Kaip laikyti hiacintų gumbasvogūnius

Daugumos mūsų namuose pavasarį vazonuose pražįsta hiacintai. Jų gražūs spalvingi žiedai ne tik puošia interjerą, bet ir skleidžia stiprų malonų aromatą. Gėlėms nužydėjus, jų gumbasvogūnių jokiu būdu nereikėtų išmesti – palaikykite juos, kol galėsite sodinti lauke. Jie gali žydėti dar kartą, tik reikia teisingai juos persodinti – ne per anksti, ir ne per vėlai.

Visų pirma, kol hiacintai dar žydi, labai svarbu juos reguliariai laistyti. Kaip visiems pavasariniams augalams, hiacintams patinka drėgna žemė. Nuolatinei drėgmei užtikrinti galite naudoti samanas. Taip pat svarbu, kad tik dalis gumbasvogūnio būtų žemėje, o daugiau kaip pusė jo turi būti paviršiuje, kitaip jis gali pradėti pelyti.


Fotolia nuotr.


Kad gumbasvogūnius galima būtų panaudoti pakartotinai, visų pirma leiskite hiacintams natūraliai nužydėti, palaukite, kol pagels lapai. Kai lapai nudžius, gumbasvogūnius galima atskirti, nuvalyti drėgną žemę ir sudėti juos į kokią plastikinę dėžutę ar kibirėlį. Gumbasvogūnius saugokite sausoje, šiltoje, gerai vėdinamoje vietoje iki pat rudens.

Negalima ką tik nužydėjusių gumbasvogūnių sodinti į lysvę, nes jie visas jėgas jau atidavė žydėjimui patalpoje, ir jiems reikia laiko atsigauti iki naujo žydėjimo.

Fotolia nuotr.


Rudenį gumbasvogūnius reikia pasodinti saulėtoje vietoje su puria, vandeniui laidžia dirva. Kad pagerintumėte drenažą, prieš sodinant į duobutę reikia įberti smėlio ar žvyro sluoksnį. Prasidėjus šalnoms, lysvę su gumbasvogūniais reikėtų mulčiuoti lapais, durpėmis arba spygliais, kuriuos pavasarį reikia laiku nuimti, nes hiacintai dygti pradeda labai anksti.


Atminkite, kad hiacintus, kaip ir tulpes, kasmet liepos mėnesį reikia iškasti, o gumbasvogūnius laikyti šiltoje, gerai vėdinamoje vietoje.

Fotolia nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis