Kaip iš sėklos užsiauginti avokadus, citrinmedžius ir kitus egzotinius augalus

Iš kelionės po šiltuosius kraštus galime parsivežti ne tik tokių suvenyrų, kurie skirti dulkėti lentynoje. Tai galėtų būti egzotiško vaisiaus kauliukas – jį pasodinus bus įdomu laukti, koks daigelis prasikals, kaip nauja gėlė atrodys.

Eksperimentavimo aistra

Jei mėgstate eksperimentuoti, iš egzotiškų vaisių kauliukų galite užsiauginti įstabių augalų. Juk gamtoje skanius vaisius brandinantys augalai auga tose pačiose vietovėse, kaip ir kitos į mūsų namus atkeliavusios kambarinės gėlės. Ką tik suvalgyto prinokusio vaisiaus sėklos yra labai šviežios, todėl augalai gerai sudygsta. Taip eksperimentuoti galima su ličių, anonų sėklomis. Gerai sudygsta ir papajų sėklos, iš kurių išauga puošnus papajinis melionmedis. Jis gali žydėti ir derėti, jei kambaryje bus šilta ir erdvu, o vazone – daug vietos.

Iš sėklų galima pasisėti ir kavamedžių; šių augalų lapai puošnūs, o žiedai kvapnūs. Jais augalas pasipuoš jau 5 – 6 gyvenimo metais. O skiautėtalapius fikusus (kitaip sakant, figmedžius) geriau dauginti ne sėklomis, o šakutėmis, nes jų vaisiai yra veisliniai, tad sėklos gali būti nedaigios.

Ką lemia... auklėjimas

Nuplovę sėklas nusausinkite minkštu popieriumi ir padžiovinkite. Daiginkite augalėlius drėgnoje ir šiltoje vietoje. Vieni jų sudygsta per keletą dienų, kitiems gali prireikti ir poros mėnesių. Tuomet augalus keletą kartų per dieną purkškite, stenkitės neperlaistyti ir neperdžiovinti žemės, saugokite nuo skersvėjų, skirkite jiems šviesiausią vietą ant palangės. Palaipsniui vis stiprėjantį augalą pratinkite prie įprastų kambario sąlygų. Žinoma, jie ne taip greitai ims žydėti ar megzti vaisius, kaip parduotuvėje įsigyti oranžerijos lepūnėliai. Bet tie sėjinukai, kurie išgyvens, nuo „vaikystės“ bus prisitaikę prie jūsų namų sąlygų ir priežiūros ypatumų. Tiesa, ir jų poreikių nereikėtų pamiršti. Papajos, kavamedžiai, avokadai mėgsta šilumą, o citrinmedžiai, apelsinmedžiai, granatmedžiai, skiautėtalapiai fikusai gerai auga tik vėsiuose kambariuose.

Granatmedis

Puikiais žiedais žydinčio granatmedžio (Punica granatum) sėklytes reikia sėti iš karto, kad jos nesudžiūtų. Dygsta jos apie porą mėnesių. Geriausia kiekvieną sėklytę iš karto sėti į atskirą indelį, nes daigelis gana trapus, tad sudėtinga persodinti. Tinka universali žemė. Auga granatmedis gana greitai, gerai jaučiasi ant saulėtos palangės, tik reikia pasaugoti nuo tiesioginių spindulių, kad nenudegintų lapų. Medelis geriausiai auga giliame ir siaurame vazone. Reikia laistyti gausiai, žemė negali perdžiūti, ryte ar vakare purkšti drungnu vandeniu. Artėjant rudeniui granatmedis dažniausiai numeta lapus, tačiau šiltame kambaryje gali žaliuoti ir net žydėti nesiilsėdamas. Peržydėjęs gali užsimegzti vaisių, bet jie nesubręsta. Augalas persodinamas esant reikalui. Iš granatmedžių galima formuoti įspūdingus bonsus, nes jų šakelės plonos ir paslankios.

Avokadas

Avokadas (Persea americana) greičiausiai užima pirmąją vietą tarp egzotiškų augalų, kuriuos lengviausia užsiauginti. Šis augalas labai greitai tampa medeliu, bet mažai vilties, kad jis žydės, o juo labiau derės. Prieš sėjant kauliuką nulupkite ir plačiuoju galu įsodinkite į žemę. Nors sėkla didelė, jos nereikia giliai užkasti – viršūnėlė turi kyšoti iš žemės. Ši turi būti smėlinga ir nuolat drėgna. Bet vazone berkite storą drenažo sluoksnį, nes šaknys nemėgsta susikaupusio vandens. Avokado lapai neilgaamžiai, krenta ir ruduoja. Kad labai neištįstų, augalą būtina genėti – iš pradžių viršūnę, vėliau ir šonines šakeles.

Dažniausios klaidos

X Jei egzotiniai vaisiai laikomi šaltyje, jų sėklos gali būti pašalusios ir tuomet jos nedygs. Neprinokusių vaisių sėklos taip pat gali būti nedaigios. Patikimiausia būtų atsivežti šiltuosiuose kraštuose suvalgytų vaisių sėklų.

X Kai sėjame egzotiško vaisiaus sėklytes, neįsivaizduojame, kokia veislė pakliuvo mums į rankas. Kad egzotiškas augalas gerai jaustųsi, teks labai atidžiai jį stebėti, pasitelkus savo intuiciją ir patirtį.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis