Kaip teisingai pasirinkti dulkių siurblį

Pamažu traukiantis vėsiems orams, vis ilgėjant dienoms, bundant gamtai, visi suskumbame tvarkytis ir savo būstą. Dažnai būtent pavasarį atsiranda poreikis įsigyti naują dulkių siurblį, tačiau kaip išsirinkti geriausiai mūsų kiekvieno poreikius atitinkantį prietaisą? Kokiais kriterijais vadovautis renkantis? Į pagalbą skuba „Topo centro“ buitinės technikos ekspertai ir vardija kokie gi svarbiausi kriterijai.

Kokio tipo siurblį rinktis?

Pirmiausiai reikėtų apsvarstyti, kokio tipo įrenginys Jums tinkamiausias. Dulkių siurbliai gali būti sauso valymo, plaunantys arba robotai. Sauso valymo siurbliai skiriasi dulkių surinkimo talpomis, nes vieni prietaisai turi maišelius, o kiti, vadinamieji cikloniniai turi specialią dulkių talpyklą, todėl jiems nereikia maišelių. Kalbant apie dulkių siurblius su maišeliais, galima teigti, kad jie yra lengviausiai prižiūrimi, be to, jie yra taupūs energijos suvartojimo atžvilgiu.

Cikloniniai dulkių siurbliai pasižymi didele dulkių įsiurbimo galia, be to, jiems nereikalingi dulkių siurbimo maišeliai – dulkės renkamos į specialius konteinerius. Šie siurbliai valo itin švariai, ir sulaiko net iki 90% dulkių dalelių. 

Dulkių siurbliai su vandens filtru užtikrins, kad dulkės nebepatektų į aplinką, nes susiurbti nešvarumai patenka į vandens rezervuarą. Valomų patalpų oras gryninamas, gaivinamas, drėkinamas, todėl cikloninis siurblys ypatingai tinka alergiškiems žmonėms. Būtent šiuo įrenginiu patogu prižiūrėti plyteles ir laminuotą grindų dangą. 

Didesniems plytelėmis dengtiems plotams geriausiai tinka plaunantys dulkių siurbliai. Šie įrenginiai turi plovimo ir siurbimo bei vandens purškimo ar garų funkcijas. Šie siurbliai yra kur kas galingesni, puikiai sutraukia išpiltą skystį ir kitus nešvarumus nuo grindų.

Pats geriausias pasirinkimas tiems, kurie itin taupo savo laiką ir nemėgsta namų ruošos darbų būtų savaeigis robotas. Jis automatiškai prisitaiko prie bet kokio tipo grindų, tiksliai atranda šiukšles ir dulkes, o Jūs tuo tarpu galite užsiimti savo mėgstama veikla, skirti laiką šeimai.

Efektyvumo klasės ir ką jos reiškia

Kitas ne mažiau svarbus kriterijus, renkantis prietaisą yra efektyvumo klasės. Jos yra keturios – energijos suvartojimo efektyvumo, dulkių pralaidumo, kilimų valymo efektyvumo, kietų grindų išvalymo efektyvumo klasės. 

Pirmoji – energijos suvartojimo efektyvumo klasė - tai energijos sąnaudų, susietų su kietų grindų ir kilimų valymo veiksmingumu, rezultatas. Efektyvumo klasė žymima raidėmis nuo A iki G. Raidė A rodo geriausią rezultatą.

Dulkių pralaidumo klasės žymimos raidėmis nuo A iki F ir parodo išpučiamo oro filtravimo kokybę. A yra geriausio veiksmingumo klasė.

Kilimų valymo veiksmingumo klasė žymima raidėmis nuo A iki E ir parodo kiek procentų dulkių susiurbiama iš kilimo, atliekant standartinį bandomąjį valymą. Skalė prasideda nuo A – geriausios veiksmingumo klasės.

Kietų grindų valymo veiksmingumo klasė rodo, kiek procentų dulkių susiurbiama nuo medinių grindų, turinčių standartizuotus plyšius. Skalė prasideda nuo A ir baigiasi raide E. 

Kas lemia gerą dulkių surinkimą?

Norint gero dulkių surinkimo, reikalingas efektyvus antgalis, sukuriantis aplink daleles tinkamą oro srauto ir vakuumo kombinaciją. Taip pat svarbi aerodinamiška bei sandari vamzdžio ir žarnos sistema, sandari pačios talpos sistema ir efektyvus variklis.

Kam reikia skirtingų antgalių?

orint pasiekti optimaliausius valymo rezultatus, skirtingų tipų grindims reikia skirtingų antgalių. Siurbiant kietuosius paviršius, pavyzdžiui, plyteles ar medines grindis, geriausia naudoti specializuotą kietų grindų antgalį (kartais dar vadinamą parketo antgaliu). Jis užtikrins gerą sąlytį su grindimis ir garantuos geriausią dulkių surinkimą. Minkštosioms grindų dangoms geriausiai tinka turbiniai antgaliai, kurie yra varomi oro srauto. Jie geriausiai tinka norint išvalyti giliai kilime esantį purvą. 

Kas yra HEPA filtravimas?

HEPA didelio efektyvumo dalelių oro filtras surenka smulkias dulkių daleles, kurios gali sukelti astmos ir alergijos simptomus. Jie pasižymi skirtingu filtravimo lygiu – kuo didesnis filtro numeris, tuo daugiau dalelių jis surenka. 

Kaip dažnai valyti ar keisti filtrus?

Išmetimo filtrus reikia keisti (arba plauti, atsižvelgiant į filtro tipą) kiekvienais metais. Yra trijų tipų išmetimo filtrai: mikrofiltrai, neplaunami HEPA filtrai ir plaunami HEPA filtrai. Mikrofiltrų ir neplaunamų HEPA filtrų plauti negalima, juos reikia keisti naujais. Plaunamus HEPA filtrus reikia plauti pagal instrukcijas, kurios pateikiamos prietaiso naudotojo vadove.

Variklio filtrą dulkių siurbliuose be maišelio reikia pakeisti kai matosi, kad jis purvinas, o dulkių siurbliuose su maišeliu – kas 5-tą maišelio keitimą. Variklio filtras nėra plaunamas, todėl jį visada reikia pakeisti nauju. 

Jei naudosite dulkių siurblį be maišelio, dulkių talpos filtrą reikia valyti kas 5-tą dulkių talpos ištuštinimą arba kai matosi, kad filtras purvinas.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis