Kaip susikurti svajonių virtuvę

Jau keliolika metų Norvegijos sostinėje Osle gyvenantys Dangis ir Jolanta nenustoja stebėtis pažįstamų norvegų namuose stovinčiais virtuvės baldais. Pasak jų, susidaro įspūdis, kad pas visus norvegus virtuvės baldai arba baltos spalvos, arba įsigyti iš vienos populiarios baldų parduotuvės.

Atrodo, kad didžioji dalis norvegų virtuvės baldams nekelia ypatingų reikalavimų. Jie per daug nesuka galvos dėl jų išskirtinumo, o požiūris į virtuvės zoną paprastas – tai vieta, kur kiekvieną vakarą ruošiamas maistas, o ne vyksta kulinarinės apeigos. O lietuviams įprasta, kad net jei virtuvės zona vos dviejų žingsnių pločio, o mylimiausias patiekalas – pica iš prekybos centro šaldytuvo, virtuvės baldai turi būti išskirtiniai ir pagaminti pagal individualų projektą.

Organizatorių archyvas

Taip, dėl virtuvės baldų lietuvius galima laikyti žymiai išrankesniais už norvegus, ir tame nėra nieko blogo. Be to, maži baldų gamintojai vis dar gali pasiūlyti konkurencingas kainas. Tik užsakovų požiūris į tokių baldų projektavimo ir gamybos procesą dažniausiai nesiskiria nuo norvegų, kurie virtuvės baldus tiesiog išsirenka iš populiarių parduotuvių. Iš pradžių pasiryžęs negailėti laiko ir pastangų savo svajonių virtuvei, visą savo energijos ir laiko limitą lietuviai išnaudoja interjero žurnalų ir katalogų vartymui. Tuomet pagal pažįstamų ir kaimynų rekomendacijas ieškosi korpusinių baldų gamintojo, kurio kainos nesikandžiotų. Ir... pradeda laukti rezultato, kuris juos priblokštų. 

Organizatorių archyvas

Jau daug metų nesikeičia požiūris, kad gamintojas turėtų padaryti visą darbą „nuo – iki“: ir kokybiškai suprojektuoti, ir madingas baldines medžiagas pasiūlyti ir, be jokios abejonės, kokybiškai pagaminti funkcionalius, ergonomiškus ir estetiškus baldus. Bet norint tikrai kokybiško rezultato, šito nepakanka. Tad ką reikia padaryti pačiam užsakovui, kad galutinis rezultatas nenuviltų? 

Organizatorių archyvas

Pirmiausia – rasti laiko savarankiškai apsilankyti interjero apdailos salonuose. Tam pritaria net patys korpusinių baldų gamintojai. Korpusinius baldus projektuojančios ir gaminančios įmonės vadovė Giedrė Stasiškienė sako, jog sąžiningas baldų gamintojas pats turėtų rekomenduoti užsakovui užsukti į kelis interjero apdailos salonus susipažinti su baldinių medžiagų, furnitūros pasirinkimu, o ne brukti tik tas medžiagas, su kuriomis jam pačiam patogiausia dirbti arba „turi geras kainas“. Apie baldines medžiagas, furnitūrą gamintojai turi pakankamai informacijos, bet nebūtinai žino viską. Specializuotuose baldinių medžiagų salonuose pristatomos naujausios kolekcijos, visai kitas baldinių medžiagų pasirinkimas ir medžiagų eksponavimo galimybės. Užsakovui dažnai kyla specifinių klausimų, į kuriuos geriausiai gali atsakyti salonų konsultantai. G. Stasiškienė pastebi, jog su užsakovais, kurie pirmiausia apsilanko interjero apdailos medžiagų salonuose, o tik po to kreipiasi į juos, paprastai jau turi ir aiškią savo virtuvės baldų viziją. 

Organizatorių archyvas

Pasak interjero apdailos medžiagų įmonės „Termopalas“ direktoriaus Paulius Urbelio, pagrindinių baldų dalių – korpuso ir fasado gamybai gali būti naudojamos įvairios baldinės medžiagos: laminuotos medienos drožlių plokštės (LMDP), natūralios medienos lukštas, aukšto slėgio laminatai. Skiriasi šių medžiagų kainos, spalvų, faktūrų pasirinkimas ir paskirtis. 

Organizatorių archyvas

Kodėl visa tai svarbu? Pasirodo, bent minimalus susipažinimas su baldinėmis medžiagomis gali padėti ir ženkliai sutaupyti. „Korpuso gamybai tenka apie 70-80 proc. virtuvės gamybai reikalingų medžiagų, bet tai nereiškia, jog korpusas turi būti pagamintas iš tos pačios brangios baldinės plokštės kaip ir fasadas, – sako P. Urbelis. – Didžioji dalis korpuso yra tiesiog nematoma, todėl investuoti į ją paprasčiausiai nepraktiška. Jokia tragedija rinktis šiek tiek pigesnes medžiagas, o baldų kokybė nenukentės“. Tuomet didesnę suplanuoto biudžeto dalį galima skirti brangesniems virtuvės baldų fasadams. Be to, kai kuriuose baldinių medžiagų salonuose siūloma išsirinkti ir kitas svarbias sudėtines virtuvės baldų dalis – stalviršį, kokybišką furnitūrą. 

Organizatorių archyvas

Antras svarbus patarimas – neignoruoti dizainerio. Nors kiekvienas lietuvis toks pat geras dizaineris kaip ir krepšinio treneris, vis tiek geriau konsultuotis su dizaino specialistais. Rimtose įmonėse paprastai dirba profesionalūs dizaineriai, kurie teikia baldų dizaino ir projektavimo paslaugas, bet geriau to iškart paklausti tiesiai šviesiai. Ir jeigu gamintojas neigiamai papurtys galvą, dar nereiškia, kad jis netinkamas – juk jo pagrindinis darbas – kokybiškai pagaminti, o ne užsiimti dizainu. Jeigu visą namų interjerą kuria profesionalus dizaineris, jis padės suprojektuoti ir virtuvės baldus. Tuomet virtuvės baldų projektavimo problema dažniausiai atkrenta savaime. Net jei reikalingi tik virtuvės baldai, vis tiek geriau susirasti nepriklausomą dizaino specialistą. Pasak dizainerio N. Kalinausko, klaidingai manoma, jog dizaineris svarbus „tik“ virtuvės fasadų spalvų ar faktūrų parinkimui. Dizaineris paprastai prižiūri ir baldų gamybos procesą ir padeda išvengti klaidų, kurių tik vartydami blizgius interjero žurnalus tiesiog nenumatysi. Svarbiausios dizainerio užduotys – ergonomiškas darbo zonos suplanavimas, funkcionalus baldų modulių išdėstymas, naudingas kiekvieno centimetro išnaudojimas. N. Kalinauskas įsitikinęs, jog profesionalus dizaineris, nesvarbu, jis dirba baldų įmonėje ar yra nepriklausomas, atkreips dėmesį į smulkmenas, kurių nepatyręs užsakovas tiesiog nežino. Tarkim, sumaniai paslėps gartraukio angą tarp viršutinės baldų dalies ir lubų ar baldų korpusui vietoj labai populiarios, tačiau visiškai nepraktiškos baltos plokštės parekomenduos šviesiai arba tamsiai pilką spalvą, kuri nėra tokia tepi ir įdomiai kontrastuoja su baltais indais. 

Organizatorių archyvas

Organizatorių archyvas

Žinoma, virtuvės baldams dizaineris parinks ir tinkamus, ir originalius fasadus. Pasak N. Kalinausko, pasaulines baldinių medžiagų dizaino madas diktuojantys gamintojai, tokie kaip italų „Cleaf“, austrų „RoHol“ pastaraisiais metais didžiausią dėmesį skiria netikėtoms, originalioms, pastelinėms spalvoms ir iškilių paviršių tekstūroms. „Pilkos, baltos ar žalsvos spalvos odos, drobės ar net šlifuoto aliuminio imitacijos sukuria subtilų netikėtumo įspūdį“, – pastebi dizaineris. Itin madingi įvairių spalvų sendinti ir reljefiniai paviršiai, kuriuos malonu liesti rankomis. Populiarumo nepraranda ir įvairios medienos natūraliu lukštu dengtos plokštės, tačiau jų spalvos gali būti įvairios. „Tarkim, ąžuolo lukštas labai madingas, tačiau jis nebūtinai turi būti orginalios faktūros, bet ir turėti įvairių spalvinių variacijų. Taip pat vis dar madingos ir egzotiškos medienos, pavyzdžiui, ebano lukštas“, – interjero dizaino tendencijų įžvalgomis dalinasi N. Kalinauskas.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis