„Oras-vanduo“ šilumos siurbliai – perversmas šildymo technikos rinkoje

Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, energijos išteklių kainos jau seniai praktiškai prilygsta pasaulinėms kainoms. Lygiai taip pat greitai išaugo ir išlaidos šildymui. Namo šildymo išlaidos Latvijoje sudaro ženklią vidutinės šeimos biudžeto dalį.

Būtent todėl dabar taip svarbu teisingai pasirinkti šildymo sistemą. Nuo šio pasirinkimo priklausys, kokią sumą turėsite išleisti patogumams ir komfortui Jūsų name. Išlaidų šildymui skirtumai, naudojant skirtingas sistemas, gali būti gana pastebimi (ypač atsižvelgiant į namų eksploataciją per daugelį metų).

Kokios sumos tai gali būti? Kaip išlaidos šildymui keičiasi priklausomai nuo šilumos šaltinio? Kaip svarbu yra teisingai pasirinkti? Bandysime atsakyti į šiuos klausimus, pavyzdžiu pasirinkdami konkretų realų namą.

Apžiūrėsime konkretaus namo (200 kv.m.) realios eksploatacijos rezultatus (2013/2014m. sezonas). Namo konstrukcija yra tipinė Latvijoje – FIBO blokai + 100 mm putplastis. Namas yra dviejų aukštų, pirmas aukštas – šildomos grindys, antras aukštas – radiatoriai. Vieta – miestelis Kekava, 20 km nuo Rygos. Name gyvena jauna šeima su mažu vaiku. Šildymą ir karštą vandenį tiekia „oras-vanduo“ šilumos siurblys Panasonic AQUAREA T-CAP SXF12. Šilumos siurbliui įrengti atskiri elektros ir šilumos skaitikliai. Taip galima įvertinti šilumos energijos kiekį, kuris pagaminamas namo šildymui ir karšto vandens paruošimui (šilumos skaitiklis), taip pat realų elektros energijos sunaudojimą (atitinkamai ir pinigines išlaidas) šiam šilumos kiekiui pagaminti (elektros skaitiklis).

Naudojame šiuo metu (2015m. kovas) Lietuvoje galiojančias elektros energijos, dujų, krosninio kuro bei granulių kainas.

1 piešinys

Namas eksploatuojamas nuo 2013 metų spalio. Eksploatacijos rezultatai pateikti 2 piešinyje. Šildymui ir karšto vandens paruošimui per metus (nuo 2013 m. lapkričio iki 2014 m. spalio mėn.) duotajam namui reikėjo 27833 kWh šilumos (žr. šilumos skaitiklio parodymus).


2 piešinys

Šiai šilumai pagaminti Panasonic AQUAREA šilumos siurblys „oras-vanduo“ per metus sunaudojo 8118 kWh elektros (žr. elektros skaitiklio parodymus), kuri kainavo 1234 EUR (1 kWh = 0,152 EUR) arba vidutiniškai 103 EUR/per mėnesį. 200m2 namui, naudojant daug karšto vandens, tai jau savaime geras rezultatas.

Tačiau kiek reikėtų mokėti namo savininkui, jei tą patį šilumos kiekį – 27833 kWh – pagamintų naudojant kitus šilumos šaltinius?

Kokie galėtų būti duotajam namui alternatyvūs šilumos šaltiniai:
magistralinės dujos – 0,42 EUR/m3, šiluminė galia 9,45 kWh/m3;
LPG (suskystintos dujos) – 0,835 EUR/kg, šiluminė galia 12,87 kWh/kg;
granulės – 170 EUR/tona, šiluminė galia 4767 kWh/t;
dyzelinis kuras – 0,75 EUR/litras, šiluminė galia 9,83 kWh/l;
elektra – 0,152 EUR/kWh, šiluminė galia 1 kWh/kWh;
geoterminis (žemės) šilumos siurblys, SPF = 3,8 kWh/kWh.

Kietu kuru kūrenamas katilas (anglys, malkos, briketai) nenagrinėjamas, nes tokio šiuolaikiško namo savininkas nenorės 6 mėnesius dirbti kūriku.

Skaičiavimų rezultatai pateikti 1 lentelėje ir 3 piešinyje.

1 lentelė

3 piešinys

Dar kartą pabrėšime: Panasonic AQUAREA savininkas už šildymą ir karštą vandenį 2013/2014m. sezoną sumokėjo 1234 EUR (pagal tarifą 0,152 EUR/kWh). Jei namo savininkas nuspręstų vietoj šilumos siurblio naudoti kitus šilumos šaltinius, tai jo nuostoliai (dėl išaugusių papildomų išlaidų šildymui) būtų ženklūs (2 lentelė).

2 lentelė

Skaičiai kalba patys už save – reikia būti labai dideliu minėtų sistemų entuziastu, kad susitaikytumėte su tokiu dideliu išlaidų eksploatacijai skirtumu (lyginant su Panasonic AQUAREA).

Su granulėmis, mūsų nuomone, kitokia situacija, nes ekonomija yra tik simbolinė – 7 EUR/metams. Bet šie skaičiai gauti darant prielaidą, kad visas karšto vandens paruošimas vyksta granulėmis, įskaitant ir vasaros laikotarpį. Tačiau katilų, kūrenamų granulėmis, gamintojai karštą vandenį ruošti katilu rekomenduoja tik šildymo sezono metu, o vasarą naudoti elektrinį vandens šildytuvą. Todėl, kad nerekomenduojama palikti katilą ilgą laiką vasarą laukimo režimu tik tam, kad būtų pagamintas palyginti nedidelis kiekis karšto vandens. Būtent taip ir daro didžioji dauguma granulėmis kūrenamų katilų savininkų, kad pailgintų katilų eksploatacijos laiką. Tačiau tai reiškia, kad yra papildomų išlaidų.

Įvertinsime šias papildomas išlaidas: mūsų testuojame name vasaros laikotarpiu karštam vandeniui paruošti išeikvojama apytiksliai 2400 kWh šilumos. Jei vanduo vasarą pašildomas elektrotenu, tam reikia 2400 kWh elektros, arba 365 EUR vasaros laikotarpiu! Ir bendra išlaidų suma per metus išaugs iki 1500 EUR.

Rezultatas – šildymas granulėmis duotame konkrečiame name bus brangesnis nei Panasonic AQUAREA atveju 260 EUR/metams. Ir reikėtų 6,5 tonos granulių (430 maišų po 15 kg kiekviename)! Granules reikėtų atvežti, sukrauti į sandėlį, reguliariai įberti į katilo bunkerį, taip pat išvalyti ir išnešti pelenus.

Papildomai, ne rečiau kaip kartą į 2 savaites, būtina valyti degiklį: nuolat reikia žiūrėti, kad kartu su granulėmis į bunkerį nepakliūtų pašalinių daiktų ir neįstrigtų sraigte: kartą į tris mėnesius būtina išvalyti katilo oro kanalą: reikia žiūrėti, kad bunkeris būtų hermetiškas (priešingu atveju degimo dujos gali patekti į patalpas) ir t.t. Ir namo savininkui atlikus visus šiuos sunkius ir gana sudėtingus darbus dar reikia primokėti daugiau nei 260 EUR kiekvienais metais! Ir per 15 metų pernešti fantastinį kiekį – 97 tonas – už tai papildomai sumokant apie 4000 EUR.

Priminsime, kad Panasonic AQUAREA šildymas pigesnis 260 EUR/metams. Taip pat yra išskirtinai svarbu, kad Panasonic AQUAREA šilumos siurbliai veikia visiškai automatiniu režimu ir nėra būtina žmogaus priežiūra.Taigi, granulės vis dėlto nėra geriausias variantas.

O tiems, kuriems jau sumontuotas granulėmis kūrenamas katilas, Panasonic gamina kombinuotus vandens šildytuvus su šilumos siurbliu. Šildymo sezono metu šildytuvas veikia nuo katilo, o vasarą naudoja įmontuotą šilumos siurblį, taip išlaidas galima sumažinti 3,5 karto! Vasarą vietoj 384 EUR išlaidas elektrai galima sumažinti iki 110 EUR, per metus sutaupant 274 EUR. Su tokia kombinacija galima pasiekti maždaug vienodą efektyvumo lygį kaip su Panasonic AQUAREA. 200 litrų vandens šildytuvo kaina yra 1880 EUR ir tai atsipirks per 5,5 metų (per 15 eksploatacijos metų bus sutaupyta 2600 EUR).

Skaičiavimai rodo, kad eksploatacijos požiūriu ekonomiškesnis už Panasonic AQUAREA iš visų nagrinėjamų sistemų gali būti tik geoterminis (žemės) šilumos siurblys (žr. 3 piešinį). Tačiau modernus žemės šilumos siurblys už Panasonic AQUAREA yra tik 10–15% (realiai gautasis SPF šilumos siurbliui Panasonic AQUAREA 2013/2014 m. yra 3,4; o vidutinis realus žemės siurblių SPF, remiantis paskutiniais vokiečių tyrimais, yra vienodas 3,8–3,9). Tai reiškia, kad sumontavus žemės šilumos siurblį būtų sutaupyta tik 127 EUR/metams. Tačiau žemės šilumos siurblių kaina yra 4–5 tūkstančių EUR didesnė nei Panasonic šilumos siurblių, dėl to žemės šilumos siurbliai atsipirktų per nerealų 30–40 metų laikotarpį.

Panasonic AQUAREA šilumos siurblių ekonomiškumą, palyginus su įprastomis šildymo rūšimis, gali atspindėti pateikiami 2 realūs pavyzdžiai.

1 pavyzdys, 4, 5 pieš.

4 piešinys


5 piešinys

Palyginsime išlaidas šildymui ir karštam vandeniui 95 kv.m. name, kuriame įrengtas šilumos siurblys Panasonic AQUAREA, bei išlaidas šildymui tipiniame 3 kambarių, 71 kv.m. bute (119 serija) Rygos mieste (Viršu gatvė) nuo 2014m. lapkričio iki 2015m. vasario (kvitai nuotraukose).

Būtina pažymėti, kad centrinis šildymas Rygoje laikomas vienu pigiausių Latvijoje, kadangi naudojamos renovuotos kogeneracinės jėgainės, nauji šiluminiai mazgai ir t.t.

Vis dėlto, vidutinė šildymo ir karšto vandens kaina name, kuriame įrengtas šilumos siurblys, sudarė iš viso 61 EUR per mėnesį, o 71 kv.m. bute = 122 EUR per mėnesį, tai yra dvigubai daugiau. Jei dar atsižvelgtume į ploto skirtumus, tai kvadratiniam metrui tas skirtumas dar didesnis – 0,64 EUR/ kv.m. name su Panasonic AQUAREA ir 1,71 EUR/ kv.m. bute!.Pabrėžiame, kad tai realūs duomenys! Mūsų nuomone, gana įtikinamas Panasonic AQUAREA efektyvumo patvirtinimas.

2 pavyzdys, 6, 7 pieš.

6 piešinys

7 piešinys

Palyginsime tuo pačiu laikotarpiu (2014m. lapkritis–2015m. vasaris) šildymo ir karšto vandens paruošimo kainas dviejuose skirtinguose namuose, iš kurių (135 kv.m.) viename įrengtas Panasonic AQUAREA, o kitame (120 kv.m.) naudojamos magistralinės dujos (savininkas kas mėnesį užrašo dujų skaitiklio rodmenis).

Vidutinė šildymo ir karšto vandens paruošimo name su Panasonic AQUAREA kaina sudarė 87 EUR per mėnesį, arba 0,65 EUR/ kv.m.. Namui su dujomis už minėtą laikotarpį išlaidos sudarė vidutiniškai 163 EUR per mėnesį, arba 1,35 EUR/ m2! Žinoma, tai 22% pigiau nei tipiniame bute, bet tai dukart brangiau nei name su šilumos siurbliu Panasonic AQUAREA.

Analogiški rezultatai gauti ir kituose testuojamuose namuose (žr. straipsnius „Šildymas. Panasonic oriniai šilumos siurbliai. Praktinė eksploatacija 2013/2014 sezonu“ ir „Šildymas. Panasonic oriniai šilumos siurbliai. Praktinė eksploatacija 2013/2014 sezonu. II dalis“).

Kaip matome, reali eksploatacija rodo ryškų Panasonic AQUAREA šilumos siurblių pranašumą, lyginant su visomis tradicinėmis šildymo sistemomis. Aišku, kad šie revoliuciniai pasiekimai pasidarė įmanomi dėl naujausių technologijų, kurios įdiegtos Panasonic AQUAREA šilumos siurbliuose.

Truputį istorijos:
Labai efektyvūs inverterinio tipo „oras-oras“ šilumos siurbliai Panasonic NORDIC pasirodė 2000–2002 metais. Jie iš karto susilaukė didelio pripažinimo Skandinavijos šalyse – Norvegijoje, Švedijoje ir Suomijoje. Tai susiję su tuo, kad šiose valstybėse tradiciškai yra paplitęs šildymas elektra. O Panasonic NORDIC šilumos siurblių įrengimas leido sumažinti šildymo išlaidas 2,5–3 kartus (kurios, didėjant tarifams, nuolat didėjo). Dėl to taupumą mėgstantys skandinavai per pastaruosius 10 metų įsigyja 120000 Panasonic NORDIC siurblių kiekvienais metais. Dabar Skandinavijoje yra daugiau nei milijonas namų ūkių, kur įrengti šilumos siurbliai Panasonic.

Aišku, kad Latvijos mastai ne tokie. Pas mus jie parduodami nuo 2002 metų, ir iki 2010 metų sėkmingai eksploatuota maždaug 1500 Panasonic NORDIC oro šilumos siurblių (iki šios dienos parduota jau daugiau nei 3500 tokio tipo Panasonic šilumos siurblių Latvijoje).

2010 metais, remdamasi anksčiau įgyta patirtimi (Japonijoje „oras-vanduo“ šilumos siurblius Panasonic parduoda nuo 1973m. ir užima pirmą vietą šiame regione!), kompanija nusprendė pasiūlyti vartotojams iš principo naujus „oras-vanduo“ tipo šilumos siurblius AQUAREA, iš viso daugiau nei 60 modelių nuo 7 iki 16 kW galios, o jų efektyvumo koeficientas COP siekia net 4,67.

Šiais oro šilumos siurbliais įmanoma parūpinti karšto vandens namų ūkiui bei dušui/voniai visus metus. Dera ypač pabrėžti, kad šie šilumos siurbliai efektyviai ir patikimai tarnauja ir esant -20ºC lauko temperatūrai. Panasonic savo siurbliams, veikiant tokiomis ekstremaliomis sąlygomis, duoda ir 5 metų garantiją.

2012 metais Panasonic, remdamasi didele oro šilumos siurblių NORDIC ir AQUAREA kūrimo patirtimi Skandinavijai, pasiūlė naujus „oras-vanduo“ modelius AQUAREA T-CAP (Total capacity) – specialiai sukurtus modelius šaltam klimatui – su veikimo diapazonu iki -28ºC.

Panasonic AQUAREA T-CAP modeliuose, itin efektyviam ir patikimam veikimui, esant žemai lauko temperatūrai, užtikrinti, įgyvendintas inovacijų taikymo kompleksas:

1. Labai efektyvūs dviejų rotorių padidintos galios ir suspaudimo pakopos kompresoriai, kurie optimizuoti žemoms temperatūroms.
2. Kompresoriaus apsukų mikroprocesoriaus valdymo sistema Inverter+, dėl kurios galima ženkliai padidinti šildymo galią, esant žemoms oro temperatūroms lauke.
3. Subkuleris su elektronine valdymo sistema, termodinaminio ciklo efektyvumo padidinimui, esant žemai temperatūrai.
4. Išmani atitirpinimo sistema, atsižvelgianti į lauko temperatūrą ir drėgmę, optimizuojanti atitirpinimo nuostolius esant žemai temperatūrai.
5. Ir, galų gale, Panasonic technikos tradicinė kokybė bei patikimumas.

Dėl šių inovacijų šilumos siurbliai AQUAREA T-CAP išsaugo maksimalią šilumos galią iki -15ºC, o efektyvaus veikimo diapazonas praplečiamas iki -28ºC. Būtent šie naujosios kartos šilumos siurbliai buvo sumontuoti testuojamuose namuose ir jų veikimo rezultatai buvo labai geri.

Dėl to, kas minėta aukščiau, galima daryti tokią išvadą:

Panasonic AQUAREA „oras-vanduo“ šilumos siurblių 5 metų eksploatacija Latvijoje ir Lietuvoje įtikinamai įrodė jų patikimumą ir efektyvumą tuo lauko temperatūrų diapazonu, koks būdingas mūsų klimatui (šiuo metu Latvijoje ir Lietuvoje sumontuoti ir sėkmingai veikia daugiau nei 350 Panasonic AQUAREA).

Praktika įrodė, kad Panasonic AQUAREA inovatyvios sistemos, dėl naujųjų technologijų, tapo šildymo rinkos lyderiais, nes šiuo metu Latvijos ir Lietuvos orų sąlygoms yra pati ekonomiškiausia, patikimiausia ir patogiausia šildymo sistema.

Detaliau susipažinti su Panasonic šilumos siurblių NORDIC ir AQUAREA T-CAP modelių pasiūla bei gauti visas būtinas konsultacijas galima firmos „RIKON AC“ stende parodoje „RESTA 2015“ (2015 04 22–25 d.), taip pat nuolatinėse svetainėse internete gaiss-udens.lv, siltumpumpis.lv.

Medžiagą paruošė SIA „RIKON AC“, Panasonic oro šilumos siurblių ir kondicionierių oficialus platintojas Latvijoje ir Lietuvoje, taip pat autorizuotas aptarnavimo/serviso centras.

Kviečiame bendradarbiauti montavimo firmas Lietuvoje, prašome rašyti adresu: salons@siltumpumpis.lv

Užsakymo nr.: PT_67722480

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis