Architektė pataria: kaip perplanuoti 63 kv.m. butą

Laukiame Jūsų konkrečių problemų su buto/namo planais el. paštu manonamai@delfi.lt. O šiandien sprendžiame Vytenio problemą.

Klausimas:

Aš vardu Vytenis, esame 4 asmenų šeima. Pridedu buto planą. Mūsų butas 2 kambarių, 63 kv.m. ploto. Šiuo metu svetainė ir virtuvė yra bendroje erdvėje. Noras – pertvarkyti butą į trijų kambarių, dabartinį miegamąjį paverčiant vaikų kambariu. Mintis – naikinti drabužinę ir pertvarą tarp svetainės ir koridoriaus, šią erdvę dalinti maždaug perpus, dabartinės virtuvės vietoje (prie lango, neužimant viso virtuvės ploto) atitverti naują kambarį. Erdvėje tarp naujo planuojamo kambario (drabužinės vietoje) įrengti virtuvę.

Klausimas: norime įrengti 3 kambarius. Kokie būtų pasiūlymai išdėstyti erdves, optimaliausiai ir racionaliai išnaudojant vietą patogiam gyvenimui

Atsakymas:

Esamas Vytenio buto išplanavimas atrodo pakankamai erdvus ir funkcionalus dviems gyventojams, tačiau, kad patogiai įsikurtų keturių asmenų šeima, reikia pasukti galvą: erdvė ta pati, o poreikių kur kas daugiau.

Variantų, kaip būtų galima dabartinę virtuvės/svetainės/drabužinės erdvę padalinti į du kambarius ir virtuvę, nėra daug. Apsvarsčiau kelis galimus būdus, kaip pertvarkyti butą, nekeičiant san.mazgų vietos. Atsisakius esamos drabužinės, dalinu visą patalpą beveik per pusę taip, kad abiejose dalyse būtų langai. Dešinėje pusėje – miegamasis, kairėje – svetainė su virtuve. Atvirkščias variantas turėtų savų pliusų, tačiau jo nesiūlau, nes sudėtingiau būtų pajungti virtuvės komunikacijas. 

Mano pateiktame išplanavime tiek suaugusiųjų miegamajame, tiek vaikų kambaryje yra pakankamai vietos, tad su baldų parinkimu ir išdėstymu neturėtų kilti problemų. Tuo tarpu virtuvei ir svetainei tenka dalintis vieną patalpą, norint, kad nei viena iš jų neliktų be dienos šviesos. Tiesa, net ir taip išdėsčius zonas, reikia turėti omenyje, kad maisto gaminimui apsiniaukusią dieną natūralios šviesos truks, ypač, jei langai ne į pietų pusę. Tai išspręstų neintensyvios taupios lemputės, pavyzdžiui, LED juostelė, tvirtinama po kabančiomis spintelėmis.

Kad ir kaip norėtųsi taupyti vietą, bendroje erdvėje numačiau valgomojo stalą – manau, turint vaikų, daugiau dėmesio skiriama maitinimuisi, neužtenka baro tipo staliuko greitam užkandžiui. Dėl tos pačios priežasties ir virtuvės baldams išskyriau daugiau vietos, „nuskriausdama“ svetainės zoną.

Teikiant pasiūlymus, bandau įsivaizduoti tipinę, „universalią“ šeimą, tačiau tokiame bute kaip šis, kur principinių išplanavimo variantų yra vos keli, didžiausią efektą, ieškant optimalaus ir racionalaus sprendimo, duotų individualių poreikių išsiaiškinimas ir dėmesys smulkmenoms: kiek vietos išskirti virtuvei, kiek – rūbų laikymui; ar prieškambarį atskirti nuo virtuvės/svetainės (jei nenorite, kad įžengus į butą iš karto matytųsi gyvenamasis kambarys), ar kaip tik pageidaujate įleisti dienos šviesą į koridorių. Galų gale, kaip leidžiate laisvalaikį su šeima – ar žiūrite televizorių, ar žaidžiate stalo žaidimus, o gal turite tuntą riedučių, pačiūžų ir kamuolių, apie kurių sandėliavimą būtinai reikėtų pagalvoti?

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis