13 idėjų, kaip pridengti vonią

Dabar yra daugybė gražių, estetiškai atrodančių vonių: elegantiškas siluetas traukia akį, vonios kojos tampa išskirtiniu puošybos elementu, o spalva dera prie plytelių ar kitų interjero apdailos medžiagų. Bet ne visi tokias turime ir ne kiekvieno vonios kambaryje yra vietos išskirtinei vonios ekspozicijai. Ir neverta dėl to sukti galvos: yra daugybė įdomių būdų, kaip interjere įkomponuoti net ir pačias paprasčiausias ketaus, plieno ar akrilo vonias. Stilingai ir originaliai!

1. Voniai dekoruoti galima naudoti medieną. Ji patalpai suteikia solidumo ir dera prie lentynų: plokštės komponuojamos horizontaliai, kad interjere išryškėtų ritmo pojūtis. Jį sustiprina šviesi vonią dengiančio vertikalaus skydo spalva. Šilta medžio faktūra kontrasto principu derinama su steriliu santechnikos šaltumu – dviejų natūralių ir drauge skirtingų medžiagų derinys lakoniškame vonios kambario interjere sukuria subtilią intrigą.


Vonios apdaila
Vonios apdaila
A. Šlančės nuotr.


2. Kaip matote pagrindinėje straipsnio nuotraukoje, vonia įkomponuota palei ilgos, siauros patalpos galinę sieną. Šis architektūrinis sprendimas vizualiai pakoreguoja kambario formą – jį patrumpina. O šalia vonios užteko vietos ir praktiškai spintelės tipo konstrukcijai, ant kurios patogu sudėti tiek higienos reikmenis, tiek dekoratyvius akcentus.


3. Galima pakelti vonią aukščiau grindų, ant nedidelės pakylos, kad atrodytų puošniai ir svetingai. Tiesa, toks architektūrinis sprendimas įmanomas tik erdvioje patalpoje. Platus vonios kraštas, kur patogu pasidėti ne vien grožio priemones, bet ir kavos puodelį, sukuria atsipalaiduoti tinkamą atmosferą.


4. Vonios apačią galima dengti keraminėmis plytelėmis ir taip šiek tiek atskirti ją nuo bendros vonios kambario erdvės. Sienelė iki pat lubų kuria jaukaus privatumo iliuziją, o, kad vonia neatrodytų izoliuota kampe, itin racionaliai apgalvotas šios zonos apšvietimas – tiek bendras, tiek tikslinis.


5. Baltas vonios šoną dengiantis skydas – stilistiškai pats neutraliausias sprendimas, tačiau kartais kaip tik toks yra tinkamiausias: jis maksimaliai taupo vietą. Skydas mažiausiai pastebimas, neblaško dėmesio – lengviau pastebėti kitus, įdomesnius interjero elementus, ypač ant galinės sienos įkomponuotą apšviestą nuotrauką. (Projekto autorė – architektė Audronė Kondratienė.)


Žurnalas


6. Vonios skydai gali būti gaminami iš plastiko, akrilo, tačiau, jei patalpoje yra medinių baldų, neabejotinai stilingiau atrodys medžio dulkių ar drožlių plokštė. Medžio faktūra lengvai pritampa interjere, dera su metalu, stiklu, net su plastiku. Kad būtų atspari drėgmei, plokštė turi būti tinkamai impregnuota. Beje, šiltas rusvas atspalvis – vienas mėgstamiausių ir dažniausiai pasirenkamų vonios kambariui dekoruoti. Net jei naudojama ne mediena, o keraminės plytelės ar kitos apdailos medžiagos, galima įžvelgti tokią tendenciją.


7. Nestandartinė palėpės erdvė suteikia galimybę suprojektuoti vonią įrėminančią konstrukciją – erdvią ir funkcionalią. Ji dekoruota baltomis plytelėmis – taip sustiprinamas šviesios patalpos įspūdis. Kita vertus, tokia neutrali apdaila dera prie modernios klasikos interjero stiliaus, o sukurti prabangaus buduaro nuotaikai čia pasitelkti kiti elementai. Tai originalios vonios kambario apdailos medžiagos – natūralus medis, romantiško ornamento tapetai, stilingi šviestuvai ir ryškiaspalvis kilimas. (Projekto autorė – interjero architektė Jurgita Paškevičiūtė.)


Žurnalas


Sumani idėja. Vonios šonus dengianti konstrukcija gali remtis į grindis, tačiau, kai apačioje paliktas tarpas (vieta kojoms), prie vonios patogu prieiti visai arti.


8. Jei vonia įkomponuota netaisyklingos formos kambaryje ir ją įrėminanti konstrukcija nėra tradiciškai keturkampė, iš šiuolaikiškų medžiagų – lieto akmens, kompozicinio kvarco – galima išgauti įmantriausias formas, tad šios medžiagos tinkamiausios nestandartinei vonios zonos apdailai. Pigmentai naudojamai medžiagai suteikia panašumo į marmurą – šio akmens faktūra tampa svarbiausiu prabangą simbolizuojančiu interjero elementu.


9. Nedidelį vonios kambarį šalia pirtelės tiesiog privalu dekoruoti medžio dailylentėmis – tokią sąlygą diktuoja „kaimiškas“ interjero stilius ir siekis sukurti ypatingą, jaukiai intymią nuotaiką. Kita vertus, mediena išsiskiria nepakartojamais atspalviais, unikaliais raštais, suteikia patalpai ramybės ir pusiausvyros pojūtį, net ir sendama atrodo dekoratyviai. Be to, niekas jai negali prilygti ekologiškumu, higieniškumu ir saugumu. Medis kvėpuoja, o stipriai įkaitęs skleidžia malonų aromatą. Apie gydomąsias jo savybes ir energinį poveikį taip pat sklando legendos.


10. Voniai pridengti galima naudoti ir tokio pat atspalvio plytelės, kaip ir grindims dekoruoti, todėl visas vonios kambario interjeras atrodys vientisas ir harmoningas. Stambių ir smulkių plytelių derinys atrodo ramiai, tačiau ne nuobodžiai. Mozaikos tipo plytelės dengia ne tik vonios šonus, bet ir nusitęsia toliau: jomis apklijuota kita iškilios sienos, kur sumontuota ir dušinė, dalis. Tai ne tik gražus, bet ir patogus bei praktiškas vonios kambario elementas. (Projekto autorė – architektė Justė Žibūdienė.)


Žurnalas


11. Stacionarūs vonios skydai gali būti dviejų tipų – arba paliekama galimybė naudotis vieta po vonia, arba ne. Mažuose vonios kambariuose brangus kiekvienas centimetras, o niša po vonia ganėtinai didelė, tad nesinori jos prarasti. Durelės gali būti įvairiausios: stumdomosios, atlenkiamosios ar atveriamosios. Pastarosios labiausiai primena visavertį baldą.


Žurnalas


Nusižiūrėkite idėją. Žaliuzių tipo durelės ne tik stilingai atrodo – už jų po vonia sumontuotos lentynos ir ištraukiami stalčiai tapo labai patogia buitinės chemijos ir kitų daiktų talpykla.


12. Vonią dengiantis skydas gali tiksliai pakartoti baldų fasadų apdailą – toks sprendimas vertas nemenkų investicijų, nes yra išskirtinai estetiškas: vonios „santechninė prigimtis“ tobulai užmaskuota, jos kraštas dekoruotas marmuro faktūros medžiaga, ir tai atrodo itin solidžiai. Taip vonios kambario interjeras su paveikslais, gėlių vazonais ir netgi svetainei būdingais aksesuarais tampa poilsio zonos ekvivalentu.


13. Ramaus kolorito kambaryje vonios skydą tinka dengti tamsaus atspalvio plytelėmis, galima derinti prie sienų. Žvelgiant iš perspektyvos abu paviršiai susilies į vieną visumą, o jei plyteles suklosite vertikaliai, tai patalpą vizualiai paaukštins.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis