4 receptų idėjos, kaip iš šiandienos valgio paruošti maistą rytojui

Kiekvieną mielą dieną šeimai gaminti pietus ir vakarienę galime ne kiekvienas. O jeigu ir galime, ar visada užtenka fantazijos, kuo pamaloninsime namiškius rytoj? Pamėginkite iš vakarienei skirto patiekalo likučių kitą dieną paruošti visiškai naują, vakar dienos valgio neprimenantį patiekalą.

Turkiškas sūrio pyragas ir daržovių pyragėliai su kariu

Vakarienei – sūrio pyragas
(4 porcijos )
Reikės: 2 raudonų saldžiųjų paprikų, 1 baklažano, 2 bulvių, 1 cukinijos, 2 šaukštelių pankolių sėklų (galima ir be jų), 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, 150 g raudonųjų skaldytų lęšių, 1 stiklinės karšto mėsos sultinio, 250 g halumio (ožkų pieno sūris „Halloumi“, rasite prekybos centruose), šviežių petražolių lapelių.

Lęšius užmerkite, tegu pastovi pusvalandį, tada nuplaukite, nusausinkite. Paprikas, baklažaną, cukiniją, nuskustas bulves supjaustykite kubeliais, sūrį – į 8 griežinėlius. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Daržoves, lęšius ir pankolių sėklas sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite aliejumi ir rankomis viską sumaišykite. Dėkite į orkaitę ir kepkite 30 minučių. Tada apibarstykite lęšiais, užpilkite karštą mėsos sultinį ir kepkite dar 15–20 minučių. Pyragą išimkite, ant jo viršaus išdėliokite sūrio gabalėlius taip, kad pjaustant po gabaliuką tektų vienai porcijai. Perstatykite kepimo indą aukščiau ant grotelių ir kepkite dar 8–10 minučių, kol sūris parusvės. Patiekite apibarstę petražolėmis su šilta čiabata.

Rytdienai – pyragėliai
(12 pyragėlių)

Reikės: likusio turkiško pyrago be sūrio (apie 600 g), 1–2 šaukštų kario pastos, 6 šaukštų susmulkintų kalendrų, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, 6 tešlos lakštų (filo tešlos), 75 g lydyto sviesto.

Nuo pyrago likusias daržoves, kario pastą ir sukapotas kalendras šiek tiek pasmulkinkite elektriniu smulkintuvu, pagardinkite druska ir pipirais. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Tešlos lakštą šepetėliu ištepkite lydytu sviestu ir perpjaukite išilgai per pusę. Ant kiekvienos lakšto pusės apačios dėkite po 2 šaukštus daržovių mišinio ir sulankstykite tešlos juostas į trikampėlius – jų bus dvylika. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite lydytu sviestu. Kepkite apie 10 minučių, kol gražiai paruduos.

Keptas kiaulienos kumpis su salierų koše ir daržovių sriuba su saldžiarūgšte kiauliena

Kiaulienos kumpis (vakarienei)
(4 porcijos)

Reikės: 1 šaukšto druskos, 1,5 kg kiaulienos kumpio be kaulo (gali būti su oda), 5 sukapotų šalavijų lapelių, 1 citrinos tarkuotos žievelės, 4 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2 didelių svogūnų, supjaustytų ketvirčiais, 4 skiltelių česnakų (neluptų), 1 kg bulvių, 2 skiltelių česnakų (sutraiškytų), 500 g pasmulkintų pievagrybių, šviežių susmulkintų petražolių lapelių. Salierų košei paruošti: 30 g sviesto, 2 svogūnų, 2 skiltelių česnakų, 1 saliero gumbo (apie 500 g), nulupto ir supjautyto kubeliais, druskos ir maltų juodųjų pipirų, maltų muskatų.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Druska įtrinkite kumpį. Sumaišykite susmulkintus šalavijus su citrinos žievele, dviem šaukšteliais aliejaus ir įtrinkite mėsą. Dėkite į kepimo indą ir kepkite 30 minučių, tada šalia mėsos sudėkite svogūnų ketvirčius, neluptas česnakų skilteles ir kepkite dar 1 valandą. Išimkite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių pastovėti.
Bulves išvirkite, nusunkite (nuovirą palikite atskirai).
Į storadugnį puodą sudėkite pusę kiekio sviesto, susmulkintus svogūnus ir česnakus ir uždengę patroškinkite 5 minutes. Tada sudėkite salierą, uždenkite dangčiu ir patroškinkite dar 5 minutes. Įpilkite bulvių nuoviro (apie 500 ml), uždenkite ir virkite apie 20 minučių, kol salieras suminkštės. Skystį nupilkite (pasilikite rytdienai), pagarinkite ant silpnos ugnies. Gerai išmaišykite su likusiu sviestu ir paskaninkite prieskoniais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintus česnakus ir į kelias dalis perpjautus pievagrybius. Kepinkite 3–4 minutes, retkarčiais pamaišydami. Paskaninkite druska, pipirais ir petražolių lapeliais. Patiekite mėsą su koše, grybais ir bulvėmis.

Daržovių sriuba (rytojui)

(4 porcijos)
Reikės: 200 g likusių bulvių, apkeptų svogūnų ir česnakų likučio, 200 g likusios salierų košės, druskos ir maltų juodųjų pipirų, 2–3 šaukštų tailandietiško sojų ir sezamų padažo „Hoisin“ (rasite prekybos centruose), šlakelio saulėgrąžų aliejaus, 4 susmulkintų svogūnų laiškų.

Bulves, svogūnus ir česnakus supjaustykite, sudėkite į puodą su likusiu daržovių nuoviru, pripilkite karšto vandens, kad būtų 1 litras skysčio. Virkite 5 minutes. Tada sudėkite salierų košę ir nustatę nedidelį karštį pavirkite dar 5 minutes. Pagardinkite prieskoniais, druska ir sutrinkite elektriniu trintuvu.
Likusį kumpį supjaustykite pailgais gabaliukais ir sumaišykite su padažu. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsos gabaliukus, svogūnų laiškus ir maišydami kepkite 5 minutes. Į lėkštes įpilkite po samtį sriubos ir įdėkite po šaukštą mėsos. Pabarstykite šviežiais maltais juodaisiais pipirais.

Lašišos su petražolių padažu ir lašišų suflė

Keptos lašišos (vakarienei)
(4 porcijos)

Reikės: 600 g lašišų filė, druskos, maltų juodųjų pipirų, apkepintų susmulkintų pankolių, šviežių bulvių ir brokolių patiekti. Petražolių padažui paruošti: apie 60 g šviežių petražolių lapelių, 1 citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių, 50 g pakepintų susmulkintų migdolų, 100 ml alyvuogių aliejaus, 3 šaukštų tarkuoto parmezano.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Į smulkintuvą sudėkite petražoles, migdolus ir citrinos žievelę. Smulkinkite, kol pasidarys aliejinga tyrė. Tada sudėkite parmezaną ir dar pasmulkinkite.
Lašišas sudėkite odos puse ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Apšlakstykite citrinos sultimis, apibarstykite druska ir pipirais. Viršų aptepkite petražolių padažu (3 šaukštais). Kepkite 15 minučių, išimkite iš orkaitės, palikite 5 minutes pastovėti, užtepkite likusį padažą ir patiekite su virtomis bulvėmis.

Lašišų suflė (rytojui)
(3 porcijos)

Reikės: 3 šaukštų tarkuoto parmezano, apie 150 g keptų lašišų be odos, 2 didelių kiaušinių, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, 125 g ožkų pieno sūrio, 3 šaukštų grietinėlės (35 proc. riebumo), išplaktos su trupučiu druskos, 3 karščiui atsparių keraminių indelių, išteptų sviestu.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Tarkuotu parmezanu pabarstykite kepimo indelių dugną ir sieneles. Likusį sūrį atidėkite. Į kepimo indelius vienodai padaliję sudėkite susmulkintas lašišas. Atskirkite kiaušinių baltymus ir su žiupsneliu druskos išplakite iki tirštų putų. Kitame dubenyje suplakite trynius su ožkų pieno sūriu, grietinėle, likusiu parmezanu, druska ir pipirais.
Kiaušinių baltymus atsargiai įmaišykite į sūrių masę, ją po lygiai paskirstykite į kiekvieną indelį ant susmulkintų lašišų ir kepkite orkaitėje apie 12–15 minučių, kol suflė iškils ir paruduos. Patiekite su likusiu petražolių padažu.

Vištų šlaunelių troškinys ir vištienos plovas

Šlaunelių troškinys (vakarienei)
(4 porcijos)

Reikės: 12 vištų šlaunelių su odelėmis, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 500 g nedidelių šviežių morkyčių, 2 didelių griežinėliais supjaustytų porų, keleto šviežių petražolių ir čiobrelių šakelių, druskos ir maltų juodųjų pipirų, 150 ml grietinėlės (35 proc. riebumo), 2 šaukštelių angliškų garstyčių su grūdeliais.

Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Į kepimo skardą vieną prie kitos sudėkite šlauneles ir kepkite, kol odelės taps auksinės spalvos. Taip pat apkepkite kitą šlaunelių pusę, tada jas išimkite iš skardos, atidėkite į šoną. Iš skardos išpilkite riebalus, įpilkite aliejų, sudėkite morkytes ir porus, pakepinkite 5 minutes. Daržoves perdėkite į indą, kuriame troškinsite, sudėkite žalumynų šakeles, paskaninkite druska ir pipirais. Ant viršaus sudėkite šlauneles, dar užberkite druskos, pipirų, įpilkite apie 500 ml vandens (tiek, kad apsemtų mėsą). Uždenkite dangčiu arba folija, troškinkite 30 minučių, tada nudenkite ir troškinkite dar 20 minučių. Padažo perteklių nupilkite į atskirą indą. Vištieną apdenkite folija ir palikite šiltai. Padažą sumaišykite su grietinėle, plakite keletą minučių, sudėkite garstyčias ir prieskonius, išmaišykite. Vištų šlauneles patiekite su grietinėlės padažu. Prie jų tiks bulvės, pupelės, žirneliai.

Vištienos plovas (rytojui)
(4 porcijos)

Reikės: 1 šaukšto saulėgrąžų aliejaus, 1 raudonojo ir 1 baltojo susmulkintų svogūnų, 1 smulkiai supjaustytos raudonos aitriosios paprikos be sėkliukių, 1 sutraiškytos česnakų skiltelės, 2 šaukštelių kmynų sėklų, gero žiupsnio malto cinamono, 200 g basmati ryžių, 600 ml karšto vištienos sultinio, 16 išmirkytų džiovintų abrikosų puselių, 4 ar 6 vakar troškintų šlaunelių (be odos, mėsą nuimkite nuo kaulų), likusių morkų ir porų, 1 apelsino žievelės ir sulčių, šviežių petražolių lapelių, saujelės pistacijų.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite 7 minutes, kol pagels ir suminkštės. Šaukštu išimkite trečdalį svogūnų ir atidėkite į šalį.
Į keptuvę sudėkite aitriąją papriką, česnakus, kmynus, cinamoną, pakepinkite 1 minutę, tada sudėkite ryžius ir gerai išmaišykite. Supilkite sultinį, sumeskite abrikosus ir, kai užvirs, sumažinkite ugnį. Uždenkite ir dar kaitinkite apie 10–15 minučių, kol sultinys susigers į ryžius. Kol ryžiai brinks, dangtis tegul visąlaik būna uždengtas. Tada sudėkite vištienos gabaliukus ir daržoves, supilkite apelsinų sultis ir sumeskite žieveles. Troškinkite dar 7 minutes. Patiekite apibarstę likusiais apkepintais svogūnais ir petražolių lapeliais.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis