atkartoti savo teritorijoje. Tik sodinkite ne po vieną išmėtytas pievoje, nes ir vaizdo nebus, ir apšienauti sudėtinga. Grupuokite po 3-5 augalus  laisvo planavimo kompozicijose paprastai naudojamas nelyginis augalų skaičius.

Shutterstock nuotr.

Pušų kompozicijose tinka ir kiti miško tipo augalai: viržiai, rododendrai, spanguolės, šilauogės. Šiems reikės ir rūgštesnės žemės.

Jei vieta saulėta, galite sodinti kalninių pušų gyvatvorę. Gegužės mėnesį nugnybkite ištįsusius viršūninius pumpurus, kad geriau šakotųsi.

Toks lengvas paformavimas sveikas visoms pušims, ne tik gyvatvorei. Nors spygliuočiai vertinami kaip nereikalaujantys daug priežiūros, verta šiek tiek ranką pridėti, kad vaizdas būtų gražesnis, vešlesnis.

Kadagių pasirinkimas

Kadagiai pasižymi formų įvairove, yra gana atsparūs kenkėjams, ligoms, šalčiams ir nereiklūs dirvožemiui. Galima rinktis augančius saulėje arba mėgstančius pavėsį, jų veislių spyglių spalva varijuoja nuo žalios, geltonos, melsvai žalios iki sidabriškai melsvos, geltonos ar žalios su balta.
Tačiau pradėti reikia ne nuo veislių, o savo poreikių, esamos situacijos, funkcijos, kurią atliks, bendros vizijos. Vienas kadagys, nors ir gražiausias, sklype gali neparodyti savo prašmatnumo. Apgalvojus sklypo idėją, pasibraižius planą, paieškojus geros augalų draugijos, galima rasti puikių sprendimų.

Geriau pasirinkite vieną veislę, bet pasodinkite kelis tokius pačius kadagius, atsikartojančius skirtingose sklypo vietose, sugrupuotus į kompozicijas. Taip sukursite jungtis, lengviau suderinsite vientisą stilių. Spygliuočiai tas jungtis išlaiko ištisus metus, o kiti dekoratyviniai augalai tampa užpildu, kuris laisviau keičiamas, nesukeliant chaotiško vaizdo. 

Shutterstock nuotr.

Kur reikia vertikalių elementų, dažnai sodinami uoliniai kadagiai ‚Skyrocket‘, ‚Blue Arrow‘, paprastieji ‚Arnold‘, Stricta‘, ‚Sentinel‘, ‚Hibernica‘, ‚Suecica‘. Kilimo įspūdžiui sukurti - gulstieji ‚Golden Carpet‘, Blue Chip‘, ‚Golden Carpet‘, Clauca‘, ‚Wiltonii‘. Įspūdingai atrodo ~1-1,5 aukščio tarpiniai kadagiai ‚Pfitzeriana‘, margi ‚Old Gold‘, geltoni ‚Gold Star‘, ‚Gold Coast‘ – tokie jau gali būti kaip akcentas.

Spygliuočius verta pirkti augintus vazonuose – pasidėliosite vazonus ant lauko, galėsite neskubėti, turėsite daugiau laiko apgalvoti sodinimo vietą. Taip auginti jie geriausiai prigyja, nes šaknys nepažeidžiamos iškasant. Pasodinę gerai paliekite ir apmulčiuokite, o tręškite praėjus mažiausiai pusmečiui, o gal tik antraisiais metais.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis