Ekspertai pataria: mažos gudrybės šiltnamiui

Šiltnamiai ir šiltlysvės tapo būtina kiekvieno sodo dalimi. Šitnamiais PORTA prekiaujanti įmonė „Averto“ (www.averto.lt) pastebi, kad „šaltąja“ plėvele dengtos šiltlysvės mūsų klimate sudaro augalams tokias sąlygas, lyg jie augtų pietuose.

„Daug kas mano, kad gero derliaus garantas – brangus ir gerai įrengtas šiltnamis. Be abejo, jis padidina sėkmės tikimybę. Tačiau šiltnamio užtikrinamas derlingumas labai priklauso ir nuo įvairių „mažų gudrybių“, – teigia įmonės atstovai.

Pateikiame paprastas, bet naudingas gudrybes:

– Atidžiai rinkitės kultūrų, kurias ketinate auginti, rūšis ir hibridus. Geriau auginti specialiai šiltnamiuose sukurtas veisles. Pavyzdžiui, agurkų hibridai, skirti auginti dengtame grunte, yra pritaikyti aukštesnei temperatūrai ir oro drėgnumui, gerai auga ir šakojasi, pasižymi ilgu vaisių derėjimo periodu. Dauguma šiuolaikinių šiltnamiuose auginti skirtų agurkų hibridų – partenokarpiniai, su moteriškais žiedais, atsparūs miltligei, šaknų puviniams, rauplėms.

Averto.lt nuosavybė

– Agurkų sėklos išsaugo daigumą kelerius metus. Derlingiausi augalai užauga ne iš šviežių, praėjusių metų sėklų, o iš prieš 2–3 metus pasodintų sėklų. Siekiant padidinti derlingumą, naujas sėklas prieš sėjant galima pašildyti.

Averto.lt nuosavybė

– Viename šiltnamyje nepatariama sodinti pomidorus ir agurkus – jiems reikia skirtingų sąlygų. Esant dideliam oro drėgnumui ir aukštai temperatūrai, kurių reikia, kad agurkai gerai vystytųsi, pomidorai blogai apdulkinami ir pradeda sirgti. Kartu su pomidorais gerai auginti paprikas ir baklažanus. Puikus pomidorų kaimynas – šilumą mėgstantis bazilikas, kurį galima pasodinti lysvių kraštuose.

Averto.lt nuosavybė

– Daugelis augalų ligų perduodamos su sėklomis, todėl prieš sėdami jas apdorokite. Plačiausią poveikį turi visiems žinomas kalio permanganatas. Beicavimas vykdomas 1 proc. kalio permanganato tirpale: 1 g kalio permanganato ištirpinamas pusėje stiklinės (100 ml) šilto vandens, gaunasi beveik juodos spalvos tirpalas. Sėklos dedamos į maišelį iš neaustinės medžiagos ir įdedamos į tirpalą 20 minučių. Po to, neišimant iš maišelio, praplaunamos šaltame virintame vandenyje.

Averto.lt nuosavybė

– Sėklų kalibravimas leidžia užtikrinti, kad daigai bus tolygesni. Agurkų ir pomidorų sėklas galima kalibruoti pagal tankį, įdedant jas į 5 proc. valgomosios druskos tirpalą (50 g druskos 1 l vandens). Kai sėklos nusistovi, į paviršių pakilusios sėklos nupilamos kartu su vandeniu. Nuo stambių, į dugną nusėdusių sėklų nuplaunama druska, jos išbarstomos plonu sluoksniu ant popieriaus ir išdžiovinamos.

Averto.lt nuosavybė

– Siekiant padidinti moliūginių kultūrų daigumą ir moteriškų žiedų skaičių, sėklos šildomos. Agurkų ir kitų moliūginių šeimos augalų (patisonų, moliūgų, aguročių) sėklas galima šildyti orkaitėje 2–4 valandas 50 laipsnių temperatūroje, išbarsčius ne storesniu nei 1 cm sluoksniu. Temperatūra didinama palaipsniui, sėklos šildant pamaišomos. Galima šildyti sėklas karštame vandenyje, dedant jas į termosą su tokios pat temperatūros vandeniu.

– Šiltnamyje auginamų pomidorų geriau nelaistyti lietinimo būdu. Laistymas prie šaknų – viena iš fitoftoros profilaktikos priemonių.

Averto.lt nuosavybė

– Nelaikykite šiltnamiuose atviros dirvos. Užmulčiuokite ją 2–3 cm puvenų ar komposto sluoksniu. Jei tai neįmanoma, mulčiavimui naudokite šiaudus arba išdžiovintą žolę ir denkite storesniu sluoksniu. Mulčiuodami lysves jaunomis dilgelėmis, ne tik užtikrinsite teigiamą poveikį augalų augimui ir vaisių derėjimui, bet ir atbaidysite šliužus ir sraiges.

Daugiau informacijos apie „PORTA“ šiltnamį ir naudingų sprendimų Jūsų sodui galite rasti ČIA: www.averto.lt

Užsakymo nr.: PT_67645844

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis