Kaip prižiūrėti namuose esančius baldus

Be abejonės, visi norėtume, kad namuose esantys baldai kuo ilgiau atrodytų tarsi nauji. Kokius baldus pasirinkti ir kaip juos prižiūrėti, kad jaukiais namais džiaugtumėtės ne vienerius metus?

MEDINIŲ BALDŲ PRIEŽIŪRA

Renkantis medinius baldus, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į pačią medieną, bet ir į baldo paviršių. Įprastai medinių baldų paviršius būna lakuotas, alyvuotas, dažytas arba vaškuotas. „Patvariausi ir mažiausiai priežiūros reikalaujantys yra lakuoti paviršiai. Jautriausi – alyvuoti ir vaškuoti. Alyvuotus medinius baldus būtina atnaujinti vieną kartą per metus, taip bus ilgiau išsaugoma natūrali medžio spalva. Prieš renkantis baldus su tokiu paviršiumi, turėtumėte prisiminti, kad juos galima valyti tik su specialiomis priemonėmis. Dažytus ir lakuotus galima valyti paprastai, tačiau vis dėl to taip pat rekomenduojama rinktis specialias šiems paviršiams skirtas priemones“, – pataria „Magrės baldai“ pardavimų vadovė Inga Juodvalkytė.

Nereikėtų pamiršti, kad visi medinių baldų paviršiai daugiau ar mažiau jautrūs aplinkos poveikiui, todėl neturėtų būti statomi arti šilumos šaltinio ir lango. Nuo lango sklindanti šiluma ir saulės spinduliai gali pakenkti – baldas ims skilinėti, keisti spalvą. Taip pat paviršius reikėtų saugoti nuo drėgmės. Šiuo atveju gali padėti specialūs lakai, kurie yra atsparūs tiek cheminiam, tiek mechaniniam poveikiui.

MEDŽIAGINIŲ BALDŲ PRIEŽIŪRA

Minkštieji baldai – bene esminis kiekvieno interjero akcentas. Tačiau dauguma susiduria su dilema, kokį paviršių pasirinkti – odinį ar medžiaginį. Tiek vienas, tiek kitas variantas turi savo pliusų ir minusų, kuriuos būtina įvertinti iš anksto. Medžiaginiai audiniai būna įvairesni tiek savo tekstūra, tiek spalvine gama ir raštais, todėl jų pagalba galima lengviau suteikti interjerui žaismingumo.

„Magrės baldai“ pardavimų vadovė Inga teigia, kad šiuo metu minkštųjų baldų gobelenų mada padiktuota skandinaviškojo minimalizmo – vyrauja vienspalviai audiniai, minkštųjų baldų puošmena – žakardinio audinio pagalvėlės, kurios išsiskiria savitais akcentais: gėlėmis, rombais, apskritimais ir t.t. Taip pat madingi lygūs šeniliniai, vadinami maišo pynimo, audiniai. Tačiau pirkėjams itin aktuali ne tik išvaizda, bet ir medžiagos patvarumas, todėl populiariausi yra lengvai valomi, nesunkiai prižiūrimi ir trinčiai atsparūs audiniai.

Tiems, kurie nenori vargti su minkštų baldų priežiūra, Inga siūlo atkreipti dėmesį į audinius su teflono danga: „Audiniai, kurių paviršiai yra padengti vandens ar purvo nepralaidžia teflono danga yra lengviausiai prižiūrimi ir valomi. Nuo tokių paviršių nesunku pašalinti dažniausiai namuose pasitaikančias dėmes, nereikia rūpintis, kad audinys gali prarasti formą ar nublukti. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad siūlomi audiniai su teflono danga taip pat yra skirtingi. Jei padengtas tik viršutinis sluoksnis, audinys nebus toks patvarus, teflono danga gali nusitrinti po penkių-šešių metų valant ir prižiūrint namų sąlygomis. Tačiau yra audinių, kurie gamybos procese audžiami iš siūlų su teflonu. Šie audiniai naudojant bus ilgaamžiškesni, patvaresni.“

Kiekvienu atveju audinio bei natūralios odos ilgaamžiškumas labai priklauso nuo baldo naudojimo bei priežiūros, todėl kartu su baldu vertėtų įsigyti ir baldų priežiūros priemonių. Įsigijus naujus baldus rekomenduojama viršutinį paviršių impregnuoti specialiomis apmušalų priežiūrai skirtomis priemonėmis, tuomet valyti baldus bus daug lengviau. Apsauginės priemonės sudaro ant audinio paviršiaus plėvelę, nepralaidžią purvui, drėgmei ir riebalams, kuri nekeičia audinio spalvos.

ODINIŲ BALDŲ PRIEŽIŪRA

Jei turite mažų vaikų ir labiausiai bijote dėmių ant savo naujo baldo – praktiškiausias sprendimas bus natūrali oda. Tačiau jei nerimaujate dėl augintinių įdrėskimų, odiniai baldai nebus pats geriausias pasirinkimas.

Baldai pagaminti iš natūralios odos yra praktiškesni, tačiau reikalauja daugiau priežiūros. Kiekvienu atveju audinio bei natūralios odos ilgaamžiškumas labai priklauso nuo baldo naudojimo bei priežiūros, todėl kartu su baldu vertėtų įsigyti ir specialių odinių baldų priežiūrai skirtų priemonių ir nepamiršti impregnuoti viršutinio paviršiaus.

Nenaudokite batų priežiūros priemonių, priemonių, kuriuose yra tirpiklių, chemikalų ar impregnavimo priemonių su alkoholiu ir t.t.

„Kaip ir Jūsų odai, taip ir baldų odai reikia reguliarios priežiūros ir valymo. Pirmalaikį jūsų odinės sofos senėjimą labiausiai nulemia nematomi faktoriai, todėl saugokite savo minkštuosius baldus. Odinius baldus reikia statyti toliau nuo radiatorių, orlaidžių ir oro kondicionierių, kad išvengtumėte staigių temperatūros ir drėgmės pokyčių (atstumas turėtų būti mažiausiai 30cm), – pataria Inga. – Juos valykite specialiomis riebalų ar vaško turinčiomis priemonėmis, retkarčiais pravėrę langą leiskite jiems prisigerti drėgmės. Taip apsaugosite odą nuo išdžiuvimo ir skilinėjimo. Jei namuose turite gyvūnų, odinius baldus reikėtų saugoti ne tik nuo jų nagų, bet ir nuo seilių bei prakaito, neigiamai veikiančio odą“.

Nepamirškite reguliariai valyti savo odinių baldų: dulkes geriausia nuvalyti minkšta šluoste ar dulkiu siurbliu, uždėję antgalį, skirtą baldams prižiūrėti. Jei ant jūsų odinio baldo atsirado dėmė, jos valymui naudokite sausus vatos gabalėlius. Juos suvilgykite distiliuotu kambario temperatūros vandeniu ir švelniai, sukamaisiais judesiais, valykite dėmę nuo kraštų link centro. Nusausinkite minkšta šluoste. Jei vanduo nepadeda, valykite dėmę su specialiu neutraliu, odai skirtu muilu arba specialia, odai valyti skirta priemone. Suvilgykite nedidelį vatos gabalėlį distiliuotu vandeniu ir muilu bei valykite dėmę švelniais sukamaisiais judesiais. Nusausinkite švaria šluoste. Niekuomet nenaudokite valymo produktų, pagamintų skiediklio pagrindu, tokių, kaip terpentinas ar benzinas. Sunkiau išvalomoms dėmės panaikinti naudokite specialių valymo pieštuką, pagal naudojimosi instrukciją.

Užsakymo nr.: PT_67504982

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis