Ką rinktis – plytas ar blokelius?

Renkantis statybines medžiagas namo sienoms, būtina įvertinti daugybę kriterijų. Šį kartą bandysime panagrinėti keraminių plytų ir keraminių blokelių privalumus.

Keraminės plytos – tai viena seniausių ir laiko patikrintų statybinių medžiagų, puikiai tinkanti mūsų klimato sąlygoms − vienodai gerai atlaikanti žiemos speigą ir vasaros karščius. Puikus šilumos akumuliavimas bei tolygus paskirstymas, ekologiškumas, drėgmės pralaidumas, ilgaamžiškumas – nenuostabu, kad 85 % individualių namų Europos šalyse savininkų apibūdina keramines plytas kaip pačią tinkamiausią statybinę medžiagą.

Statybos darbų technologijoms tobulėjant ir norint sumažinti išlaidas sienų arba išorinių atitvarų statybai, kaip alternatyva plytoms buvo pradėti gaminti tuštymėti keraminiai blokai. Vertinant blokelius bendruoju aspektu, galima būtų išskirti esminį privalumą – lengvas ir patogus statybos procesas, kuris, lyginant su statybos darbais iš plytų, reikalauja kur kas mažesnių darbo ir laiko sąnaudų.

Statybinės medžiagos tvirtumas

Kadangi namo sienos dažniausiai laiko įvairias apkrovas, renkantis statybines medžiagas labai svarbu atkreipti dėmesį į jų tvirtumą. Tvirtumas dar vadinamas stipriu gniuždant (kitaip tariant atsparumas spaudimui) ir matuojamas N/ mm2 arba MPa. Kuo šis skaičius didesnis, tuo medžiaga tvirtesnė. Tvirtumas labai susijęs ir su statybos išlaidomis: jei rinksitės tvirtesnius blokus, mažiau pinigų išleisite tvirtinimams, gelžbetoniniams žiedams ir t. t. Tačiau nepamirškite, kad kuo tvirtesnė medžiaga – tuo prastesnės jos termoizoliacinės savybės.

Paprastų namų laikančiąsias sienas specialistai rekomenduoja mūryti iš stipresnių nei 3 MPa statybinių medžiagų. Tačiau jeigu jūsų name planuojamos didelės erdvės ir dideli langai – pasirinkta medžiaga turėtų būti tvirtesnė nei 10MPa. Minkštesnes medžiagas teks stiprinti papildomai.

Pirkdami blokelius ar plytas, galite išvysti užrašą M12,5, kuris reiškia, kad vienas kvadratinis centimetras atlaikys 125 kilogramus svorio. Kuo mažesnes apkrovas statybinė medžiaga atlaiko, tuo storesnio mūro jums reikės. Pavyzdžiui, pilnavidurių plytų tvirtumas sieka iki 30 MPa, tuštymėtųjų plytų – 17,0 MPa, o tuo tarpu keramikos blokelių – iki 15 MPa.

Termoizoliacinės savybės

Kitas žingsnis – įvertinti statybinės medžiagos termoizocialiją.

Plytų porėtumas ir specialiai suformuotos skylės leidžia lengvai prasiskverbti orui. Dienos metu plytos sugeria saulės šilumą, o vakare ją palaipsniui perduoda į patalpos vidų, todėl namai ilgiau išlaiko šilumą šaltuoju sezonu ir per daug neįkaista karštuoju. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kuo plytoje daugiau tuštumų, tuo geriau ji sugeria šilumą. Taigi renkantis skylėtąsias plytas sieną galima daryti plonesnę ir termoizoliacija nuo to nenukentės, tačiau reikėtų įvertinti tai, kad mūrijimo metu į plytas gali patekti skiedinio, kuris sumažins termoizoliacijos lygį. Pilnavidurių keraminių plytų tuštymėtumas siekia mažiau 13%, todėl renkantis tokias plytas, namui reikės papildomo apšiltinimo.

Jei kalbame, apie Lietuvos klimatą, papildomo apšiltinimo reikės bet kuriuo atveju, tiesiog priklausomai nuo pasirinkto mūro jis gali būti plonesnis, arba storesnis. Jei apšiltinimo sluoksnio visai nenaudotume, o bandytume reikalingą sienos varžą (kuri šiuo metu pagal B energinio naudingumo klasę siekia 5 m2K/W, o A arba A+ klasėms yra dar didesnė) išgauti vien tik mūrine siena, ji būtų 1,15 m storio (iš skylėtų keraminių plytų) ir netgi 4 m storio, jei mūrytume iš pilnavidurių. Tai visiškai neekonomiška, nes paprastai su 20-25 cm apšiltinimo sluoksniu užtenka 30 cm mūro.

Alternatyva plytoms – keraminiai blokai. Šio tipo blokeliai yra akyti, todėl oro tarpai padeda išsaugoti šilumą. Sumontavus tokį mūrą, iš lauko atkeliaujantis šaltis susiduria su viduje esančiomis ertmėmis, kurios stabdo šalčio skverbimąsi į pastato vidų. Statmenai išdėstytos tuštumos bloko viduje efektyviai priešinasi besiskverbiančiam šalčiui. Kuo storesnis blokelis – tuo mažiau šilumą izoliuojančios medžiagos reikės, tačiau daugiau išleisite patiems blokeliams.

Taigi rinkdamiesi statybinę medžiagą įvertinkite šilumos varžą ir turėkite omenyje, kad trūkstamą likutį teks pasiekti parenkant atitinkamo storio šilumos izoliacinę medžiagą.

Atsparumas drėgmei

Dar vienas labai aktualus kriterijus – statybinės medžiagos drėgmės įgeriamumas. Kuo mažesnė drėgmės absorbacija, tuo atsparesnė aplinkos poveikiui bus medžiaga ir ilgiau tarnaus. Šiuo metu Europoje gaminamos keraminės plytos turi gana mažą vandens įgeriamumą, jų įmirkis 4 – 11%. Galima rinktis statybines medžiagas ir su dar mažesniu įmirkiu, tačiau tuomet reikia prisiminti, kad mažo įgeriamumo medžiagos sunkiai sukimba su įprastu skiediniu, nes jame esantis didelis vandens kiekis negali greitai pasišalinti iš skiedinio ar įsigerti į „stiklinį“ plytos paviršių.

Dėl savo struktūros blokeliai yra natūralūs drėgmės reguliatoriai ir išskiria patalpose susikaupusią drėgmę į išorę. Keraminiai blokeliai įgeria apie 7% drėgmės. Žemas keraminių blokelių mūro drėgmės lygis suteikia galimybę sukurti malonų mikroklimatą iš karto po statybų, taip pat ir vėlesnės eksploatacijos metu.

Keraminių plytų privalumai:
• Aukštas atsparumas ir laikomoji galia: mūras gali be papildomų stiprinamųjų priemonių atlaikyti perdangų ir stogo apkrovas;
• Absoliutus ekologiškumas ir atsparumas biologiniam poveikiui – degtas molis yra inertiškas biologine prasme;
• Aukštas šiluminis inertiškumas, mažinantis plytinių namų gyventojų priklausomybę nuo staigių lauko temperatūros svyravimų;
• Ilgalaikis (iki šimto metų ir daugiau) eksploatacinių ir geometrinių parametrų stabilumas;
• Didelis atsparumas ugniai;
• Maži plytų matmenys leidžia suformuoti sudėtingus paviršius be papildomo mechaninio apdirbimo;
• Puikiai dera su bet kokia papildoma apdaila – apdailos plytomis, tinku, dailylentėmis ir įvairiomis dekoratyvinėmis ir apsauginėmis plokštėmis.

Keraminių blokų sienų privalumai:
• Didelis atsparumas ir laikomoji galia, prilygstanti mūrui;
• Absoliutus ekologiškumas ir atsparumas biologiniam poveikiui – degtas molis yra inertiškas biologine prasme;
• Aukštas šiluminis inertiškumas, mažinantis plytinių namų gyventojų priklausomybę nuo staigių lauko temperatūros svyravimų;
• Ilgalaikis eksploatacinių ir geometrinių parametrų stabilumas;
• Didelis atsparumas ugniai;
• Paprastas ir patogus montavimas;
• Mažesnė mūrijimo skiedinio išeiga;
• Esant tam tikriems šilumos parametrams nedidelė kvadratinio metro sienos kaina;
• Greita sienos statyba (iki pustrečio karto greičiau nei statant iš plytų);
• Kaip ir plytų sienos, puikiai dera su bet kokia papildoma apdaila – apdailos plytomis, tinku, dailylentėmis ir įvairiomis dekoratyvinėmis ir apsauginėmis plokštėmis.

Užsakymo nr.: PT_67814288

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis