Naujausios dizaino tendencijos iš parodos Londone

Kaip ir kiekvienais metais Čelsio dizaino centras surengė Londono Dizaino savaitę, kurios metu didžiausios ir pasaulyje pripažintos kompanijos pristato naujausius gaminius ir interjero tendencijas.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Šiais metais ypatingas dėmesys buvo skiriamas žmogui, kuris yra smalsus, svajojantis, drąsus, keliaujantis ir šiek tiek sentimentalus. Būtent visas šias savybes mėginama perkelti į žmogaus veidrodį – namus. Džiaugiuosi matydama šias tendencijas didžiojoje rinkoje. Visad skatinu klientus aklai nesekti gražių paveikslėlių ir nebijoti kurti unikalių namų, kurie atspindėtų būtent jų pomėgius ir gyvenimo būdą. Daugumoje šiuolaikinių namų interjerų būtent to ir pasigendu. Taip pamėgtas skandinaviškas stilius dažnai pavirsta jaukumą praradusiu ir monotonišku viešbučio kambario stiliumi.

Atverk duris pasaulio kultūroms

Paisley – tai ornamentinis, lašo formos ir smailėjantis gėlių motyvas, kildinamas iš Indijos ir Persijos. Tai vienas ryškiausių po dešimtmečio sugrįžtantis raštas, kuriuo puošiasi tokios kompanijos, kaip Mulberry. Kadangi šis raštas dažniausiai yra pakankamai gyvas bei ryškus, siūlau naudoti jį tik namų akcentams, kuriuos būtų lengva pakeisti atsibodus. Nors ko gero dauguma yra vis dar pavargę nuo šio rašto, manau reikia nepamiršti, jog šįkart jis sugrįžta skritinguose spalvų gamose. Tai ryškiaspalves skareles primenančios spalvų variacijos arba priešingai stipriai nuslopintos spalvos kaip samaninė žalsva arba raudonojo vyno rausva.

Norintiems šiek tiek paeksperimentuoti siūlau vienspalves užuolaidas dienos metu surišti plačiomis Paisley rašto juostomis, tai daug nekainuos ir bus lengva pakeisti atsibodus. Paisley raštus taip pat galite naudoti dekoruojant valgomąjį stalą, ar atnaujinant mikštųjų baldų aksesuarus.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Etniški ir afrikietiškų raštų stambūs motyvai

Naudodami tokio tipo raštus į savo interjerus galite lengvai įnešti populiarių apelsininių ir geltonų tonų, kurie kaip mat pavers jūsų interjerą daug pozityvesniu ir suteiks šiltumo jausmo.

Noriu priminti, jog visi pasiskolinti kitų kultūrų raštai neturi būti griežtai autentiški. Čia siūlau naudoti sumodernizuotas jų versijas, taip bus daug lengviau juos derinti ir komponuoti drauge. Egzotiškų raštų improvizacijos ir modernizuotos versijos neįpareigos kurti tik vienos temos, bet leis kurti vientisą audinių koliažą nesudarant netvarkingo vaizdo.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Nespalvotai

Nemėgstantiems ar prisibijantiems spalvų siūlomas itin populiarus Monochrome stilius. Tie patys afrikietiškų motyvų raštai gali atrodyti kur kas kitaip pateikti juoda-balta kontrasto principu. Šio tipo stilius gali atrodyti labai prabangiai ir įdomiai, jei žinosite keletą svarbių momentų. Nebijokite maišyti skirtingų stilių ir raštų. Jei pasirinkote dvi dominuojančias spalvas, namai ar tam tikras kambarys gali atrodyti šaltokai ir nuobodžiai, norėdami to išvengti rinkitės skirtingas tekstūras ir raštus. Skirtingų sienų paviršiai gali skirtis, net jei sienos bus ir vienos spalvos, jei renkatės papildomus kilimėlius ar minkštų dalių aksesuarus rinkitės juos skirtingų audinių, nebijokite, spalva atliks savo darbą ir išlaikys vientisumą. Taip pat nepamirškite, jog šiam stiliui būdinga viena dominuojanti detalė, tai gali būti šviestuvas, meno kūrinys ar vienas/keletas baldų.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Metų spalva

Dizaino savaitės metu taip pat didelis dėmesys buvo skiriamas metų spalvai Marsalai. Marsala – tai šilta, natūrali rusvai raudona, primenanti raudono vyno spalvą. Ją galite naudoti baldų apmušalams, sunkesnių audinių, aksomo ar net odos pavidale. Jei interjeras neutralus, taip jam suteiksite centrinį akcentą. Jei esate drąsesni, siūlau vieną iš kambario sienų paversti pagrindine ir nudažyti Marsalos spalva, taip kambarys įgaus jaukumo ir gylio, nebijokite mažų patalpų dažyti tamsiomis spalvomis. Taip pat nebūtina naudoti vien tik vienspalvių šios spalvos audinių, tai gali būti tik nedidelis jos motyvas, juostelės ar vienas iš ornamentų. Kadangi spalva yra natūrali ir žemiška, ją derinti nekils problemų. Kiti neutralūs, pasteliniai rusvi, žalsvi ir pilki atspalviai tokio tipo spalvą pavers dar sodresne ir suteiks prabangos jausmo ne tik klasikiniui, bet ir moderniam interjerui.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Nostalgija ir kompiuteriniai žaidimai

Turiu pripažinti, ši dalis yra viena linksmiausių ir inovatiškiausių šiais metais. Tai senovinių kompiuterinių žaidimų motyvai, įžūlios spalvos ir akį traukiantys geometriniai raštai su moderniu prieskoniu. Tai pakankamai intensyvu ir vasariška, labai jaunatviška. Manau, toks energija trykštantis stilius puikiai tiktų vaikų, ar laisvalaikio – žaidimų kambariams, tam netikėtam kambario siurprizui sukurti. Ir ypatingai lauko baldams, kuriais gaila lietuviškas klimatas neleidžia džiaugtis taip ilgai, kaip norėtųsi.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Maišykite, kiek širdis geidžia

Tai dar viena ryški ir kiek chaotiška šių metų tendencija. Stilingas maišymas yra menas, tad labai lengva suklysti ir įvelti kičo ar netvarkos pojūtį. Nors dauguma iš mūsų vis mieliau žiūrime į 60-ųjų stiliaus baldus modernaus interjero kontraste, tačiau šįkart maišymas yra kur kas brutalesnis. Dizaineriai siūlo skoningai laužyti taisykles ir maišyti tradicinius raštus su griežtomis moderniomis geometrinėmis formomis, gėlėtus pastelinius su ryškiaspalviais šaukiančiais etniškais ar bet kokiais kitais patinkančiais. Šįkart niekas už tai pirštu grūmoti negali.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Tendencijos yra jau toks dalykas: nuo vieno kraštutinumo iki kito, nuo visiško neutralaus minimalumo iki ryškaus ir šaukiančio eklektiško. Manau, didžiausias naujų tendencijų pliusas yra tai, jog į savo esamus ar naujai norimus sukurti interjerus mes pažiūrime iš kitos prizmės, ir visai nebūtina perdekoruoti visų namų iš naujo ar stengtis tas tendencijas prisijaukinti, bet keletas mažesnių ar didesnių širdžiai mielų pokyčių visad bus į naudą. Maži mus supantys pakitimai skatina ir kitus didesnius mūsų gyvenimo pakitimus.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis