Kriterijai, kurie neleis apsirikti renkantis savo sklypą

Tinkamas sklypo pasirinkimas – tai 30 % sėkmingo namų projekto. Sužinokite, kodėl.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

1. Saulėtas kiemas ir privažiavimas. Koks namo išdėstymas patraukliausias?

4 nesudėtingomis schemomis pateikiame pagrindinius namo išdėstymo sklype variantus.

1 – privažiavimas iš šiaurinės pusės. Sumanus pasirinkimas: kiemas lieka saulėtas, automobiliai ir ūkis lieka už namo. Puikiai tinka pasyviems namams. Tinkama situacija, esant šlaitui į pietine pusę.

2 – privažiavimas iš pietinės pusės. Nepalanki situacija, nes tenka ieškoti kompromiso tarp privažiavimo ir šviesaus kiemo. Aukojame dalį kiemo dėl privažiavimo arba uždengiame nuo saulės dalį namų.

3 – privažiavimas iš rytinės pusės. Palanki situacija, nes pavyks prisijaukinti pietvakarinę saulę, kuri puikiai apšviečia bet neperkaitina patalpų.

4 – privažiavimas iš vakarinės pusės, pastatą planuojame šiaurėje. Mažiau naudingi situacija. Nors kiemas ir šviesus, tačiau siauras, pailgos formos.

2. Sklypo įtaka statybos kaštams

Atkreipkite dėmesį į tai, kad sklypas gali daryti didelę įtaką namo statybos kaštams. Atsižvelkite į tai, ar bus įmanoma naudoti kraną surenkamom konstrukcijom? Ar patogus privažiavimas vilkikams? Ar yra vietos medžiagų sandėliavimui ir atvežimui? Šie išvardinti faktai gali namo statybą branginti 2 kartus.

3. Galiojantys reglamentai – namo statybos apribojimai

Veikla sklype gali buti ribojama įvairiais reglamentais. Prieš įsigyjant būtina pasidomėti, kurie iš jų turės įtakos būsimo namo vietai ir išdėstymui sklype. Pagrindiniai dokumentai, kuriuose nurodomi apribojimai: specialieji architektūros reikalavimai, detalusis planas, bendrasis planas, nuosavybės dokumentai ir kt. Schemose žemiau pateikiame kelis apribojimų pavyzdžius.

Ieškant sklypo reikia nepamiršti, kad nuo savo sklypo ribos turėsite atsitraukti 3m. Nuo kelio užstatymą gali riboti raudonosios linijos.

Reikia atsiminti, kad tinklai ir komunikacijos esančios sklype arba einančios per sklypą, gali turėti apribojimus (apsaugos zonas) iki 5-10 m. Kai kuriais atvejais sklype gali būti numatyti servitutai, skirti komunikacijoms arba kaimynų pravažiavimui. Jų ribose statyti namą arba tvorą irgi negalėsite.

Detaliojo plano ištraukoje matoma apribojimų ir reglamentų gausa sklype. Namą šiuo atveju galima statyti tik 8 m x 10 m žemės lopinėlyje pietinėje sklypo dalyje.

4. Gaisriniai atstumai – 8 m tarp namų

Gaisriniai atstumai tarp II gaisrinės kategorijos pastatų (gyvenamieji namai dažniausiai papuola į II gaisrinę kategoriją) yra 8 m. Dažnai atsitinka, kad net ir atitraukus namą nuo sklypo ribos per 3 metrus ir išlaikant tarp pastatų 6 metrų atstumus, gaisrinis atstumas nėra išlaikomas.

Tokiais atvejais yra atliekami specialūs skaičiavimai, kuomet aplinkiniai pastatai įtraukiami į bendrą gaisrinį skyrių. Visa tai gali reikšti, kad reikės imtis papildomų priemonių gaisrinių reikalavimų tenkinimui: tokių kaip priešgaisrinių atitvarų statybos, vandens rezervuarai ir kt. Tokios priemonės smarkiai padidintų statybos kaštus.

5. Inžineriniai tinklai – kuo arčiau, tuo geriau

Privalumas, kai Jūsų sklypą pasiekia miesto inžineriniai tinklai – vandentiekis, elektra, nuotekos, lietaus kanalizacija. Tokiu atveju galite stipriai sutaupyti prisijungdami. Priešingu atveju projektuojami ir įrengiami vietiniai vandens ir nuotekų tinklai. Vandens tiekimui reikalingas artezinis gręžinys, buitinėms ar lietaus nuotekoms – nuotekų rezervuaras su valymo įrenginiais.

6. Grunto tyrimai – saugių pamatų garantas

Nesunku įrodyti, kad grunto tyrimai yra svarbus faktorius, kuris užtikrins sklandžias namo statybas. Geriausia geologinius tyrimus (grunto tyrimus) įvertinti prieš įsigyjant sklypa. Pamatų įrengimas pagal geologinius tyrimus gali pabranginti arba smarkiai atpiginti namo statybas, o tai labai svarbu žinoti vertinant savo investicijas į namą.

Pateikiame pavyzdį, kada užsakovas be grunto tyrimo planavo įrengti 3 m ilgio polinius pamatus, kaip rekomendavo rangovas, nesiremdamas jokiais skaičiavimais. Tokių pamatų kaina yra apie 2145 eurų. Atlikus tyrimus ir atlikus skaičiavimus, pamatų kaina sumažejo 2 kartus. Netgi pridėjus grunto tyrimų kainą, užsakovas sutaupė apie 883 eurų, už kurios galėjo įsigyti papildomą langą.

7. Sklypo vertė versus namo statybos kaštai

Rinkdamiesi sklypą arba jau statydamiesi namą atsiminkite, kad Jūsų namo ir sklypo kainos turi buti subalansuotos.

Statant ekonomišką ir mažą namą brangiame sklype arba didelį ir prabangų namą mažame sodo sklype, su bloga infrastruktūra ir socialine aplinka Jūsų turto vertė gali stipriai sumažėti. Tai neigiamai atsilieps Jūsų ilgalaikei investicijai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis