Žiemą žydėjusios gėlės turi pailsėti

Ne visi augalai paklūsta gamtos ritmui ir žiedus krauna tada, kai saulė vis aukščiau kopia dangumi. Yra tokių, kurių spalvingi žiedai skaidrino trumpas žiemos dienas, tad dabar jie nusipelno poilsio.

Puošnioji karpažolė

Shutterstock nuotr.

Šis augalas, dar vadinamas puansetija arba Kalėdų žvaigžde, net ir gerai prižiūrimas besibaigiant žiemai numeta puošnius lapus. Tinkamai auginama puošnioji karpažolė bėgant metams gali virsti įspūdingu kiekvieną žiemą žydinčiu krūmeliu. Kad taip nutiktų, dabar nužydėjusio augalo stiebus reikia nugenėti perpus, o laistyti retai. Po poros mėnesių, pavasario pabaigoje, gėlę persodinkite į kambariniams augalams skirtą žemę ir vėl pradėkite gausiai laistyti. Jai reikia šviesos ir šilumos, kas savaitę – trąšų. Norint suformuoti gražų krūmą augalą būtina reguliariai genėti. Tik atsargiai – baltos karpažolės „sultys“ nuodingos ir dirgina odą.

Ciklamenas

Jei tik žiemą namuose buvo pakankamai vėsu ir šviesu, juose žydėjo ir kvepėjo ciklamenai. Pavasariui atėjus jie žydėti nustoja. Tiesa, ne visuomet. Kai kurie augalai, tarsi supainioję metų laikus, ir toliau džiugina žiedais. Kad ir kaip ten būtų, kai gėlė peržydi ir naujų pumpurų nekrauna, ją reikia mažiau laistyti ir netręšti. Kai kurių veislių ciklamenai visai nudžiūsta, kitų dalis lapų lieka žaliuoti. Tuomet vazonėlį pastatykite į vėsesnę ir sausą patalpą, kad ciklamenas pailsėtų. Po 1 – 2 mėnesių, pamatę, kad vėl ima augti nauji lapeliai, pradėkite po nedaug laistyti, persodinkite į šviežią purų substratą. Virš žemės turi likti 1/3 gumbo. Gėlę laikykite vėsioje, šviesioje vietoje ir ji vėl pasipuoš žiedais.

Vėsiau ir tamsiau

Fotolia nuotr.

Ir kitus žiemą žydėjusius augalus: amarilius, plokštenius pavasarį reikia laikyti vėsesnėje, tamsesnėje vietoje ir mažiau laistyti. Bent vieną mėnesį, o dar geriau – du jie turi kaupti jėgas. Kol augalai ilsisi, jų nepersodinkite – pajudinus „miegančias“ šaknis gali greičiau įsimesti puvinys. Tik tada, kai pastebėsite, kad augalas atgyja, krauna lapelius ar leidžia naujas atžalas, jį reikia persodinti į derlingą žemę ir grąžinti į įprastas sąlygas.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis